آذر سبز برای بورس
سومین فصل سال درحالی به پایان رسید که سهامداران بورس شاهد رشد بیش از 6 درصدی را تجربه کرد و حتی به محدوده یک میلیون و 500 هزار واحدی رسید. با پایان دادوستدهای بازار سهام در آخرین روز آذرماه، پاییز نیز پایان یافت. در این میان بررسی عملکرد بازار داراییها در آخرین ماه پاییز، حکایت از رشد دستهجمعی بازارها دارد. به این ترتیب در حالی بازار سهام، آذرماه را با رشد ۶.۲ درصدی شاخص کل و افزایش ارتفاع بیش از ۱۰ درصدی نماگر هموزن به پایان رساند که در میان دیگر گزینههای سرمایهگذاری شاهد رشد ۱۴.۷ درصدی سکه و افزایش قیمت ۱۱.۷ درصدی دلار در این ماه بودیم. خودرو نیز آذرماه را با رشد ۲۲.۵ درصدی به پایان رساند تا صدرنشین بازارها در ماه پایانی پاییز باشد. شدت گرفتن انتظارات تورمی مهمترین عامل تداوم رالی صعودی قیمتها در پایان پاییز بود. این دومین ماه متوالی است که شاهد اوجگیری نرخها در بازار داراییها هستیم. در ماه گذشته، بورس پس از ۵ ماه به جمع بازارهای برنده اضافه شده بود تا شاهد سبزپوشی همه گزینهها باشیم. روندی که در پایان پاییز ادامه پیدا کرد.
پاییز چگونه پایان یافت؟
براساس گزارش فردای اقتصاد؛ نگاهی به عملکرد بازار سهام در سومین فصل سال نشان از صعود ۱۰.۴ دصدی میانگین وزنی قیمت سهام (شاخص کل) دارد. نماگر هموزن نیز در این برش زمانی ۱۲.۶ درصد افزایش ارتفاع داده است که حکایت از پیشی گرفتن تقاضا در گروههای با ارزش بازار پایینتر دارد. عدم قطعیت از آینده در فضای سرمایهگذاری و همزمان با آن چشمانداز نه چندان مشخص بازارهای جهانی به واسطه اهداف تورمی بانکهای مرکزی دنیا سبب شده تا شاهد حرکت سرمایه به سمت گروههای کوچک بورسی که کمترین وابستگی به بازار کامودیتیها باشیم. سهامی که البته کمتر تحت کنترل سیاستهای دولتی نیز هستند و در شرایط فعلی کسری بودجه و بلاتکلیف بودن مذاکرات هستهای، در معرض ریسک پایینتری قرار دارند. در این میان نگاهی به کارنامه سایر بازارها در این فصل از رشد ۳۰.۴ درصدی سکه و افزایش قیمت ۲۴.۹ درصدی دلار حکایت میکند. شاخص خودروی بورسان نیز در پاییز با رشد ۳۱.۱ درصدی همراه شد. این در حالی است که در فصل گرم سال، شاهد عقبگرد قیمتها در تمامی گزینههای سرمایهگذاری بودیم. بازده شاخص کل بورس تهران از ابتدای سال که به واسطه کاهش پیوسته قیمت سهام از خرداد تا مهر ۱۴۰۱، تا میانه آبان ماه منفی بود، با ثبت بازدهی مثبت در آذرماه، مثبت شد و این نماگر ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۱ را با رشد ۹.۴ درصدی به پایان رساند. نماگر هموزن اما به دلایلی که پیشتر به آن پرداخته شد، در همین بازه زمانی ۲۸ درصد صعود کرد. آماری که از خوشیمنی آذرماه برای سهامداران خبر میدهد. دیگر گزینههای سرمایهگذاری نیز ۹ ماه پرسود را برای سرمایهگذاران خود به ارمغان آوردند که البته از فاصلهای عجیب نسبت به بازار سهام حکایت میکند. دلار با رشد ۵۰.۹ درصدی در بازه ۹ ماه صدرنشین است و سکه نیز در تعقیب آن، ۵۰.۷ درصد گرانتر شده است. خودرو نیز در از ابتدای سال تاکنون رشد قیمت ۴۳.۵ درصدی را ثبت کرده است.
پرسودترین سرمایهگذاری
سومین فصل سال با سبزپوشی دستهجمعی بازارهای دارایی پایان یافت. در این میان خودرو به واسطه رشد عجیب قیمت در آخرین ماه پاییز، صدرنشین شد و این فصل را با رشد ۳۱.۱ درصدی به پایان رساند. در این میان نگاهی به کارنامه سایر بازارها در این فصل از رشد ۳۰.۴ درصدی سکه و افزایش قیمت ۲۴.۹ درصدی دلار حکایت میکند تا به ترتیب در رتبههای دوم و سوم جای گیرند. مرور عملکرد بازار سهام در سومین فصل سال نیز نشان از صعود ۱۰.۴ درصدی میانگین وزنی قیمت سهام (شاخص کل) دارد. نماگر هموزن نیز در این برش زمانی ۱۲.۶ درصد افزایش ارتفاع داده است که حکایت از پیشی گرفتن تقاضا در گروههای با ارزش بازار پایینتر دارد. اما در بازه زمانی ۹ ماهه، دلار با رشد ۵۰.۹ درصدی در بازه ۹ ماه صدرنشین است و سکه نیز در تعقیب آن، ۵۰.۷ درصد گرانتر شده است. خودرو نیز در از ابتدای سال تاکنون رشد قیمت ۴۳.۵ درصدی را ثبت کرده است. در نهایت شاخص کل بورس با ثبت رشد ۹.۴ درصد در قعر جدول بازدهی بازارها از ابتدای سال جای گرفت.
بورس تهران در هفته اخیر
شاخص کل بورس در هفته گذشته روی عدد یک میلیون و 402 هزار واحدی بود و این هفته به سطح یک میلیون و 496 واحد رسید و رشد 1.6 درصدی را تجربه کرد. گفتنی است شاخص کل بورس در چهارمین هفته آذر ماه و پس از 5 ماه تا محدوده یک میلیون و 500 هزار واحدی رسید و پس از آن مجددا وارد کانال یک میلیون و 400 هزار واحدی شد. در سوی دیگر شاخص کل هموزن به سطح 445 هزار و 721 واحدی رسید و رشد 2.7 درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. همچنین شاخص فرابورس نیز با رشد 1.6 درصدی در تراز 19 هزار و 172 واحدی ایستاد. در نهایت این هفته تمامی شاخصهای بازار سرمایه روندی مثبت را تجربه کردند. با وجود رشد شاخص کل، این هفته میزان خروج پول از بازار سرمایه تقویت شد. در این هفته دو روز یعنی شنبه 5 میلیارد تومان و یکشنبه 175 میلیارد تومان ورود نقدینگی به بازار رقم خورد. اما پس از آن روز دوشنبه 162 میلیارد تومان، سهشنبه 98 میلیارد تومان و در نهایت چهارشنبه 12 میلیارد تومان خروج نقدینگی از بازار سرمایه رخ داد. یعنی در این هفته بیش از 272 میلیارد تومان ورود نقدینگی به بازار سرمایه ثبت شده است. در آخرین هفته کاری آذرماه شاهد خروج پول از صندوقهای با درآمد ثابت بودیم. بر اساس آمارهای منتشر شده روز شنبه 386 میلیارد تومان، روز یکشنبه 371 میلیارد تومان، روز دوشنبه 217 میلیارد تومان و روز سهشنبه 9 میلیارد تومان خروج نقدینگی از صندوقها رقم خورد. اما روز چهارشنبه 563 میلیارد تومان ورود پول به صندوقها ثبت شده است.