رشد ۲۶ درصدی تعرفه برق مشترکان

۱۴۰۴/۰۲/۰۸ - ۲۲:۳۰:۰۲
کد خبر: ۳۴۱۲۹۳

تعرفه‌های برق برای سال ۱۴۰۴ تغییر کرد. اعمال این تعرفه‌ها که از خرداد آغاز می‌شود، بیش از ۲۶ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته‌اند.

گرانی به برق رسید/ رشد 26 درصدی تعرفه برق مشترکان

به گزارش تجارت نیوز، نزدیک شدن به روزهای گرم سال، بار دیگر مسئولان را به فکر افزایش تعرفه‌های برق واداشت. به نظر می‌رسد که وزارت نیرو ابتدایی‌ترین سیاست را همواره راهکارهای قیمتی می‌داند.

وزیر نیرو، تعرفه‌های برق و شرایط آن را روز 31 فروردین ماه ابلاغ کرد. این تعرفه‌ها از اول خرداد اعمال می‌شوند.

مطابق ابلاغیه منتشرشده، هزینه تامین برق به ازای هرکیلووات ساعت در سال 1404، 953 تومان در نظر گرفته شده است که در مقایسه با سال 1403، 26 درصد رشد را تجربه کرد.

در ادامه روند محاسبه قیمت برق برای مشترکان توضیح داده می‌شود.

برق مشترکان کم‌مصرف چگونه محاسبه می‌شود؟

الگوی مصرف ماه‌های غیرگرم مناطق عادی 200 کیلووات ساعت در ماه‌های گرم منطقه عادی، 300 کیلووات ساعت است.

تعرفه برق مشترکان خانگی که متوسط مصرف ماهانه آنها تا الگوی مصرف باشد به شیوه‌ای متفاوت از مشترکان پرمصرف محاسبه می‌شود.

تعرفه مناطق عادی برای مشترکان پرمصرف، شامل سه پله می‌شود. برای مصرف 0 تا 100 کیلووات ساعت، قیمت هر کیلووات ساعت 0.146 برابر هزینه تامین برق محاسبه می‌شود.

همچنین تعرفه برق برای مصارف مازاد بر 100 تا 200 کیلووات ساعت و مازاد بر 200 تا 300 کیلووات ساعت در ماه، به ترتیب 0.17 برابر و 0.365 برابر هزینه تامین برق در نظر گرفته می‌شود.

حذف تدریجی یارانه برق مشترکان پرمصرف

برای مشترکان خانگی پرمصرف برق، چهار پله در نظر گرفته شده است. پله اول، تعرفه محاسبه برق این مشترکان تا میزان الگوی مصرف را مشخص می‌کند. قیمت هر کیلووات ساعت برق این مشترکان تا بازه 200 کیلووات در زمستان و 300 کیلووات در تابستان، 0.5 برابر هزینه تامین برق است.

برای این پله، ضریب اعمال تعرفه کمتر از یک است؛ یعنی همچنان تخفیف وجود دارد. اما مصارف بیش از الگوی این مشترکان، با فرمول دیگری محاسبه می‌شود که ضریب اعمال تعرفه در همه آنها برابر یک است.

برای مصارف بیش از الگو، سه پله دیگر در نظر گرفته شده است. قیمت برق برای پله دوم، سوم و چهارم به ترتیب 1.5 برابر، 2.5 برابر و پنج برابر هزینه تامین برق در نظر گرفته شده است.

علاوه بر افزایش هزینه تامین برق که بر افزایش قیمت آن اثر دارد، نوع محاسبه برای مشترکان نیز تغییر می‌کند. تعرفه برق مشترکان کم‌مصرف در سال گذشته در بازه ضرایب 0.047 تا 0.38 محاسبه می‌شد. اما مطابق ابلاغیه منتشرشده، در سال 1404 بازه ضرایب از 0.48 تا 0.42 قرار دارد.

همچنین در سال 1403، برای مشترکان پرمصرف نیز ضرایب تخفیف اعمال می‌شد، اما در سال 1404، ضرایب تخفیف برای مشترکان پرمصرف کاهش یافته است.

افزایش 26 درصدی کلیه تعرفه‌های برق

در مجموع تعرفه کلیه پله‌ها برای مشترکان کم‌مصرف 30 درصد رشد و برای مشترکان پرمصرف از 26 تا 40 درصد رشد داشته است. افزایش بیشتر قیمت برق مشترکان پرمصرف در راستای حذف تدریجی تخفیفات ضرایب اتفاق افتاد.

لازم به ذکر است که تعرفه برق بخش کشاورزی نیز معادل هفت درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.

مابقی توضیحات در مورد تعرفه برق مناطق گرمسیر و غیره، در تصاویر زیر ارائه می‌شود.

پرمصرفف ak8686پرمصرف ak2654

کم مصرف ak9371

افزایش قیمت سوخت نیروگاه‌ها و افزایش تعرفه‌های برق به هم رسیدند

مطابق مصوبه هیات وزیران در روز 28 اسفند 1403، نرخ سوخت نیروگاه‌هایی که تمام یا بخشی از برق تولیدی خود را به شبکه برق تحویل می‌دهند، 50 درصد افزایش یافت.

بر اساس این مصوبه، افزایش 1.5 برابری قیمت‌ها نسبت به سال ۱۴۰۳، به ازای هر لیتر فرآورده نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تحویلی به نیروگاه‌ها با احتساب عوارض و مالیات بر ارزش افزوده ۲۷۰ تومانی تعیین شد.

این مصوبه منجر به افزایش هزینه‌های تولید برق توسط نیروگاه‌ها شد. افزایش هزینه تولید برق توسط نیروگاه‌ها به هزینه تامین برق دامن زد. تا جایی که هزینه تامین برق به ازای هر کیلووات ساعت در سال 1404، 953 تومان در نظر گرفته شد.

این رقم در سال 1403، 754 تومان بود که افزایش آن، رشد 26 درصدی را نشان می‌دهد.

علاوه بر موضوع سوخت، راندمان پایین نیروگاه‌ها نیز می‌تواند منجر به افزایش هزینه تامین برق شود. درواقع بسیاری از عوامل سیاستی و زیرساختی، دست به دست هم داده‌اند تا هزینه تامین برق از نیروگاه‌ها افزایش یابد و دولت نیز تصمیم به افزایش قیمت برق برای مصرف‌کنندگان بگیرد.

در این زمینه این پرسش مطرح می‌شود که آیا بالا بردن قیمت مصرف‌کننده به دلیل افزایش هزینه تامین برق رویکرد مناسبی است؟ در بسیاری از کشورهای دنیا، بالا رفتن هزینه یک بنگاه با ارائه راهکارها برای کاهش هزینه و افزایش بهره‌وری جبران می‌شود و لزوما انتقال بار افزایش هزینه به مصرف‌کنندگان صورت نمی‌گیرد.

به نظر می‌رسد که در ایران، افزایش هزینه‌های بنگاه‌ها که در این زمینه به نیروگاه‌ها مربوط می‌شود، تنها از محل افزایش قیمت جبران می‌شود. این در حالی است که نوسازی نیروگاه‌های قدیمی، افزایش بهره‌وری و کاهش اتلاف انرژی می‌تواند از هزینه بنگاه‌ها بکاهد.

آیا مسئولان به فکر توسعه زیرساخت‌ها، ورود تکنولوژی و افزایش بهره‌وری برای جبران افزایش هزینه تامین برق هستند یا قرار است همواره ساده‌ترین راهکار یعنی راهکارهای قیمتی را در کشور پیاده کنند؟

برای مطالعه بیشتر گزارش افزایش ۱۴ درصدی تورم سالانه برق را در تجارت‌نیوز بخوانید.