ثبات در روند صعودی بیتکوین
قیمت بیتکوین در اوایل امسال افزایش یافت و از ۲۳٬۰۰۰ دلار نیز گذشت، در این میان در حالی که بسیاری از تحلیلگران تکنیکال جهش اخیر قیمت بیتکوین را حاصل فشار فروشی استقراضی یا صرفاً یک تله گاوی میبینند، برخی دیگر معتقدند با درنظرگرفتن جنبههای مختلف در تحلیل بیتکوین، روند کنونی احتمالا پایدار خواهد بود.
قیمت بیتکوین در اوایل امسال افزایش یافت و پس از اینکه در ۸ ژانویه (۱۸ دی) به زیر ۱۷٬۰۰۰ دلار رسید، از ۲۳٬۰۰۰ دلار نیز گذشت. ما در حال ورود به دورهای هستیم که بیت بر اساس دیدگاههای مختلفی معامله میشود. در ایالات متحده، به بیتکوین به عنوان ابزاری برای سفتهبازی نگاه میکنند و چیزی که بهدلیل فناوری زیربنایی آن ارزشمند است. در دیگر نقاط جهان، ناکارآمدی سیستم اقتصادی همچنان میتواند نیروی محرکهای برای سرمایهگذاران بیتکوین باقی بماند.
گزارش جغرافیایی ارزهای دیجیتال چینآلیسیس در سال ۲۰۲۲، نرخ پذیرش بیتکوین در سراسر جهان را به ما نشان میدهد. چه رویکرد سفتهبازانه به سبک ایالات متحده و چه ناتوانی بانکهای مرکزی در دیگر نقاط جهان، هر دو میتوانند برای بیتکوین صعودی باشند. در مدت اخیر، نهتنها روند بیتکوین، بلکه کل بازار ارزهای دیجیتال بهشکل قابلتوجهی صعودی بوده است. از ابتدای سال ۲۰۲۳ تاکنون، بیتکوین حدود ۳۸درصد و اتریوم بیش از ۳۱درصد رشد داشتهاند. اینکه بیتکوین در نهایت چگونه به عنوان یک دارایی رفتار خواهد کرد هنوز مشخص نیست. این دارایی هنوز بسیار جوان است و مخاطبان آن نیز نظرات متفاوتی دارند. هدف این گزارش برجسته کردن این دیدگاهها بود تا بتوان بر اساس آنها تصمیم گرفت.
با وجود این بازار ارزهای دیجیتال روز چهارشنبه گذشته تحت فشار قرار گرفت و تلاش کرد تا هر حرکتی را افزایش دهد تا اینکه بعدازظهر قیمتها روند بالاتری را آغاز کردند و گاوهای بیتکوین هدف خود را، پشت سر گذاشتن مقاومت در ۲۳ هزار دلار قرار دادند.
دادههای ترندینگ ویو نشان میدهد که خرسهای بیتکوین چندین بار تلاش کردند تا قیمت خود را در جریان معاملات روز چهارشنبه پایین بیاورند و در نهایت بیتکوین را به پایینترین حد روزانه ۲۲هزار و ۳۴۵ دلار کاهش دادند قبل از اینکه گاوها بتوانند آن را به بالای ۲۲هزار و ۸۰۰ دلار برگردانند اما در رالی بعدازظهر شاهد بودیم که برترین ارز دیجیتال به بالاترین سطح روزانه ۲۳هزار و ۸۲۹ دلار رسید. جیم ویکوف، تحلیلگر فنی ارشد کیتکو، این کاهش را در اوایل صبح «عقبنشینی اصلاحی معمول پس از رسیدن به بالاترین سطح چهار ماهه این هفته» خواند و پیشنهاد کرد که این کاهش هیچ تاثیر مهمی بر چشمانداز فعلی بیتکوین نداشته است. وی گفت: گاوهای بیتکوین هنوز از مزیت فنی کلی کوتاهمدت در میان روند صعودی قیمت در نمودار میلهای روزانه برخوردار هستند که نشان میدهد، احتمال افزایش قیمت در آینده نزدیک وجود دارد.
تنوعبخشی ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۳
در طول سال ۲۰۲۲، بازار ارزهای دیجیتال و سهام، بهویژه سهام شرکتهای فناوری، نسبت به سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ رشد بیشتری را تجربه کردند. این تشابه را میتوان با سرمایهگذاران دیدگاههای سرمایهگذاری مشترکی توضیح داد که باوجود خطر ورود جریانهای نقدی نامشخص و غیرقابلپیشبینی در آینده، خواستار حرکت به سمت پذیرش فناوریهای آینده هستند. با این همه، افزایش چشمگیر نرخ بهره در سال ۲۰۲۲ تأثیر معناداری بر سبدهای سرمایهگذاری متشکل از شرکتهایی با رشد بالا گذاشت. افقهای زمانی سرمایهگذاران از بیش از پنج سال به کوتاهمدت کاهش یافت.
امروزه، سرمایهگذاران جریانهای نقدی جاری و سود را نسبت به چشماندازهای بالقوه رشد در اولویت قرار میدهند. با این تغییر ناگهانی در ذهنیت سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال که به تورم یا بازار نزولی پایدار عادات ندارند، معاملات این داراییها نیز جای خود به دیگر داراییهای ریسکپذیر دادند. باوجود کاهش همبستگی بیتکوین و نزدک به پایینترین سطح خود در سال ۲۰۲۱، ارزهای دیجیتال و دیگر داراییها به روند خود در سال ۲۰۲۳ ادامه دادند. همبستگی بیتکوین با طلا و بازار اوراق قرضه تقریباً به صفر رسیده است و بدان معناست که دیگر رابطه میان آنها وجود ندارد. در نتیجه، تنوعبخشی بازار بار دیگر بازگشته است.
روند کنونی قیمت بیتکوین چیزی بیشتر از یک جهش کوتاهمدت است
در حالی که بسیاری از تحلیلگران تکنیکال جهش اخیر قیمت بیتکوین را حاصل فشار فروشی استقراضی یا صرفاً یک تله گاوی میبینند، یک تحلیلگر کهنهکار بازارهای مالی عقیده دارد که با درنظرگرفتن جنبههای مختلف در تحلیل بیتکوین، روند کنونی احتمالا پایدار خواهد بود. گلن سی ویلیامز، تحلیلگر بازار ارزهای دیجیتال با پیشینه بازارهای مالی سنتی در یادداشتی به بررسی قیمت بیتکوین از جنبههای گوناگون بهویژه اقتصاد کلان، پرایس اکشن و مناسبات خود دارایی پرداخته است. یافتن افرادی که بیتکوین را یک دارایی ضدتورمی میدانند، کار سختی نیست. یک دارایی که قیمت آن با بالارفتن تورم افزایش یابد. این دیدگاه برای سالها، نگاهی رایج میان طرفداران بیتکوین بود و هنوز هم برخی به آن باور دارند.
با این حال، بررسی دادههای سال گذشته نشان میدهد که بیتکوین به عنوان پوششی در برابر تورم شکست خورد؛ زیرا این ارز دیجیتال بیش از دو سوم ارزش خود را در بحبوحه سختترین دوره تورم در ۴ دهه اخیر از دست داده است. با این همه، بیتکوین پوششی در برابر سیاستهای نادرست بانک مرکزی بود. مقامات فدرال رزرو ماههای زیادی را در سال ۲۰۲۱ (۱۴۰۰) به توضیح این موضوع پرداختند که تورم بالا گذرا خواهد بود. جروم پاول، رییس فدرالرزرو تا نوامبر (آذر) همان سال عقیده خود را تغییر نداد، زمانی که سرانجام ایده تورم به عنوان یک پدیده گذرا را کنار گذاشت.
تا آن زمان همانطور که به نظر میرسید سیاستگذاران در حال انکار تورم بودند، قیمت بیتکوین نیز به بالاترین سطح تاریخی خود رسید. در این دوره، فدرال رزرو برای حمایت از سیستم مالی در برابر همهگیری کووید ۱۹ پول به آن تزریق کرد. فدرال رزرو همچنین در سیاست خود نرخ هدف بهره را به صفر رساند.
ریختن این همه پول نقد به سیستم و مشارکت بدون محدودیت در سیاست پولی، احساس عدماعتماد به پذیرش ریسک در بازارها به وجود آورد. در این میان، افزایش قیمت بیتکوین شاخص آشکاری بود که نشان میداد اتفاقی سهلانگارانه در حال وقوع است. سرانجام بیتکوین سقوط کرد. تعجبآور نیست که این اتفاق تا حد زیادی با شروع افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو از یک سال پیش همزمان شد، حتی باوجود مسوولیتپذیرترشدن این نهاد. اکنون، به نظر میرسد بانک مرکزی بهزودی به روند افزایش نرخ بهره پایان خواهد داد. در حال حاضر، نرخ تورم هدف فدرال رزرو ۴.۵درصد است. البته سیاستگذاران عنوان کردهاند که نرخ ۵درصدی نیز به سیاستهای انقباضی پایان خواهد داد.
معاملهگران بیتکوین میخواهند احساساتی صعودی داشته باشند
باوجود رشد اقتصاد ایالات متحده در سه ماهه پایانی سال، بازار همچنان از احتمال وقوع رکود اقتصادی نگران است. همزمان، بررسی دادههای بازار نشان میدهد که با وجود خوشبینی معاملهگران به تداوم روند صعودی قیمت بیتکوین، آنها برای بازکردن موقعیتهای معلاملاتی لانگ خود، تا زمان اعلام نرخ بهره در اول فوریه (۱۲ بهمن) منتظر میمانند. به گزارش کوین تلگراف، قیمت بیتکوین به اعلام رشد تولید ناخالص داخلی ۲.۹درصدی اقتصاد ایالات متحده در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ واکنشی ضدونقیض داشت.
با وجود رشد اقتصادی بیشازانتظار، اما مجموع کالاها و خدمات جدید وارد شده به بازار بین اکتبر تا دسامبر (مهر تا آذر) نسبت به فصل قبل کمتر از ۳.۲درصد رشد داشته است. یکی دیگر از دادههایی که اعتماد سرمایهگذاران را تحتتأثیر قرار میدهد، این احتمال است که فدرال رزرو ایالات متحده پس از جهش ۵.۶درصدی شاخص سفارشهای کالاهای بادوام در دسامبر (آذر) به این زودیها سیاستهای انقباضی خود را از سر نمیگیرد. رشد بیش از انتظار این شاخص، بهطور بالقوه میتواند به این معنی باشد که نرخ بهره برای مدت زمانی کمی طولانیتر افزایش خواهد یافت.
قیمت نفت نیز همچنان موردتوجه سرمایهگذاران است، قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت به بالاترین سطح خود از اواسط سپتامبر (شهریور) نزدیک شده است و در حال حاضر در محدوده ۸۱.۵ دلاری معامله میشود. دلیل اصلی افزایش قیمت نیز تشدید درگیریهای روسیه و اوکراین پس از تصمیم ایالات متحده و آلمان در ۲۵ دسامبر (۴ دی) برای ارسال تانکهای جنگی به اوکراین است. شاخص دلار ایالات متحده، معیاری برای سنجش قدرت دلار در برابر سبدی از ارزهای برتر خارجی به ۱۰۲ رسیده که نزدیک به پایینترین سطح خود در ۸ ماه گذشته است. این کاهش نشاندهنده اعتماد پایین به توانایی فدرال رزرو برای مهار تورم بدون ایجاد رکودی قابلتوجه است.
بلاتکلیفی در قانونگذاری نیز میتواند در محدودکردن روند صعودی بیتکوین عاملی اساسی باشد. در ۲۶ ژانویه (۶ بهمن)، دندرلانشه بنک، بانک مرکزی هلند، صرافی ارزهای دیجیتال کوین بیس را بهدلیل رعایتنکردن مقررات محلی برای ارایهدهندگان خدمات مالی، ۳.۶میلیون دلار جریمه کرد. بررسی شاخصهای بازار مشتقات نیز درک بهتری از رفتار معاملهگران حرفهای در شرایط کنونی بازار در اختیار ما میگذارد.