بورس تهران روی مدار منفی ماند/ بورس امروز چگونه می‌شود؟

۱۴۰۱/۱۱/۱۸ - ۰۹:۱۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۸۰۸۷
بورس تهران روی مدار منفی ماند/ بورس امروز چگونه می‌شود؟

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز دوشنبه، ۱۷ بهمن‌ماه با ۲ هزار و ۳۱۹ واحد کاهش در ارتفاع یک میلیون و ۵۳۷ هزار واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن با سه هزار و ۹۱۶ واحد کاهش به ۴۷۶ هزار و ۲۵۱ واحد و شاخص قیمت با ۲ هزار و ۳۲۵ واحد افت به ۲۸۲ هزار و ۸۳۲ واحد رسید.

روز گذشته در معاملات بورس تهران، بیش از هشت میلیارد و ۱۵۱ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۴ هزار و ۳۹۷ میلیارد ریال معامله شد. همچنین ملی صنایع مس ایران (فملی) با یک هزار و ۸۶ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۷۱۹ واحد، بانک ملت (وبملت) با ۶۵۴ واحد، پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۴۱۲ واحد و بانک تجارت (وتجارت) با ۳۱۰ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند.

در مقابل، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با یک هزار و ۱۴۰ واحد، پتروشیمی پردیس (شپدیس) با ۴۳۹ واحد، بانک پاسارگاد (وپاسار) با ۲۸۱ واحد، صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با ۲۶۵ واحد و معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ۲۲۶ واحد با تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شد.

بر پایه این گزارش، روز گذشته نماد سیمان اردستان (اردستان)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، بانک ملت (وبملت)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، سرمایه‌گذاری ساختمان ایران (وساخت)، بانک تجارت (وتجارت) و پالایش نفت تهران (شتران) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه بانک‌ها هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۵۰۱ میلیون برگه سهم به ارزش چهار هزار و ۱۲۰ میلیارد ریال دادوستد شد. شاخص فرابورس نیز روز دوشنبه بیش از ۱۱۷ واحد کاهش داشت و به ۱۹ هزار و ۹۲۰ واحد رسید. در این بازار بیش از ۶ میلیارد و ۸۳۸ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات روز اخیر فرابورس بیش از ۲۴۹ هزار و ۵۴ نوبت بود.

اعتباری ملل (وملل)، صنایع فروآلیاژ ایران (فروژ)، نفت ایرانول (شرانل)، بانک دی (دی)، مجتمع صنعتی آرتاویل تایر (پارتا) و پاکدیس (غدیس) تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس داشتند. همچنین بیمه پاسارگاد (بپاس)، پلیمر آریاساسول (آریا)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، مدیریت انرژی امید تابان هور (وهور)، پخش البرز (پخش)، بهمن دیزل (خدیزل)، صنعتی مینو (غصینو) و بیمه سامان (بساما) با تاثیر منفی بر این شاخص همراه بودند.

تغییر دامنه نوسان برخی از نمادها در فرابورس

معاونت نظارت بر بازار شرکت فرابورس با انتشار اطلاعیه‌ای از شمول ۷ نماد برای تغییر دامنه نوسان قیمت در صورت تمایل به رعایت بندهای ۲، ۳ و ۴ ضوابط مربوط به ماده ۲۱ دستورالعمل فعالیت بازارگردانی خبر داد.

پیرو اطلاعیه ۲۲ فروردین شرکت فرابورس ایران با موضوع ضوابط مربوط به ماده ۲۱ دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس تهران و فرابورس، پس از بررسی‌های صورت گرفته طی ۶ ماهه منتهی به ۱۲ بهمن ماه سال جاری، ۷ نماد به شرح جدول ذیل مشمول بندهای ۲، سه و چهار ماده یک ضوابط یادشده هستند.

بنابراین، بازارگردانان این نمادها در صورت تمایل می‌توانند با رعایت سایر بندهای ضوابط مربوط به ماده ۲۱ دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس تهران و فرابورس، درخواست تغییر دامنه نوسان قیمت را به فرابورس ارایه دهند.

در ارتباط با صندوق‌های سرمایه‌گذاری و نیز اوراق تامین مالی توجه به مفاد ماده ۲ ضوابط مربوط به ماده ۲۱ دستورالعمل فعالیت بازارگردانی در بورس تهران و فرابورس ضروری است. بر همین اساس 7 ماد که شامل آریا1، توسن1، ساوه1، فجهان1، وپویا1، وسپهر1و ومهان1 مشمول تغییر دامنه نوسان هستند.

بورس امروز چگونه می‌شود؟

فردای اقتصاد نوشت که واکنش‌ و مخالفت‌های جدی با دستورالعمل جدید شورای رقابت برای خودروسازان کشور، از همان زمان انتشار به اوج خود رسید و دیروز نیز ادامه داشته است. این واکنش‌ها که طی روز دوشنبه با انتشار شفاف‌سازی گروه خودروسازی بهمن آغاز شد، با برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده ایران‌خودرو ادامه یافت و صحبت‌های انجام شده در این زمینه منجر شد تا امیدها به لغو این دستورالعمل افزایش یابد.

گروه بهمن در اطلاعیه خود عنوان کرده است که این دستورالعمل نافی سایر قوانین کشور در خصوص کالاهای پذیرفته شده در بورس کالاست و این شرکت قصد پیگیری این موضوع از مجاری قانونی را دارد. این شرکت همچنین اشاره کرده است که دستور قطعی شدن این دستورالعمل، تاثیر چشمگیر آن بر سودآوری شرکت به اطلاع سهامداران خواهد رسید.

در مجمع فوق‌العاده ایرانخودر که با حضور سهم قابل توجهی از سهامداران نیز برگزار شده است، این موضوع با جدیت بیشتری دنبال شد و مدیرعامل این شرکت، صحبت‌های قابل توجهی را در این زمینه ارایه داد. خطیبی، مدیرعامل شرکت ایران‌خودرو، در این رابطه عنوان کرده است که قیمتگذاری دستوری تاکنون بیش از هر چیز دیگری این شرکت را آزار داده و ایران‌خودرو موفق شده بود که محصولات خود را با قیمتی زیر بازار آزاد در بورس کالا به فروش برساند.

او افزود مطالعات نشان می‌دهد که ۸۰ درصد خریداران خودرو در بورس کالا، برخلاف قرعه‌کشی، مصرف‌کننده واقعی بوده‌اند و دست دلالان از این بازار تا حد زیادی کوتاه شده بود. نکته امیدوار‌کننده صحبت‌های خطیبی اما در بخش پیگیری حقوقی این موضوع بود. او عنوان کرد که قرار شده است اقدام جمعی و نامه‌نگاری حقوقی به همراه سایر خودروسازان با شورای رقابت صورت بگیرید و به تجدید نظر ارجاع شود و راه را تا آخر ادامه خواهند داد.

او افزود که روز یکشنبه تماسی با عشقی، رییس سازمان بورس، صورت گرفته و منتظر نتیجه جلسه روز آینده شورای عالی بورس هستند تا به صورت همزمان، نامه اعتراض‌آمیز مشترک برای شورای رقابت ارسال شود. به هرحال این موضوع به نوعی باعث شد تا احتمال لغو این دستورالعمل و بازگشت خودرو به بورس کالا افزایش یابد تا بورس تهران بتواند پس از گذران این روزهای سخت، نفس راحتی بکشد.

نگاهی به نماگرهای متعدد بازار دیروز همچون شاخص کل بورس و تعداد صف‌های خرید و فروش، به خوبی نشان می‌دهد که بورس طی روز جاری توانست به بخش قابل قبولی از عرضه‌ها غلبه کند و روند نزولی متوقف شد.

روند روزانه شاخص کل بورس نگاهی می‌اندازیم، نماگر اصلی تالار شیشه‌ای توانسته است که از حوالی ساعت ۱۰ صبح، از کاهش بیشتر جلوگیری کند و به مدار صعودی بازگردد. اگرچه این شاخص نتوانستند در نهایت به محدوده سبزرنگ وارد شود اما می‌تواند نوید روز سبزی را در بورس امروز بدهد.