شاخص بورس روی مدار نزولی

۱۴۰۱/۱۱/۲۷ - ۰۶:۳۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۸۷۹۴
شاخص بورس روی مدار نزولی

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز چهارشنبه، ۲۶ بهمن‌ماه با ۱۳ هزار و ۱۶۶ واحد کاهش در ارتفاع یک میلیون و ۵۲۴ هزار واحدی ایستاد. شاخص هم‌وزن با چهار هزار و ۶۰۷ واحد کاهش به ۴۷۴ هزار و ۷۸۱ واحد و شاخص قیمت با ۲ هزار و ۷۳۲ واحد افت به ۲۸۱ هزار و ۶۱۲ واحد رسید.

دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از ۶ میلیارد و ۵۶۴ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۸ هزار و ۷۳۸ میلیارد ریال معامله شد. همچنین بانک سینا (وسینا) با ۱۲۶ واحد، بیمه دانا (دانا) با ۶۹ واحد، بیمه اتکایی امین (اتکام) با ۵۲ واحد، صنایع سیمان دشتستان (سدشت) با ۴۵ واحد و مس شهید باهنر (فباهنر) با ۴۴ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند.

در مقابل، معدنی و صنعتی گل‌گهر (کگل) با یک هزار و ۳۰۴ واحد، صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با یک هزار و ۱۹۷ واحد، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با ۸۷۵ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۵۴۳ واحد، سایپا (خساپا) با ۵۱۵ واحد و گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۴۹۳ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شد.

بر پایه این گزارش، آخرین روز کاری هفته نماد سیمان اردستان (اردستان)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، صنایع آذرآب (فاذر)، پالایش نفت تهران (شتران)، حمل و نقل بین‌المللی خلیج فارس (حفارس) و فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه فلزات اساسی هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۴۰۴ میلیون و ۲۹۰ هزار برگه سهم به ارزش ۲ هزار و ۴۱ میلیارد ریال دادوستد شد.

شاخص فرابورس نیز دیروز بیش از ۱۱۶ واحد کاهش داشت و به ۱۹ هزار و ۹۱۳ واحد رسید. در این بازار بیش از سه میلیارد و ۴۴۱ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات روز اخیر فرابورس بیش از ۱۹۵ هزار و ۶۷۰ نوبت بود. آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر)، سرمایه‌گذاری توسعه گوهران امید (گوهران)، سنگ آهن گهرزمین (کگهر)، حمل و نقل گهر ترابر سیرجان (حگهر)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)، سرمایه‌گذاری مس سرچشمه (سرچشمه)، صنایع پتروشیمی تخت جمشید (شجم) و توسعه مسیر برق گیلان (بگیلان) تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس داشتند. همچنین پلیمر آریاساسول (آریا)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، بیمه پاسارگاد (بپاس)، پخش البرز (پخش)، پویا زرکان آق دره (فزر)، اعتباری ملل (وملل) و پالایش نفت شیراز (شراز) با تاثیر منفی بر این شاخص همراه بودند.

در روز اخیر شاخص کل بورس روند نزولی داشته و به این واسطه به نظر می‌رسد که شاخص کل تا پایان سال تغییر مسیر دهد؟ مجید محمد علیزاده آرانی، کارشناس بازار سهام به افت و خیزهای اخیر معاملات بورس و نیز عوامل تاثیرگذار بر آن اشاره کرد و افزود: عدم اعتماد، اطمینان و نیز تردید سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه باعث رفتارهای همراه با طمانینه در بورس شد و تا حدود زیادی از تهور و ریسک‌پذیری آنان کاسته و روند صعودی بورس را با اختلال مواجه کرده است.

علیزاده آرانی خاطرنشان کرد: بها دادن بیش از اندازه سرمایه‌گذاران و سفته‌بازان به شایعات و خبرهای کذب، اظهارنظرهای مداخله‌جویانه‌ و غیرکارشناسانه‌، لوایح و طرح‌های غیر‌رسمی نمایندگان مجلس زمینه‌ساز گسترش سایه ابهام در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران بوده است.

این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که ترس، نگرانی و واهمه‌ سرایت قیمت‌گذاری دستوری در سایر صنایع و محصولات شرکت‌های بورسی باعث ایجاد دشواری در تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران خواهد شد. وی به دیگر عوامل تاثیرگذار در خروج نقدینگی از بازار سهام اشاره کرد و گفت: جذابیت ملموس و عینی بازده بازارهای موازی نیز باعث خروج نقدینگی از بورس و سوگیری به بازارهای موازی شده است. قرار گرفتن همه این عوامل در کنار یکدیگر باعث شده تا رشد شاخص بورس کند شود.

این کارشناس بازار سرمایه به راه‌های بهبود روند معاملات بورس و خروج از وضعیت فعلی اشاره کرد و گفت: شفافیت اطلاعاتی از جمله راهکارهایی است که می‌تواند زمینه‌ساز تغییر مسیر معاملات بورس شود. قابلیت اعتماد، اتکا و مقایسه به عنوان ویژگی‌های کیفی شفافیت اطلاعاتی محسوب می‌شود. سرمایه‌گذار تشنه‌ شفافیت اطلاعات است و تا زمانی که سیراب نشود، در تصمیم‌گیری مردد خواهد بود.

علیزاده آرانی ادامه داد: استقلال سازمان بورس و عدم دخالت دستگاه‌های موازی، از انتظارات دیگر سرمایه‌گذاران است تا قاطعیت دستورالعمل‌ها و ابلاغیه‌های بازار سرمایه به رخ سایرین کشیده شود.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه اطمینان‌بخشی و اعتمادسازی بازار سرمایه از اهمیت خاصی برای سرمایه‌گذاران برخوردار است، گفت: ثبات اقتصادی و سیاسی هرنوع ریسکی را از بازار سرمایه دور خواهد کرد. اکنون بازار در موقعیت مناسبی برای سرمایه‌گذاری قرار دارد و توجه به این مسائل می‌تواند به‌طور حتم کمکی در بهبود و رونق بازار سرمایه باشد.

علیزاده آرانی روند معاملات بورس را مورد پیش‌بینی قرار داد و افزود: در صورت دور شدن عوامل خارجی تاثیرگذار، ریسک‌های سیستماتیک، سایه تحریم و سیاست‌های ارزی کشور از حول بورس و عدم تاثیرگذاری تصمیمات و تصویبات بودجه سال آینده بر سود سال مالی آینده شرکت‌ها، می‌توان شاهد روند صعودی شاخص بورس تا پایان سال جاری باشیم. این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: با این وجود، پیش‌بینی‌ها از روند بازار در آخرین ماه از سال جاری نوسانی اما حرکت شاخص بورس به سمت روند صعودی است.

وی بازار سرمایه را متشکل از نوسان‌گیران و سرمایه‌گذاران میان‌مدتی و بلندمدت دانست و گفت: نوسان‌گیران باتوجه به دانش و معلومات بورسی، تحلیل‌های مربوطه و درجه‌ ریسک‌پذیری در بازارهای صعودی و نزولی قادر به کسب منفعت و بازدهی از این بازار خواهند بود.

علیزاده آرانی خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاران میان‌مدتی و بلندمدتی که با تکیه بر تحلیل‌های بنیادی و پیشینه‌ سودآوری شرکت‌های بورسی اقدام به سرمایه‌گذاری در بورس کردند، قادر به کسب بازدهی‌های معقول نسبت به سایر بازارهای موازی بوده‌اند.

این کارشناس بازار سرمایه به سهامداران توصیه کرد و گفت: بهتر است سرمایه‌گذاران باتوجه به سواد و دانش بورسی و استراتژی‌های خود، تصمیمات لازم نسبت به سرمایه‌گذاری در بورس را اتخاذ کنند و بر استراتژی‌های خود پایبند باشند. آینده‌ بازار سرمایه برای کسانی خواهد بود که روز به روز بر معلومات و دانش بورسی خود بیفزایند و سرمایه خود را به بهترین شکل مدیریت کنند.