سرعت اینترنت ایران، کاهشی ماند

۱۴۰۱/۱۲/۲۷ - ۰۲:۱۰:۱۱
کد خبر: ۲۰۱۴۱۳
سرعت اینترنت ایران، کاهشی ماند

جایگاه ایران در گزارش ماه فوریه اسپیدتست، در هر دو فهرست کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت موبایل و ثابت با کاهش روبرو شده، در عین حال سرعت اینترنت هم در هر دو حوزه کاهش یافته، زیرا درحالی که در ژانویه میانه سرعت دانلود در ایران در حوزه اینترنت ثابت ۱۱.۴۴ مگابیت بر ثانیه بود اکنون به سرعت ۱۱.۲۷ رسیده و ایران با سقوط یک پله‌ای مواجه شده و در جایگاه ۱۴۷ قرار گرفته، در حوزه اینترنت موبایل هم در حالی که در ماه ژانویه، سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۳۵.۸۷ مگابیت بر ثانیه بود، این عدد در فوریه به ۳۵.۰۳ رسیده و ایران را به جایگاه ۶۱ رسانده است، در این شرایط وزارت ارتباطات از عیدی به مردم به مناسبت سال نو خبر داده که آن هم ترافیک رایگان پیام‌رسان‌های داخلی است، موضوعی که البته از دید کاربران اینترنتی جا نمانده و به این موضوع انتقاد کرده‌اند.

جدید‌ترین گزارش وب‌سایت اسپیدتست نشان می‌دهد در فوریه ۲۰۲۳ میلادی میانه سرعت اینترنت موبایل جهان ۳۹.۷۷ و میانه سرعت اینترنت ثابت جهان ۷۸.۶۲ مگابیت برثانیه بوده است. این در حالی است که در نخستین ماه ۲۰۲۳ میلادی (ژانویه)، میانه سرعت اینترنت موبایل جهان ۳۷.۹۸ و میانه سرعت اینترنت ثابت جهان ۷۶.۳۴ مگابیت برثانیه بود، این موضوع حاکی از افزایش ۱.۹۷ مگابیتی در حوزه اینترنت موبایل و همچنین افزایش ۲.۲۸ مگابیتی اینترنت ثابت است، اتفاقی که در ایران به صورت معکوس رخ داده و هم اینترنت ثابت و هم اینترنت موبایل با کاهش مواجه شده است.

سقوط ۵ پله‌ای ایران  در رده‌بندی اینترنت موبایل

همچنین طبق این گزارش در دومین ماه ۲۰۲۳ میلادی میانه سرعت اینترنت موبایل ایران ۳۵.۰۳ مگابیت‌برثانیه است، این در حالی است که در ماه ژانویه، سرعت دانلود اینترنت موبایل در ایران ۳۵.۸۷ مگابیت بر ثانیه، میانه سرعت آپلود اینترنت موبایل ۱۰.۵ مگابیت بر ثانیه و تأخیر ۲۹ میلی ثانیه بود که رتبه ایران را به ۵۶ از میان ۱۳۸ کشور رسانده بود، از این رو در ماهی که گذشت، جایگاه ایران در رده‌بندی کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت با ۵ پله سقوط در رده ۶۱ ثبت شده است. 

سقوط یک پله‌ای سرعت اینترنت ثابت

در رده‌بندی کشورهایی با بیشترین میانه سرعت اینترنت ثابت نیز ایران با سرعت ۱۱.۲۷ مگابیت‌برثانیه در رده ۱۴۷ قرار دارد، این در حالی است که میانه سرعت دانلود در ایران در حوزه اینترنت ثابت ۱۱.۴۴ مگابیت بر ثانیه، میانه سرعت آپلود ۱.۸۴ مگابیت و تأخیر ۲۹ میلی ثانیه بود و رتبه ایران را به ۱۴۶ از میان ۱۷۹ کشور می‌رساند، بنابراین جایگاه ایران در حوزه اینترنت ثابت نیز نسبت به ماه قبل یک پله سقوط کرده است.

رشد ۱۱ پله‌ای بلغارستان  در رده‌بندی اینترنت موبایل

در رده‌بندی کشورهایی با بیشترین سرعت اینترنت موبایل به ترتیب در رده نخست و دوم امارات متحده عربی و قطر با میانه سرعت ۱۷۹.۶۱ و ۱۶۰.۳۳ مگابیت برثانیه قرار دارند که البته جایگاه آنها نسبت به ماه قبل تغییری نکرده است. در رده سوم کره جنوبی با میانه سرعت ۱۳۸.۴۶ مگابیت برثانیه قرار دارد و جایگاه آن یک پله رشد کرده است. در رده چهارم نروژ با میانه سرعت اینترنت موبایل ۱۳۱.۲۳ مگابیت برثانیه قرار دارد و جایگاه آن یک پله نسبت به ماه قبل سقوط کرده است. اما در رده پنجم مانند ماه گذشته دانمارک قرار دارد و سرعت اینترنت موبایل آن نیز ۱۲۳.۶۶ مگابیت برثانیه ثبت شده است.

در رده‌های ششم و هفتم به ترتیب کویت (۱۱۹.۷۹ مگابیت برثانیه) و چین (۱۱۶.۷۰ مگابیت برثانیه) قرار دارند. در جایگاه هشتم رده‌بندی کشورهایی با بیشترین سرعت موبایل هلند (۱۱۴.۲۸ مگابیت‌برثانیه) قرار دارد وجایگاه آن نسبت به ماه قبل ۲ پله سقوط کرده است. در رده نهم مانند ماه قبل عربستان سعودی قرار دارد و میانه سرعت اینترنت موبایل آن ۱۰۱.۸۸ مگابیت برثانیه ثبت شده است. در رده دهم نیز بلغارستان با میانه سرعت اینترنت موبایل ۹۷.۶۰ مگابیت برثانیه قرار داردو جایگاه آن نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ میلادی ۱۱ پله رشد کرده است. 

سقوط ۳ پله‌ای هنگ‌کنگ در کشورهایی  با بیشترین سرعت اینترنت ثابت

در رده‌بندی کشورهایی با بیشترین میانه سرعت اینترنت ثابت مانند ماه‌های گذشته سنگاپور (۲۳۷.۱۵ مگابیت برثانیه) در رده نخست قرار دارد. پس از آن در رده‌های دوم و سوم به ترتیب چین (۲۲۶.۷۷ مگابیت برثانیه) و موناکو (۲۲۶.۰۳ مگابیت برثانیه) قرار دارند. در فهرست ماه فوریه ۲۰۲۳ میلادی جایگاه چین یک پله و موناکو ۴ پله نسبت به ماه قبل رشد کرده است. در رده‌های چهارم و پنجم نیز به ترتیب شیلی (۲۲۴.۴۴ مگابیت برثانیه) و امارات متحده عربی (۲۱۹.۴۷ مگابیت برثانیه) قرار دارند. جایگاه شیلی در فهرست پر سرعت‌ترین‌های اینترنت ثابت نسبت ماه قبل ۲ و امارات متحده عربی یک پله سقوط کرده است. در رده ششم تایلند با میانه سرعت اینترنت ثابت ۲۰۳.۲۸ مگابیت برثانیه قرار دارد و جایگاه آن نسبت به ژانویه ۲۰۲۳ میلادی هیچ تغییری نکرده است.

در رده هفتم نیز دانمارک با میانه سرعت ۲۰۰.۶۲ مگابیت برثانیه قرار دارد و جایگاه آن نسبت به ماه قبل دو پله صعود کرده است. در رده‌های هشتم و نهم نیز هنگ‌کنگ (۱۹۸.۵۳ مگابیت برثانیه) و امریکا (۱۹۸.۱۷ مگابیت برثانیه) قرار داشتند. طبق این جدول جایگاه هنگ‌کنگ در فهرست کشورهایی با بیشترین میانه سرعت اینترنت ثابت در ماه فوریه نسبت به ماه قبل ۳ پله و امریکا یک پله سقوط کرده است. در رده دهم نیز مانند ماه گذشته اسپانیا قرار دارد که میانه سرعت اینترنت ثابت آن ۱۸۰.۳۰ مگابیت برثانیه ثبت شده است.

عیدی وزیر ارتباطات به مردم  ترافیک رایگان پیام‌رسان داخلی

در شرایطی که کاربران اینترنتی از وضعیت سرعت و کیفیت اینترنت گلایه دارند و این موضوع به روایت آمار اسپیدتست هم صدق می‌کند، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از عیدی به کاربران خبر داده است، آن هم به سبک ترافیک در پیام‌رسان‌های داخلی. از این رو محمد احسان خرامید- رییس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات- با انتشار پستی در یک پیام‌رسان داخلی اعلام کرد: به عنوان عیدی به مردم، ترافیک پیام‌رسان‌های داخلی و برخی از سکوهای ارتباط تصویری داخلی در ایام نوروز به مدت دو هفته رایگان است و هزینه آن توسط وزارت ارتباطات به اپراتورها پرداخت می‌شود.

همچنین عیسی زارع‌پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - در گفت‌وگو با ایسنا، درباره آخرین وضعیت اتصال پیام‌رسان‌های داخلی به یکدیگر و ایجاد قابلیت اینترکانکشن اظهار کرد: یکی از نگرانی‌های کاربران تعدد پیام‌رسان‌های داخلی بود؛ هرچند که این تنوع یک فرصت به شمار می‌رود و به بحث رقابت کمک می‌کند تا پیام‌رسان‌ها خدمت بیشتری ارایه دهند. وی افزود: ما این تهدید را به فرصت تبدیل کردیم البته این موضوع بر یک تجربه جهانی مبتنی است و در قانون جدید اتحادیه اروپا که برای فعالیت پلتفرم‌های خارجی تصویب کرده اعلام شده است که از ابتدای ژانویه سال ۲۰۲۴ یعنی کمتر از ۹ ماه دیگر در اروپا اجباری می‌شود. در آنجا هم اجبار شده است که تمام پلتفرم‌های خارجی باید به پلتفرم‌های بومی اروپا اینترکانکشن بدهند. یعنی اگر یک پلتفرمی در اروپا راه‌اندازی شود و حتی ۱۰۰ هزار کاربر داشته باشد، باید به‌طور مثال تلگرام و واتس آپ به آن این قابلیت را بدهند، وگرنه اجازه فعالیت نخواهند داشت.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: این جهت‌گیری است که دنیا دارد و برای جلوگیری از انحصار، ایجاد رقابت و فراهم کردن سرویس و حمایت از پلت‌فرم‌های خودشان به این سمت حرکت می‌کند. ما هم استانداردهای لازم را تدوین و به پیام‌رسان‌های داخلی ابلاغ کردیم و نزدیک به دو ماه است که در حال پیاده‌سازی هستند. تست‌های اولیه انجام شده و اکنون بین «ایتا» و «بله» این ارتباطات برقرار شده اما در نسخه جدیدی که منتشر می‌کنند وجود خواهد داشت. قولی که به ما داده‌اند حداکثر تا شنبه یا یکشنبه این قابلیت که در گام اول ارسال پیام، گام بعد ارسال فایل و در گام‌های بعد هم گروه و کانال است، اجرایی خواهد شد و امیدواریم تا پیش از سال این دوگام را ارایه دهیم.

ترافیک رایگان پیام‌رسان داخلی  به مذاق کاربران خوش نیامد

با وجود این به نظر می‌رسد این عیدی چندان به مذاق کاربران اینترنتی خوش نیامده است، برخی این هدیه را با هدیه وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات مقایسه می‌کنند که ترافیک‌های بین‌المللی به کاربران ارایه می‌کرد و برخی دیگر می‌گویند عطای ترافیک رایگان را به لقایش بخشیده‌اند و در عوض خواستار کیفیت بهتر اینترنت بین‌الملل شده‌اند. موضوعی که البته چندان هم بیراه نیست، زیرا زمانی که عیسی‌ زارع‌پور در مسند وزارت قرار گرفت، وعده اینترنت‌ با سرعت داد و حالا که یک سال و نیم از زمان حضور او در وزارتخانه گذشته، نه تنها سرعت اینترنت بهبود نیافته که کاربران هر روز از شرایط شاکی‌اند.