آینده هوش مصنوعی چه خواهد شد؟
شاید ChatGPT مهمترین موضوعی باشد که این روزها در زمینه هوش مصنوعی مطرح شده است، اما فارغ از آن هوش مصنوعی حال بخشی از زندگی روزمره ماست؛ از صحبت با سیری یا بیکسبی گرفته برای تنظیم جلسات و برقراری یک مکالمه تا تشخیص فیلم مورد علاقه توسط مخاطب توسط نتفیلیکس.
اما آینده هوش مصنوعی چگونه خواهد شد؟ به گزارش پیوست، هوش مصنوعی (AI) که زمانی برای مردم و بهخصوص فیلمسازان سوژهای تخیلی بود، حالا به یک موضوع رایج در زندگی روزمره انسانها تبدیل شده است. بازار جهانی هوش مصنوعی که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۲۳ به ارزش ۱۴۲.۳میلیارد دلار برسد، به دلیل هجوم سرمایهگذاریها، به رشد پرشتاب خود ادامه میدهد. این درحالی است که طی ۲ سال یعنی از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲، کل سرمایهگذاری سالانه جهانی شرکتها در استارتآپهای هوش مصنوعی حدود ۵ میلیارد دلار افزایش یافت که این میزان نیز تقریباً ۲ برابر میزان قبلیش بود.
البته حالا جدیدترین کسبوکارهایی که با سرمایهگذاری بالایی برای هوش مصنوعی فعالیت میکنند، اغلب شرکتهایی در زمینه یادگیری ماشین و رباتهای گفتوگو هستند که بر تعامل میان انسان و ماشین متمرکزند. شرکت نرمافزاری CHI در مقالهای که اخیراً با عنوان «هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۳» منتشر کرد، با بررسی ابعاد اهمیت این حوزه در سال جاری میلادی، تأکید کرد که هوش مصنوعی دیگر فقط یک فناوری هیجانانگیز نیست و در بخشهای مختلف تجاری تأثیر میگذارد. به عنوان مثال، Spotify با استفاده از دادههای کاربران، مانند لیستهای پخش یا سابقه گوش دادن، رضایت کاربر را افزایش میدهد و پیشبینی کند کدام آهنگ میتواند مورد علاقه کاربرانش باشد.
تحولاتی که هوش مصنوعی تا سال ۲۰۳۰ رقم میزند
براساس پیشبینیهای مجله فوربس، تا سال ۲۰۳۰، هوش مصنوعی احتمالاً دیگر با سناریوها و برنامههای کاربردی ساده قابل پذیرش نیست؛ انتظار میرود که بیماریهای تهدیدآمیز را در مراحل اولیه شناسایی و شرایط آب و هوایی یک منطقه بزرگ جغرافیایی را طی چند ماه پیشبینی کند و در واقع تبدیل به یک همکار دیجیتال برای بشر شود.
اینها فقط چند احتمال از تأثیر بالقوه هوش مصنوعی بر زندگی و کار در سالهای آینده است. در عین حال تاکنون پیشبینیهای متعددی درخصوص اینکه هوش مصنوعی جای منابع انسانی را میگیرد، مطرح شده است، اما چت جیپیتی در پاسخ به پرسش کاربران خود در این زمینه گفته بود که این ابزار جای منابع انسانی و مشاغل آنها را نخواهد گرفت، بلکه همکار انسانهاست. ولی برخی پیشبینیها نشان میدهد مشاغل جهانی تا سال ۲۰۳۰ تغییر میکنند و مشاغل کم درآمد که نیاز به مهارت خاصی ندارند در مرز از بین رفتن قرار میگیرند و شاغلان آن حوزهها باید بازآموزی شوند. امروزه هوش مصنوعی در هر سه بعد محاسبات، داده و الگوریتم در حال تکامل است و بهگفته فوربس، زمینه پذیرش تمامی این موارد در تمام عرصههای زندگی و کار انسانها را تا سال ۲۰۳۰ تعیین خواهد شد.