تصمیم غیرمنتظره اوپک پلاس
محاسبات رویترز نشان میدهد کاهش تولید جدید، مجموع کاهش تولید داوطلبانه تولیدکنندگان اوپک پلاس را به ۳.۶۶ میلیون بشکه در روز میرساند که معادل ۳.۷ درصد از تقاضای جهانی برای نفت است.
به گزارش ایسنا، تصمیمی که روز یکشنبه از سوی اوپک پلاس اعلام شد، یک روز پیش از برگزاری جلسه مجازی کمیته نظارتی مشترک وزیران اوپک پلاس روی داد که در آن عربستان سعودی و روسیه حضور دارند و انتظار میرفت در این جلسه پایبندی به کاهش تولید روزانه دو میلیون بشکه در روز که قرار بود تا پایان سال ۲۰۲۳ ادامه پیدا کند، اعلام شود.
قیمت نفت ماه میلادی گذشته، به دلیل نگرانی نسبت به بروز بحران بانکی جهانی و آسیب دیدن تقاضا برای سوخت به مرز ۷۰ دلار در هر بشکه سقوط کرد که پایینترین رکورد در ۱۵ ماه گذشته بود. با این حال، اقدام بیشتر از سوی اوپک پلاس برای پشتیبانی از بازار، پیشبینی نمیشود و منابع آگاه در اوپک پلاس، با توجه به این که قیمت نفت به حدود ۸۰ دلار بهبود پیدا کرده بود، چنین احتمالی را اندک ارزیابی کرده بودند.
رئیس شرکت سرمایه گذاری "پیکرینگ انرژی پارتنرز" در این باره اظهار کرد: جدیدترین کاهش تولید، میتواند قیمت نفت را ۱۰ دلار در هر بشکه افزایش دهد. شرکت کارگزاری نفتی "پیویام" پیش بینی کرد در ابتدای معاملات پس از تعطیلات آخر هفته، قیمتها بلافاصله افزایش پیدا خواهند کرد. تاماس وارگا از شرکت "پیویام" گفت: انتظار دارم که معاملات چند دلار بالاتر گشایش پیدا کنند و احتمالا تا سه دلار افزایش داشته باشند.
عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکننده عضو اوپک است، اعلام کرد تولید خود را ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد. وزارت انرژی عربستان اعلام کرد که کاهش داوطلبانه این کشور، اقدامی پیشگیرانه با هدف حمایت از ثبات بازار نفت است.
آمریتا سن، بنیانگذار و مدیر شرکت "انرژی اسپکتس" در این باره اظهار کرد: اوپک در صورت هرگونه کاهش احتمالی تقاضا، اقدامات پیشگیرانه انجام میدهد.
اوپک پلاس اکتبر گذشته، کاهش تولید دو میلیون بشکه در روز از نوامبر تا پایان سال ۲۰۲۳ را تصویب کرد. این اقدام خشم واشنگتن را برانگیخت زیرا کاهش عرضه، قیمت نفت را افزایش میدهد.
آمریکا میگوید که جهان برای حمایت از رشد اقتصادی و جلوگیری از درآمد بیشتر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه برای تأمین مالی جنگ اوکراین، به قیمتهای پایینتر نیاز دارد.
دولت بایدن اعلام کرد اقدامی که روز یکشنبه از سوی تولیدکنندگان اوپک پلاس اعلام شد، غیرعاقلانه است. سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت: تصور نمیکنیم در حال حاضر با توجه به ابهامات بازار، کاهش قیمت مناسب باشد و ما این موضوع را روشن کردهایم.
این کاهش تولید داوطلبانه از ماه مه شروع شده و تا پایان سال میلادی جاری ادامه پیدا میکند.
طبق بیانیه رسمی عراق، تولید نفت این کشور ۲۱۱ هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت. امارات متحده عربی اعلام کرد تولید خود را ۱۴۴ هزار بشکه در روز کاهش میدهد و کویت کاهش ۱۲۸ هزار بشکه در روز تولیدش را اعلام کرد. تولید عمان ۴۰ هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت و الجزایر اعلام کرد که تولید خود را ۴۸ هزار بشکه در روز کاهش میدهد. قزاقستان هم تولیدش را ۷۸ هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، اعلام کرد مسکو کاهش داوطلبانه ۵۰۰ هزار بشکه در روز را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید خواهد کرد. مسکو این کاهشها را به صورت یک جانبه در فوریه پس از معرفی مکانیزم سقف قیمتی گروه هفت برای فروش سوخت روسیه اعلام کرده بود.
به گفته یک منبع آگاه در اوپک پلاس، گابن به صورت داوطلبانه تولیدش را هشت هزار بشکه در روز کاهش میدهد و همه اعضای اوپک پلاس به این اقدام ملحق نمیشوند زیرا تعدادی از آنها در حال حاضر به دلیل کمبود ظرفیت تولید، پایینتر از سطح توافق شده تولید میکنند.
بر اساس گزارش رویترز، پس از کاهش یک جانبه تولید توسط روسیه، مقامات آمریکایی گفتند که اتحاد این کشور با سایر اعضای اوپک تضعیف شده، اما اقدام روز یکشنبه نشان میدهد که این همکاری همچنان قوی است.