کاهش نرخ ارز و تورم در گرو فروش نفت

۱۴۰۲/۰۱/۱۵ - ۰۳:۲۴:۵۴
کد خبر: ۲۰۲۳۹۷

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، تورم را بزرگ‌ترین چالش و تهدید برای اقتصاد کشور معرفی کرد و گفت: در سال‌های اخیر عدم مدیریت صحیح در اقتصاد و اعمال تحریم‌های بین‌المللی، رشد نقدینگی را با خود به همراه آورد؛ نتیجه رشد نقدینگی افزایش تورم در کشور بود این در حالی است که در تمام برنامه‌های توسعه هدف بر تک نرخی شدن تورم بنا گذاشته شد اما متاسفانه این مهم در حد شعار ماند و در عمل به محاق رفت. فریال مستوفی کارویژه اصلی بانک‌ مرکزی در اقتصاد کشورها را کنترل تورم دانست و افزود: بانک مرکزی در ایران مستقل از دولت نیست از این‌رو نمی‌تواند به وظیفه اصلی خود یعنی کنترل تورم بپردازد؛ به نظر می‌رسد اگر تیم اقتصادی دولت بخواهد سکان اقتصاد کشور را با همان سیاست‌های گذشته جلو ببرد نخواهد توانست تورم را مهار کند چراکه کنترل تورم از سوی دولت نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و اجرای درست آن است.

این فعال اقتصادی با تاکید بر این نکته که نمی‌توان انتظار داشت در سال جاری تورم تک رقمی شود، تصریح کرد: دولت‌ها در سال‌های گذشته سخن از کنترل تورم را به میان آورده‌اند اما واقعیت بازار و اقتصاد حکایت از ناتوانی آنها در مهار تورم را می‌دهد. عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ادامه داد: مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین‌کننده قیمت‌ها در بازار است؛ زمانی‌که ارز به میزان نیاز در بازار موجود نباشد اما از سوی دیگر تقاضا برای این کالا زیاد باشد طبیعی است که شاهد صعودی شدن قیمت خواهیم بود. زمانی‌که عرضه ارز را افزایش بدهیم قیمت کنترل خواهد ‌شد. همچنین تحریم‌ها نیز روند کاهش عرضه ارز را در کشور تشدید کرده‌اند زمانی درآمد نفتی ما از 100 میلیارد دلار هم عبور می‌کرد اما امروز درآمد ما به 16 میلیارد دلار رسیده است که دسترسی به این پول هم به دلیل تحریم‌ها دشوار شده است. اگر بتوانیم به راحتی نفت را صادر و پول حاصل از فروش آن را به کشور بازگردانیم امید کاهش نرخ ارز و کنترل تورم میسر خواهد شد چراکه کنترل تورم در اقتصاد سالم محقق خواهد شد این در حالی است که اقتصاد ما در شرایط فعلی ناسالم است.

مستوفی در پاسخ به این پرسش که توافق‌های صورت گرفته با عربستان و سایر کشورهای همسایه تا چه میزان در کنترل نرخ ارز موثر است؟ گفت: بازار بعد از شنیدن خبر مثبت و منفی از خود واکنش نشان می‌دهد اما این بالا و پایین شدن قیمت‌ها مقطعی است چراکه اصل موضوع به میزان عرضه باز می‌گردد تا عرضه به میزان تقاضا در بازار موجود نباشد شاهد بالا و پایین شدن قیمت‌ها خواهیم بود پس نخست باید میزان عرضه مدیریت شود در این شرایط است که می‌توان انتظار کنترل قیمت‌ها را داشته باشیم. وی با بیان اینکه بیش از 70 درصد معاملات در دنیا با دلار انجام می‌شود، گفت: آیا ما جزیره جداگانه از دنیا هستیم که می‌خواهیم با ارزی غیر از دلار مراودات تجاری خود را به پیش ببریم؟ چرا باید تجارت ما در جهان محدود به چند کشور خاص شود که بخواهیم سیاست حذف دلار را در پیش بگیریم؟ محدود کردن مراودات تجاری با چند کشور خاص سیاست درستی نیست و نتایج آن در اقتصاد قابل مشاهده است.