چرا بورس جا ماند؟
فردای اقتصاد| محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است که معمولا بازار سرمایه با یک تاخیر به روزرسانی میشود. او پیشبینی کرد که به روزرسانی مرتبط با این حوزه به آرامی در حال حرکت است و این روزها بازار احتمالا به انتهای روند تاخیری به روزرسانی خود نزدیک میشود.
رییس کمیسیون اقتصای مجلس روند افزایشی شاخص در هفتههای پایانی سال ۱۴۰۱ و روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۲ را موید این اظهارنظر خود اعلام کرد و گفت: پیشبینی ما این است که بازار سرمایه به تدریج و به تناسب صنایع مختلف از تغییرات نرخ ارز عبور خواهد کرد. صنایع صادراتی سریعتر و صنایع غیرصادراتی باسرعت کمتر و نهایتا قیمت سهام زیرمجموعه همه صنایع با تغییرات نرخ ارز، به روز خواهد شد. پیشبینی ما افزایش قیمت سهام در امسال است.
پورابراهیمی عوامل سهگانهای را برای جا ماندن بورس از تورم نام برد و گفت: اتفاقات بسیار ناگواری که در فاصله سالهای ۹۷ تا ۹۹ افتاد نخستین عامل جا ماندن بورس از تورم بود. نبود نظارت دولت و نبود اطلاعرسانی به سهامداران به واسطه افزایش بیرویه قیمت سهام شرکتهای بورسی به کاهش شدید شاخص منجر شد و عملا این کاهش شدید موجب بیاعتمادی مردم به بازار سرمایه کشور شد که الان ما با اینکه میگوییم سهام این شرکت واقعا میارزد و با اینکه مردم میدانند که ارزش سهام بسیاری از شرکتها ارزنده است ولی اعتماد نمیکنند که واقعا پول بدهند و سهام بخرند.
به گفته این نماینده مجلس، یکی از دلایلی که تغییرات نرخ ارز اثر خود را در بازار سرمایه نشان نداد این بود که حجم قابل توجهی از سهامداران خرد به دلیل نبود نظارت دولت و مسوولان ارشد موثر در حوزه بازار سرمایه وقت، تلخی افزایش و کاهش کاملا غیرمنطقی قیمت سهام یک شرکت را در سالهای اخیر تجربه کردند که باعث بیاعتمادی سهامداران شد. نتیجه بیتوجهی به نامهنگاریهای کمیسیون اقتصادی با رییسجمهوری وقت و تذکرات متعدد و گوشزد کردن پیامدهای این اتفاق در دولت قبل، وجود این بیاعتمادی در بین آحاد مردم است؛ با آنکه قیمت سهام با توجه به تغییرات نرخ ارز خیلی ارزنده شده است اما مردم بیاعتمادند و به بازار ورود نمیکنند. رییس کمیسیون اقتصادی مجلس از تداوم سیاستهای دستوری در بازار سرمایه به عنوان سومین عامل جا ماندن بازار سرمایه از تورم نام برد و گفت: تداوم سیاستهای دستوری دولت در خصوص بازار سرمایه بسیار مهم است.