چین؛ میانجی رابطه ایران و اروپا؟
یک کارشناس مسائل بینالملل خاطرنشان کرد: چین از توان اقتصادی بالایی برخوردار است و میتواند با اصلاح روابط ایران و اروپا مسیر تجارت بینالمللی را هموار کند.
صباح زنگنه در تحلیل خود از نقش چین در معادلات بینالمللی و اینکه به نظر میرسد تلاش دارد تا در روابط بین ایران و اروپا نیز ایفاگر نقشی باشد، گفت: در حال حاضر چین عملا قبله گاه کشورهای مختلف و به خصوص مناطق بحرانی دنیا شده است، یکی از بحرانهای بزرگ جهان، بحران روسیه و اوکراین است که چین در این زمینه ابتکارهایی را از خود مطرح کرد و خواهان حل و فصل بحران اوکراین به صورت مسالمتآمیز است.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از بحرانها و موضوعات منطقهای که تنش در روابط میان ایران و عربستان بود با میانجیگری چین و ادامه این فعالیتها منجر به توافق بین ایران و عربستان شد.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین بیان کرد: بحران دیگری که عملا توسط ترامپ رییسجمهور سابق امریکا به وجود آمد، خروج از برجام بود که عملا برجام به صورت یک توافق معطل و معلق بوده و نتیجه عدم تصمیمگیری در مورد برجام، معلق بودن بسیاری از فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران و نگرانیهایی که اروپا و غرب نسبت به برنامه هستهای ایران دارند، خواهد بود.
زنگنه خاطرنشان کرد: بنابراین مجموع این مسائل توسط چین که خودش یکی از اعضای امضاکننده برجام بوده پیگیری میشود و به نظر میرسد نگاهها متوجه چین است که بتواند در این چند بحران نقش ایفا کند و از درگیر شدن کشورها جلوگیری نماید.
وی در ادامه اظهار داشت: وقتی از برجام صحبت میکنیم اساسا برجام ابتکار اروپا بود اما تبدیل شده به توافق چند جانبه بینالمللی که ضرورت اهتمام کشورهای اروپایی به حل مساله برجام وجود دارد.
این کارشناس حقوق بینالملل همچنین یادآور شد: فرانسه یکی از اعضای شورای امنیت و دارای حق وتو است، چین هم عضو دیگر شورای امنیت و دارای حق وتو است، اما تفاوت چین و فرانسه برای اروپا این است که چین از توان اقتصادی بالاتری برخوردار بوده و میتواند با اصلاح روابط ایران و اروپا مسیر تجارت بینالمللی را هموار کند.
زنگنه تاکید کرد: اگر چنین اتفاقی بیفتد هم به نفع چین و هم به نفع اروپا است اما این مسیر باید از ایران بگذرد و طبیعتا نقش چین در روابط ایران و اروپا و بهبود شرایط اقتصادی تعیینکننده است.