رشد ساخت مسکن در نهضت ملی «قابل دفاع» نیست

۱۴۰۲/۰۱/۲۲ - ۰۴:۲۸:۲۱
کد خبر: ۲۰۳۰۲۷

گروه راه و شهرسازی|

در حالی که بنا به آمار رسمی طی 19 ماهه گذشته از آغاز فعالیت دولت سیزدهم، بیش از نیم میلیون واحد به مرحله ساخت رسیده است، مهدی طغیانی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: میزان رشد و پیشرفت نهضت ملی مسکن در یک ساله اول خیلی قابل دفاع نبود و آمار آن هم ارایه شده است. امیدواریم در زمان باقی مانده این قانون و وعده رییس‌جمهور محقق شود.

به گزارش «تعادل»، یکی از برنامه‌ها و وعده‌های دولت سیزدهم که از قضا پیش از استقرار این دولت، قانون آن در مجلس شورای اسلامی تدوین و تصویب شد، ساخت 4 میلیون مسکن در 4 سال فعالیت دولت بود که به معنی ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی بود. پس از گذشت یک سال از آغاز فعالیت دولت سیزدهم، در حالی که انتظار می‌رفت، یک میلیون مسکن ساخته و به متقاضیان تحویل داده شود، مسوولان وزارت راه و شهرسازی اعلام کردند که از آنجا که ساخت مسکن بیش از یک سال طول می‌کشد، برنامه به این صورت است که 2 میلیون مسکن در پایان 2 سال اول فعالیت دولت به مردم تحویل خواهد شد.

با وجود این، در شرایطی که حدود 5 ماه به پایان دو سال اول فعالیت دولت باقی مانده است، حالا صرفا 500 هزار واحد مسکونی در دست ساخت است و مشخص نیست که این تعداد واحد نیز چه وقت تکمیل و به بهره‌برداری خواهد رسید. طغیانی در گفت‌وگو با مهر با بیان اینکه تحقق بخشی از نهضت ملی مسکن با مشارکت مردم ممکن است، گفت: اگر این دو اتفاق بیفتد یعنی هم دولت در این زمینه ورود کند و هم مردم تشویق شوند و به این عرصه وارد شوند در مجموع خیلی به رشد تولید و رشد نهضت ملی مسکن کمک می‌کند. وی اظهار کرد: میزان رشد و پیشرفت نهضت ملی مسکن در یک ساله اول خیلی قابل دفاع نبود و آمار آن هم ارایه شده است.

امیدواریم در زمان باقی مانده این قانون و وعده رییس‌جمهور محقق شود. این نماینده مجلس یازدهم افزود: بخشی از دلیل کند بودن و عدم تحقق این شعار عدم تأمین زمین بوده است که در یک سال اخیر اقداماتی برای آن انجام شده است اما نگرانی فعلی ما بحث فراهم شدن خدمات مورد نیاز برای این طرح یعنی سلامت، آموزش، حمل و نقل و… است که در صورت عدم تحقق مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد خواهد کرد. وی با بیان اینکه بحث تأمین مسکن فقط ساخت و ساز نیست بلکه خدمات پیرامونی آن مثل آب و گاز و سایر امکانات زیرساختی نیز در این مساله دارای اهمیت است تاکید کرد: ما نباید یک طرحی را که قبلاً در آن تجربه داشته‌ایم مثل مسکن مهر را دوباره تکرار کنیم ولی در زمینه ساخت و ساز امیدواریم که دولت با سرعت بیشتری در این زمینه حرکت کند.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس درباره دلیل کند بودن روند الحاق زمین‌ها به طرح نهضت ملی مسکن گفت: بالاخره زمانی که ما می‌خواهیم زمین دولتی و اراضی ملی را برای این طرح استفاده کنیم محدودیت‌های زیادی به وجود می‌آید. اراضی ملی ممکن است در محدوده شهر و حریم شهر واقع نشده باشند یا برای استفاده جهت اراضی مسکونی قابل استفاده نباشند به همین دلیل روند الحاق کند بوده است. طغیانی تأکید کرد: دولت می‌تواند با نقش‌آفرینی یا جابه‌جایی یا ایجاد امکانات برای افراد صاحب زمین یا تغییر کاربری زمین‌های مناسب‌تری را برای اجرای این طرح فراهم کند. در حال حاضر مهم‌ترین مساله این است که زمین مناسب در حریم شهر از اراضی ملی در خیلی از جاها در اختیار نیست و اراضی موجود هم مشکلاتی دارد که باعث می‌شود در ارایه خدمات به آنها به بن بست بخوریم اما دولت در حال تلاش است تا این مشکلات را یکی پس از دیگری حل کند.

نهضت ملی مسکن در آیینه آمار

در این حال، آنگونه که ایسنا گزارش کرده است، تاکنون حدود ۹۰۰ هزار متقاضی برای واحدهای نهضت ملی مسکن افتتاح حساب کرده و بیش از نیم میلیون واحد به مرحله ساخت رسیده است. دولت با واگذاری زمین ۹۹ ساله، تخفیفات حداقل ۳۰ درصدی در صدور پروانه و تخفیف خدمات مهندسی در نظر دارد تا هزینه ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن را به کمترین میزان ممکن برساند. تعدادی از واحدهای نهضت ملی مسکن در مناطق مختلف کشور که از یک سال و نیم گذشته کلنگ اجرای آنها زده شده در سال جاری به افتتاح می‌رسد. همچنین با الحاق و تامین زمین و انعقاد قراردادهای جدید، برنامه‌های آغاز عملیات اجرایی واحدهای جدید هم در دستور کار قرار دارد.

مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران به ایسنا اعلام کرد که در شش ماهه ابتدای سال جاری تعداد قابل توجهی واحد مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر، کمتر از ۱۰۰ هزار نفر و شهرهای جدید استان تهران افتتاح می‌شود. به گفته محبت‌خواه، در حال حاضر حدود ۱۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن به مراحل پایانی رسیده اما در هفته‌های آینده آمار گردآوری می‌شود و این عدد افزایش می‌یابد. یکی از موانع اجرای طرح نهضت ملی مسکن، کمبود منابع بانکی است که از اواخر سال گذشته علاوه بر بانک مسکن، پنج بانک دیگر طی انعقاد تفاهم‌نامه‌هایی متعهد به انجام مسوولیت خود در قبال این طرح شدند.

بخش دیگر مربوط به آورده متقاضیان است که افتتاح حساب حدود ۹۰۰ هزار نفر از پای کار آمدن برخی متقاضیان در این طرح حکایت دارد؛ به‌طوری که از ۳.۶ میلیون متقاضی تایید صلاحیت شده تاکنون ۸۹۴ هزار نفر اقدام به افتتاح حساب کرده و ۵۱۰ هزار نفر مبالغی بین ۳۰ تا بیش از ۴۰ میلیون تومان آورده واریز کرده‌اند.