انتظارات تورمی پشتوانه صندوقها
اکوایران| بازار سرمایه در سالهای اخیر شاهد افزایش قابل توجه تعداد روشها و بسترهای سرمایهگذاری بوده است. هدف از این کار این بوده که به جز نزدیکتر شدن بازارهای مالی ایران به معیارهای کارایی در بازارهای مالی مطرح در جهان سلیقههای مختلف در حوزه سرمایه گذاری نیز مورد توجه قرار گیرد.
به همین دلیل طی سالهای گذشته روشهای سرمایهگذاری غیرمستقیم بیشتر از سوی فعالان باتجربه بازار سهام و همچنین صاحبنظران در حوزه مالی مورد بررسی قرار گرفته است. بررسیها نشان میدهد که در سالهای گذشته به جز ایران سعی شده تا حتی در کشورهای توسعه یافته به تنوع هر چه بیشتر این بازارها توجه شود. با این حال مشکل اصلی این است که به رغم سادهتر شدن سرمایهگذاری و البته کاهش ریسک در روش غیر مستقیم همچنان دانش مالی برای استفاده از این ابزارهای گوناگون مورد نیاز است.
صندوقهای قابل معامله طلا نیز که در سالهای اخیر رشد کمی قابل توجهی در بازار سرمایه داشتهاند از این قاعده مستثنی نیستند. صندوقهای طلا اگرچه در مقایسه با ابزارهایی نظیر صندوقهای قابل معامله در سهام از پیچیدگی تحلیلی کمتری برخوردارند اما بررسیها نشان میدهد که در خرید آنها نیز باید به برخی از نکات توجه کرد. مخصوصا اگر سرمایهگذاران بهطور خاص به امر ارزندگی و مفهوم آن در سرمایهگذاری توجه داشته باشند. با توجه به اینکه دارایی پایه در صندوقهای طلا، سکه است، طبیعتا تحلیل قیمت دارایی مذکور میتواند برای تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری در صندوقهای قابل معامله بر پایه طلا حائز اهمیت باشد. بر همین اساس در حالی که تحلیل ارزش ذاتی سکه طی ماههای اخیر نشان از وجود حباب قیمتی در این د ارایی دارد اما انتظارات تورمی و نوسان قیمت ارز باعث شده تا همواره سکه از جذابیت کافی برای خریداران برخوردار باشد.
اما مشکل این است که همین انتظارات تورمی وضعیتی دوگانه را پیش روی سرمایهگذاران حرفهای قرار میدهد؛ آیا میتوان همچنان روی تداوم این حباب حساب باز کرد؟ بر اساس آنچه که گفته شد حباب موجود در قیمتهای دارایی مذکور امری موفقتی نبوده عموما در چند سال اخیر تقاضای بالا برای سکه در بازار آزاد سبب شده تا با احتساب قیمت طلای موجود در سکه و قیمت جهانی اونس، همچنین در نظر گرفتن ضرایب تبدیل برای روایی مقایسه بهای دخالی سکه و بهای جهانی طلا شاهد اختلاف قیمت میان ارزش واقعی و قیمت ذاتی طلا باشیم. بنابر این اگر کسی باز هم در قیمتهای موجود یعنی در شرایطی که ارزش ذاتی سکه در کانال 26 میلیون تومان و قیمت آن در بورس کالا در حدود 31 میلیون تومان است باز هم اقدام به خرید سکه یا سرمایهگذاری در صندوقهای یاد شده کند کار غیر عاقلانهای نکرده اگرچه ریسک بیشتری را متحمل میشود.
مطابق با آنچه که ارقام درج شده بر روی تابلوهای معاملاتی میگویند اختلاف قیمت تابلو در واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری در طلا با خالص ارزش دارایی آنها تفاوت چندانی ندارد اما اگر این واقعیت را در نظر بگیریم که ارزش ذاتی سکه با قیمت حدودا 31 میلیونی آن فاصله قابل توجهی پیدا کرده احتمالا به این نتیجه خواهیم رسید که شاید برای سرمایهگذاری در دارایی مذکور باید احتیاط بیشتری داشت.
روز گذشته قیمت هر سکه بهار آزادی (بانک رفاه) در بورس کالا حدودا 31 میلیون و 300 هزار تومان بود. سکه امای نیز در بازار آزاد 32 میلیون و 600 هزار تومان معامله شد. بر این اساس به نظر میرسدکه حباب سکه بورسی نسبت به ارزش ذاتی حدودا 15 درصد و با ارزش سکه بازار آزاد بیش از 20 درصد است. عاملی که حکایت از تداوم انتظارات تورمی در میان فعالان بازار سرمایه دارد. از این رو میتوان فرض کرد که هر واحد از صندوقهای طلا نیر حبابی در همین حدود داشته باشد.