فیبر نوری؛ مهم اما بی‌تقاضا

۱۴۰۲/۰۲/۰۷ - ۰۳:۲۲:۵۶
کد خبر: ۲۰۴۲۹۸
فیبر نوری؛ مهم اما بی‌تقاضا

بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسب‌وکارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت‌برثانیه به پهن‌باند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسب‌وکار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهن‌باند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل گیرد.

همچنین از زمان شروع دولت سیزدهم هم عیسی زارع‌پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - به موضوع توسعه اینترنت ثابت تاکید کرده و گفته بود که برای توسعه ارتباطات ثابت و دسترسی عموم مردم در سراسر کشور به شبکه امن، پایدار، پرسرعت و ارزان باید یک عزم و اراده ملی شکل بگیرد و نهضت فیبرکشی در کشور راه بیفتد. «پوشش ۲۰ میلیونی فیبرنوری منازل کسب‌وکارها تا پایان دولت» عنوانی است که عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تقریباً در تمامی برنامه‌های خبری‌اش از آن سخن می‌گوید.

رسیدن به ۲۰ میلیون پوشش، در حالی که حدوداً دو سال و نیم تا پایان عمر دولت سیزدهم مانده و ۲.۵ میلیون پوشش ایجاد شده است شاید کمی بلندپروازانه به نظر برسد اما زارع‌پور و همکارانش در وزارت ارتباطات تاکید دارند با به‌کارگیری توان اپراتورهای بخش خصوصی و همکاری نهادهای حاکمیتی شدنی است. نگاهی به آمارهای سایت Iranfttx که تقریباً به‌روز آمارهای پیشرفت پروژه فیبرنوری در کشور را ارایه می‌دهد، مشخص می‌کند روند افزایش تعداد خانوارهای تحت پوشش فیبرنوری در مدت‌زمان وزارت زارع‌پور ادامه داشته، هرچند شیب این نمودار برای تحقق هدف ۲۰ میلیون پوشش، ملایم است.

این آمار نشان می‌دهد که تاکنون یک میلیون و 803 هزار پورت منصوبه ایجاد شده که ازاین میان، یک میلیون و 450 هزار پورت فیبر نوری نصب شده و بالغ بر 354 هزار سرویس VDSL آماده خدمت‌رسانی است؛ در حالی که تنها 367 هزار نفر از این سرویس استفاده می‌کنند که بالغ بر 200 هزار نفر از آنها از سرویس FTTH‌و 167 هزار نفر از VDSL بهره می‌برند. از آنجا که فیبرنوری از تعرفه‌گذاری معاف است شاید کاربران‌ چندان ضرورتی برای دریافت این سرویس نسبتاً پرهزینه‌ نمی‌بینند و اینترنت ADSL و همراه را به فیبر ترجیح می‌دهند. با همه این مسائل توسعه فیبرنوری در کشور اگر چه آغاز شده است اما به کندی پیش می‌رود و مسیر پیش روی اپراتورها و دولت برای فیبرکشی و ترغیب مردم به نشان دادن اقبال به این تکنولوژی، خالی از چالش نیست.

   الزام اتصال 80 درصدی خانوارها  به سرعت 25 مگابیت‌برثانیه

فیبر نوری اکنون بخش مهمی از تجهیزات ارتباطی زیرساختی در جهان را تشکیل داده است؛ فناوری اصلی که طی سال‌های گذشته در بخش ارتباطات ثابت ایران کمتر به کار گرفته شده بود، شبکه زیرساخت کشور با سرمایه‌گذاری دولت، بیش از ۷۰ هزار کیلومتر فیبر را برای اتصال شهرهای مختلف کشور به یکدیگر فراهم کرده، اما در داخل شهرها هنوز شبکه دسترسی یا آخرین لایه اتصال به ساختمان‌های مسکونی و تجاری کشور با تجهیزات قدیمی هم وجود دارد که به شبکه مسی مشهور است؛ این شبکه به‌رغم گستردگی زیاد، توانایی کمی برای سازگاری با فناوری‌های جدید و استفاده از خدمات پهن باند دارد.

این در حالی است که بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی تا سال ۱۴۰۴ باید ۸۰ درصد خانوارها و ۱۰۰ درصد کسب‌وکارها با متوسط سرعت ۲۵ مگابیت‌ برثانیه به پهن‌باند ثابت دسترسی داشته باشند و دسترسی ۲۰ میلیون خانوار و پنج میلیون کسب‌وکار تا سال ۱۴۰۴ به اینترنت پهن‌باند ثابت باید بر بستر فیبر نوری شکل گیرد.

۱۰میلیون خانوار و کسب و کار  تحت پوشش فیبرنوری قرار می‌گیرند

در این راستا عیسی زارع‌پور - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات - در نشست با مدیران اپراتورهای فعال در پروژه فیبرنوری منازل و کسب و کارها (FTTH)، با اشاره به اینکه این پروژه مهم‌ترین پروژه زیرساخت ارتباطی کشور است، گفت: این پروژه زیرساخت توسعه کشور در دهه‌های آینده است و همه باید برای تحقق آن تلاش کنیم. وی با اشاره به اینکه این پروژه اولویت نخست سازمان تنظیم مقررات و وزارت ارتباطات است، افزود: هر مشکل و نارسایی در مسیر انجام این پروژه باشد به صورت روزانه از طریق مجری طرح و مدیران سازمان تنظیم مقررات و در صورت نیاز اینجانب به عنوان وزیر ارتباطات پیگیری و رفع می‌شود.

وزیر ارتباطات به تبصره‌های قانون بودجه و مصوبات کمیسیون تنظیم مقررات برای مشوق‌های اجرای این پروژه اشاره کرد و گفت: بر همین اساس وزیر کشور نیز به تمامی استانداران و شهرداری‌های کشور برای همکاری با این پروژه دستورالعملی را ابلاغ کرده است. 

وی به عدم اطلاع مردم نسبت به انجام این پروژه و مزایای آن اشاره کرد و افزود: اپراتورهای فعال در این پروژه باید نسبت به اطلاع‌رسانی انجام این پروژه و مزایای آن برای مردم اقدام کنند. 

زارع پور در پاسخ به موضوع تامین مالی که از طرف برخی از مدیران اپراتورها مطرح شد نیز با اشاره به راه‌اندازی صندوق این پروژه بر اساس قانون بودجه سال جاری، گفت: با تصویب آیین نامه این حساب و واریز سهم هزار میلیارد تومانی وزارت ارتباطات و بخشی از حق السهم دولت از درآمد اپراتورها، مشکلی از نظر تامین مالی این پروژه در سال جاری وجود ندارد و با این مکانیزم‌ها این مشکل حل می‌شود. 

وی تاکید کرد که باید با یک کار جهادی تا پایان سال جاری ۱۰ میلیون خانوار و کسب و کار تحت پوشش فیبرنوری قرار گیرند. 

وزیر ارتباطات از مدیران اپراتورهای فعال در این پروژه خواست برنامه خود برای اتصال مدارس و دانشگاه‌ها به شبکه فیبرنوری را ارایه و تا پایان شهریور ماه این کار در شهرهای تحت پوشش انجام شود.