از تامین مالی تا ریزش‌های واقعی بازار

۱۴۰۲/۰۲/۲۳ - ۰۴:۲۹:۴۵
کد خبر: ۲۰۵۶۷۶
از تامین مالی تا ریزش‌های واقعی بازار

هفته گذشته مجید عشفی به استان سمنان سفر و بازدید کرد. وی در این بازدید گفت: واقعیت این است که سازمان بورس و اوراق بهادار در سال جاری تمرکز خود را بر تامین مالی شرکت‌های دانش بنیان و طرح‌های بزرگ کشور از طریق بازار سرمایه قرار داده است.

خیلی از شرکت‌ها هیچ آشنایی با ابزارهای تامین مالی در بازار سرمایه ندارند و این وظیفه ماست که این ابزار را به فعالان اقتصادی معرفی کنیم.

عشقی خاطرنشان کرد: اولین هدف ما، آشنایی بخش دولتی و خصوصی با ابن ابزارهاست. از ابتدای مسوولیتم، تک تک با بخش‌های خصوصی و دولتی بزرگ گفت‌وگو کردم. این بخش‌ها، مشکلات پیش پا افتاده‌ای دارند که به راحتی در بازار سرمایه قابل حل است. ما پروژه‌های بزرگی را با شرکت‌های سهامی عام پروژه امسال تامین مالی خواهیم کرد که هدف اول ماست. دومین هدف سازمان بورس، معرفی گزینه‌های سرمایه‌گذاری به مردم است که می‌تواند نقدینگی فرار در دست مردم را به کمک تولید بیاورد.

عشقی عنوان کرد: در سال ۹۹، دویست هزار میلیارد تومان پول وارد بازار سرمایه شد، اما جذب تولید نشد و این سیل، صرفا خرابی به بار آورد اما الان برنامه داریم تا با عرضه‌های اولیه و جذب منابع برای طرح‌های بزرگ و شرکت‌های دانش بنیان، موتور اقتصاد و تولید کشور سریع‌تر فعالیت کند. مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در گفت‌وگو با استاندار سمنان گفت: تمرکز اصلی ما در سال جاری تامین مالی شرکت‌های کوچک و متوسط و دانش‌بنیان است. هدف ما شناسایی فرصت‌ها برای فعالان اقتصادی با فرصت‌هاست. بازار سرمایه ساختاری بسیار شفاف برای فعالیت اقتصادی دارد. مسائل بخش خصوصی کشور پیش پا افتاده است. به این معنا که این امکان وجود دارد که با یک مدیریت صحیح اتفاقات بسیار مثبتی بیفتد. وی اضافه کرد: پذیرش در بورس و فرابورس یکی از راه‌های تامین مالی است. امسال می‌توانیم تعداد زیادی از شرکت‌های سهامی عام پروژه را پذیرش کنیم. گزینه‌های سرمایه‌گذاری را باید به مردم معرفی کنیم. شبه پول‌ ما در کشور دارد به پول تبدیل می‌شود و مردم برای سرمایه‌گذاری به هر چیزی جز بورس رجوع می‌کنند. عشقی خاطرنشان کرد: در هفته‌ای که گذشت هیچ اتفاق بنیادینی در اقتصاد ما نیفتاد که منجر به روند نزولی بورس شود.

یکی از عامل‌های مهم این روند ترس سهامداران بود. ترسی که به‌نوعی نتیجه سرمایه‌گذاری در بازارهایی غیر از بازار سرمایه در کشور است. سال گذشته پذیرش و فراهم کردن مجرای تامین مالی برای شرکت‌های دانش‌بنیان را تسهیل کردیم و امیدواریم در سال جاری بیش از پیش تسهیل کنیم. رییس سازمان بورس افزود: امیدواریم که با معرفی ابزارها پذیرش شرکت‌های‌ استان سمنان و تامین مالی آنها قدم‌برداریم. بسیاری از شرکت‌های اقتصادی از ابزارها و امکان‌های بازار سرمایه اطلاعی ندارند. شرکت‌هایی وجود دارند که این فرصت را شناسایی کردند و تا ۵ یا ۶ هزار میلیارد تومان تامین مالی شدند یا از عددهای پایین‌تر شروع کردند و امروز جزو شرکت‌های بزرگ هستند.

   سمنان نیازمند گسترش سواد مالی 

سید محمدرضا هاشمی، استاندار سمنان استاندار سمنان در جلسه با رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ما در این استان هم قطب صنعتی و هم قطب گردشگری داریم. استان سمنان، اولین استانی است که نرخ بیکاری آن کمتر از ٦ درصد است و پایین‌ترین نرخ بیکاری را دارد و همه اینها مرهون رشد تولید و رشد اقتصادی این استان هستیم که ضرورت تامین مالی برای بنگاه‌های اقتصادی را جهت رشد و توسعه بیشتر نشان می‌دهد.

وی اضافه کرد: در این استان بیش از نیمی از بنگاه‌های تولیدی با کمتر از ٥٠ درصد ظرفیت‌شان مشغول به کار هستند. مشکل اصلی این واحدها، کمبود سرمایه در گردش و کمبود منابع مالی است. سمنان قطب دامپروری، تولید تخم مرغ و سایر محصولات کشاورزی است. محمدرضا صادقی معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سمنان در این همایش اظهار کرد: ایجاد سکوی‌های تامین مالی برای واحدهای خرد، متوسط و پیشران و بزرگ می‌تواند جزو نتایج سفر دکتر عشقی در این سفر باشد. ما آماده‌ایم در کنار سازمان بورس و اوراق بهادار از هیچ تلاشی برای کمک در زمینه تامین مالی و ترویج سواد مالی در کشور فروگذار نکنیم. وی گفت: ما در استان سمنان نفت و فولاد و پتروشیمی نداریم. به همین خاطر اقتصاد ما در سمنان خصوصی است. نه دولتی است و نه خصولتی. استان سمنان یک استان دانشگاهی و نیروی انسانی ماهر و باسواد است. در حوزه دانش‌بنیان رتبه دوم کشور به استان سمنان رسید.

    ظرفیت‌های استانی  را در بورس و فرابورس شناسایی خواهیم کرد

محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران در همایش تامین مالی از بازار سرمایه گفت: شاخص‌های سواد در استان سمنان از حد متوسط کشوری بالاتر است. غرض ما از سفرهای استانی این است که نیازمندی‌های استان‌ها را شناسایی کنیم تا گفتمانی بین بازار سرمایه و اهالی صنعت ایجاد کنیم. ما در بورس تهران سفرهای استانی را از استان کرمانشاه آغاز کردیم.

وی افزود: الحمدالله در آن سفر کلیات اولین شرکت سهامی عام پروژه را در هییت پذیرش بورس تهران تصویب کردیم. امروز دنبال این هستیم که ظرفیت‌های استانی را در بورس و فرابورس شناسایی کنیم تا بتوانیم به شرکت‌های دانش‌بنیان کمک کنیم. این موضوع نرخ اشتغال را افزایش می‌دهد و امید در نسل جوان جوانه می‌زند. گودرزی گفت: در سال ۲۰۲۱، ۳۲، ۵ درصد از عرضه‌های اولیه کل شرکت‌های دنیا در حوزه شرکت‌های فناورانه بوده است. ۲۲ درصد وزن شاخص S&P۵۰۰ متعلق به همین شرکت‌هاست. ما باید بتوانیم برای شرکت‌های دانش‌بنیان و فناورانه شاخص طراحی کنیم تا بتوانیم به‌صورت عمومی آن را منتشر کنیم.

   روند نزولی اخیر، طبیعت بورس است

مجید عشقی درپاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره ریزش اخیر بورس در نشست خبری استانداری سمنان گفت: از هفته آینده به صورت مستمر عرضه اولیه خواهیم شد. شرایط بازار را در هم نظر خواهیم گرفت؛ اما با توجه به نقدینگی موجود در بازار، اتفاقی نخواهد افتاد و استقبال خوبی خواهد شد. روند نزولی اخیر بورس طبیعت بازار است. بعد از رشد بازار از آبان ماه تا اردیبهشت، رشد ۶۰ درصدی را تجربه کردیم.

بعضی صنایع تا ۱۵۰ و بعضی هم رشد ۲۰ درصدی داشتند. در عین حال رشد شارپی مستلزم اصلاح بازار است. عشقی تاکید کرد: اصلاح اخیر منجر به تخلیه هیجان‌ها شد. مهم‌ترین عامل در بازار سرمایه نقدشوندگی و گیر نکردن سهام‌دارن در صف‌های خرید و فروش است. شرایط بازار نگران‌کننده نیست. فکر می‌کنیم بازار با تعادل به کار خودش ادامه خواهد داد.

   ۲۴ ساعته شدن بورس منطقی نیست

مجید عشقی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران استانی سمنان درباره تغییر ساعات معاملات یا شبانه روز شدن بورس عنوان کرد: ۲۴ساعته شدن بورس منطقی نیست. برخی از صندوق‌ها هستند که به صورت شبانه روز خرید و فروش می‌شوند. پیشنهادهایی درباره توکنایز کردن دارایی مالی داریم که به‌نوعی دیجیتال کردن سهام در بخش کالایی است. در این خصوص هنوز به جمع‌بندی نرسیده‌ایم.

عشقی افزود: اگر این حوزه راه‌اندازی شود، می‌توانیم آن را به صورت ۲۴ ساعته داشته باشیم چرا که ساختارهایش با بازار سنتی کاملا متفاوت است. عجله‌ای برای این کار نداریم.

مجید عشقی در پاسخ به سوال خبرنگاران استانی درباره تکلیف عرضه سایر خودرو در بورس کالا اظهار کرد: تصمیم اینکه کدام خودرو در بورس کالا عرضه شود با خود خودروسازان است. هدف اصلی ما از عرضه خودرو در بورس کالا، تعادل بازار بود. برای اینکه رانت بی‌خود و بی‌جهت ایجاد نشود. تولیدکننده نباید از تولید خودرو زیان کند؛ چرا که ناتوان از تولید در آینده می‌شوند. دخالت‌های در قیمت‌گذاری منجر به زیان‌ده شدن خودروسازها شد. امیدواریم فرآیند اصلاح قیمت به‌نحوی صورت بگیرد، که تولیدکننده هم متضرر نشود.

عشقی در ادامه نشست با خبرنگاران گفت: دولت از طریق صندوق توسعه ملی و صندوق تثبیت از بازار حمایت کرد. غیر این موارد، ما در حال پیگیری حمایت از سرمایه‌گذاری از دولت هستیم. دنبال حمایت مستقیم نیستیم. معنای دیگر حمایت مستقیم دولت از بازار سرمایه همان دخالت است. در جلساتی که با مجموعه قوه مجریه دارم، همیشه آنها می‌خواهم که در بازار سرمایه دخالت نکنند.

وی اضافه کرد: کمتر شدن دخالت دولت در بازار می‌تواند اوضاع بازار را بهتر کند. دولت به عنوان مشتری بازار سرمایه در انتشار اوراق و فروش سهام است؛ مثل بقیه مشتری‌ها. دخالت دولت در بورس هم به‌کمترین میزان رسیده است. بازار باید روی پا خودش بایسند. نهادهای مالی ما قدرتمند هستند و فعالان بازار پرتعداد هستند. بازار سرمایه با همین توان به فعالیت خودش ادامه خواهد داد.

 عشقی تصریح کرد: عمده خریداران و فروشندگان بازار اشخاص حقیقی هستند. استراتژی سازمان در سال گذشته و امسال سرمایه‌گذاری غیر مستقیم و توسعه‌ این صندوق‌ها بوده و هست. ما برای ذائقه‌های متفاوت (کم ریسک، ریسک متوسط، پرریسک) امکان و ابزار داریم. توصیه می‌کنم کسانی که با بازار آشنایی ندارند، در صندوق‌های موجود  سرمایه‌گذاری کنند. سوددهی این صندوق‌ها در بلندمدت بسیار بیشتر از بازارهای موازی بوده است. توصیه می‌کنم سهامداران خرد و کسانی که وقت تحلیل و معامله‌گری ندارند، پرتفوی خود را به سبدگردان‌های رسمی و حرفه‌ای بسپارند یا در صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کنند

 

ارسال نظر