ایجاد ۱،۲ میلیون بشکه ظرفیت پالایشی در منطقه خلیج فارس

۱۴۰۲/۰۳/۰۴ - ۰۴:۱۹:۴۹
کد خبر: ۲۰۶۶۷۳
ایجاد ۱،۲ میلیون بشکه ظرفیت پالایشی در منطقه خلیج فارس

سالاری گفت: اکنون در منطقه خلیج فارس، پالایشگاه بندرعباس با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه و پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ۴۲۰ هزار بشکه وجود دارد.

به گزارش شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، جلیل سالاری در مراسم امضای تفاهم نامه تولید پترولیوم کک کلسینه شده بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با بیان اینکه یکی از تکالیف در وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، توسعه و گسترش پالایشگاه‌ها و تکمیل زنجیره ارزش است، افزود: یکی از مهم‌ترین برنامه‌ها ما حرکت از سوخت محوری به سمت سود محوری است.

وی ادامه داد: جلوگیری از خام فروشی سیاست دولت سیزدهم است و بر این اساس ضروری است تا خوراک صنایع پایین دستی را تأمین کنیم.

سالاری به امضای این تفاهم نامه اشاره کرد و گفت: تولید کک گرید آن دی و اسفنجی را در صنایع فولادی و آلومینیوم نیاز داریم. با مطالعاتی که انجام شد دانش فنی بومی شده است و امروز این توان را داریم تا با مولفه‌های که در شرکت‌های پالایشی تولید می‌شود به میزان کافی خوراک تولید کک آن دی و اسفنجی را تأمین کنیم.

وی تاکید کرد: با این اقدام می‌توانیم واردات کک آن دی که از مسائل مهم تولید بوده و در شرایط تحریمی از چالش‌های عمده بخش فولاد و آلومینیوم به شمار می‌رود را برطرف کنیم.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه با برنامه‌ریزی که انجام شده خوراک تولید این کک تأمین می‌شود، افزود: در منطقه خلیج فارس سیاست این است که این منطقه از نظر پالایشگاه‌سازی به هاب انرژی تبدیل شود و در این راستا باید به سمت ساخت پتروپالایشگاه‌ها برویم.

وی ادامه داد: اکنون درآن منطقه پالایشگاه بندرعباس با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه و پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ۴۲۰ هزار بشکه وجود دارد ساخت پالایشگاه مهر خلیج فارس با ظرفیت ۱۲۰ هزار بشکه و پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در دستور کار قرار دارد و با بهره‌برداری از این طرح‌ها، در آن منطقه ظرفیت پالایشی بیش از ۱.۲ میلیون بشکه ایجاد خواهیم کرد.

سالاری با اشاره به اینکه زیرساخت خوبی در آن منطقه برای جابه‌جایی فرآورده‌های نفتی تولیدی ایجاد شده است، تصریح کرد: شبکه خطوط انتقال فرآورده به شرق کشور از مسیر کرمان در حال تقویت است و ۲ خط ۲۶ اینچ ایجاد خواهد شد. از طرف دیگر با توجه به اینکه بخشی از تولیدات پتروپالایشگاه شهید قاسم سلیمانی محصولات پتروشیمی است، فرصت صادراتی ۳۵ درصد تولیدات این پالایشگاه فراهم می‌شود. وی گفت: در این پتروپالایشگاه، ۲۵ واحد فرآیندی احداث خواهد شد و سرویس‌های جانبی را نیز خودش تأمین می‌کند. بر اساس قانون نیز برای ساخت آن علاوه بر حضور بخش دولتی، با هلدینگ‌ها و بانک‌ها مشارکت خواهیم کرد تا ظرف ۵ سال ساخت آن به اتمام برسد.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران افزود: با توجه به الگوی فرآیندی که دیدیم هماهنگی انجام شد و مجوزهای شورای اقتصاد در حال اخذ شدن است. از طرف دیگر مجوز شورای پول و اعتبار برای مجموعه بانک‌ها را اخذ می‌کنیم که قدر‌السهم شرکت‌ها واریز و شرکت ثبت شود تا با توجه به اینکه الگو تعریف شده بخشی از مطالعات بنیادی انجام شده به سمت فرآِیند عملیات اجرایی برویم.

امیر خرمی شاد، معاون وزیر صمت و رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در این مراسم با اشاره به امضای تفاهم نامه بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآروده‌های نفتی ایران و ایمیدرو برای ساخت یک پتروپالایشگاه در منطقه ویژه خلیج فارس گفت: بر اساس این تفاهم نامه تأمین ماده اولیه پترولیوم کک کلسینه شده که یکی از طرح‌های مهم برای صنایع معدنی تولید آلومینیوم است، انجام خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه اکنون ایران ظرفیت تولید ۷۷۰ هزار تن آلومینیوم را دارد، افزود: تمامی مواد مصرفی این صنعت وارداتی است و ارزبری بالایی دارد. با برنامه‌ریزی که درایمیدرو، بر پروژه‌هایی که ارزبری بالایی دارد تمرکز کرده‌ایم تا بتوانیم با راه‌اندازی آن پروژه‌ها خروج ارز را به حداقل برسانیم و از ظرفیت‌های داخل استفاده کنیم.

خرمی شاد ادامه داد: بر اساس این تفاهم نامه قرار بر این است تا روزانه ۲ هزار بشکه وکیوم باتوم و ۲ هزار بشکه سی او (کلاریفاید اویل) دریافت کرده و ۴۰ هزار تن پترولیوم کک کلیسنه تولید کنیم. البته همچنان فاصله با نیاز داخلی زیاد است و در فاز دوم ۱۲۰ هزار تن به تولید پترولیوم کک اضافه خواهد شد که در آن صورت نیمی از نیاز کشور را تأمین خواهیم کرد و مصرف ارز در این زمینه ۵۰ درصد کاهش خواهد داشت.

شایان ذکر است که در حوزه آلومینیوم یک میلیارد دلار برنامه‌ریزی سرمایه‌گذاری انجام شده است.

این پروژه که قرار است پترولیوم کک کلسینه تولید کند، ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری نیاز خواهد داشت.

همچنین ۸۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری برای پودر آلومینیوم در نظر گرفته شده که اگر این اتفاق بیافتد ارزبری آلومینیوم از حدود ۷۰ درصد به ازای هر تن به حدود کمتر از ۱۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد.