بورس در انتظار شوک خبری
بازار| بازارهای مالی در ماههای اخیر به سیاستهای پولی و مالی حساس شدهاند و در انتظار نهایی شدن برخی تصمیمات بانکهای مرکزی هستند. در واقع این روزها پارادیمهای اصلی بازار بر روی دو محور در حال چرخش هستند. اولین و مهمترین موضوع در حال حاضر تمرکز بازارها بر مذاکرات سقف بدهی ایالات متحده امریکا و احتمال اینکه آیا میتوان قبل از نکول احتمالی در ۱ ژوئن به پیشرفتهایی دست یافت یا خیر.
در حال حاضر هیچ خبری از احتمال پیشرفت منتشر نشده اگرچه همچنان مذاکرات ادامه دارد. موضوع دوم بحث افزایش نرخ بهره است. اگرچه انتظار ۸۰ درصدی بازار بر عدم احتمال افزایش نرخ بهره در ماه ژوئن است اما سخنان متناقض روسای فدرال رزروهای مختلف تا حدی ابهام ایجاد کرده است. اونس متاثر از سیاست نرخ بهره در حال کفسازی در ناحیه ۱۹۵۰ دلار است. در این موقعیت احتمال صعود بیشتر از نزول است و گواههای بنیادی محکمی برای ادامه ریزش وجود ندارد. از این رو انتظار صعود در مرحله اول حداقل تا ناحیه شکسته شده یعنی تا محدود ۲۰۰۰ دلار و در میان مدت حمله مجدد به سقف تاریخی اتفاق بیفتد.
جیمز بولارد رییس فدرال رزرو سنت لوییس گفته که باید نرخ بهره حداقل در دو میزان ۲۵ واحدی دیگر افزایش یابد. با این حال نیل کشکاری رییس فدرال رزرو مینیاپولیس گفته که ترجیح میدهد نرخ فعلا ثابت باشد تا فرصت بیشتری برای ارزیابی اثرات افزایش نرخ بهره به وجود آید. با تمام این تفاسیر در جلسه ماه ژوئن و مطابق با انتظار بازار افزایش نرخی را شاهد نخواهیم بود. بهطور قطع تغییر با تثبیت نرخ بهره بیشترین جهت را به بازار طلا میدهد زیرا اگر نرخ بهره بالا برود به معنای ادامه شرایط رکوردی خواهد بود و از آنجایی که اونس از منظر تکنیکالی سطح حمایتی محکم ۱۹۵۰ را دارد احتمال جذب نقدینگی دارد و این مساله به این بستگی دارد که کفسازی در این ناحیه اتفاق بیفتد و بعد احتمال صعود بیشتر از نزول میشود، هرچند گواههای بنیادی محکمی برای ادامه ریزش وجود ندارد.
انتظار صعود در مرحله اول حداقل تا ناحیه شکسته شده یعنی تا محدود ۲۰۰۰ دلار و در میان مدت نیز همچنان توقع حمله مجدد به سقف تاریخی وجود دارد. بازارهای مالی دیگر هم متاثر از وضعیت نرخ بهره هستند بر همین مبنا در اکثر بازارهای جهانی روند به صورت معاملات نوسانی دنبال میشود تا مشخص شود که نرخ بهره بالا خواهد رفت یا خیر. بورس ایران هم شرایط مشابهی دارد و معاملات بعد از اصلاح خیلی نوسانی دنبال میشود در حالی که شرایط کنونی اقتصاد کشور کاملا تورمی است. بورس ایران بعد از ریزش منتظر خبرهای مثبت برای صعود است که با توجه به اینکه مجلس مصوبه هیات وزیران مبنی بر تثبیت نرخ ارز و تعیین نرخ تسعیر ارز جهت قیمتگذاری کالاها توسط بانک مرکزی را ابطال کرده این مساله میتواند تا حدودی معاملات را تقویت کند. از طرف دیگر دیروز مجلس مصوبه هیات وزیران مبنی بر تثبیت نرخ ارز و تعیین نرخ تسعیر ارز جهت قیمتگذاری کالاها توسط بانک مرکزی را ابطال کرده و این مساله میتواند خارج از سیاستهای بینالمللی درباره نرخ بهره و بروز تغییرات در قیمت کامودیتیها تا حدودی معاملات بورس را تقویت کند در واقع برای ثابت ماندن نرخ ارز آنچه در مجلس مطرح شده حکایت از این دارد که بانک مرکزی حق تثبیت نرخها در سامانه نیما و همچنین حق تعیین نرخ تسعیر ارز و اعلام این نرخ برای قیمتگذاری محصولات را ندارد و این کار مغایر قانون است. در موقعیت کنونی این تصمیم یکی از مهمترین رخدادهای چندسال اخیر بوده و به نفع تولیدکنندگان و بازار است با همین خبر گروههای دلاری هم دوباره میتوانند مورد توجه قرار بگیرند. بازار در محدوده فعلی منتظر یک شوک بوده که روند قبلی صعودی خود را پی بگیرد که همین خبرها میتواند محرک خوبی برای این حرکت بورس باشد و اگر شاخص شیمیایی را مورد بررسی قرار دهیم نشان میدهد که این شاخص از محدوده فعلی ۱۸۰هزار واحدی پتاونسیل رشد و رسیدن به محدوده ۳۸۰هزار را دارد این موضوع علاوه بر اینکه وابسته به سیاست بازار جهانی است تابع تصمیم دولت درباره نرخ تثبیت ارز هم خواهد بود. از طرفی شنیدههایی مبنی بر عرضه دوباره خودرو در بورس کالا وجود دارد همین خبر برای خودروییها هم میتواند جالب توجه باشد و در واقع با این دید پازل جدید صعودی بازار برای رسیدن به شاخص ۳.۱۰۰ در حال تکمیل شدن است.