تراکم ۲۰ برابری جمعیت استان تهران نسبت به کل کشور
گروه راه و شهرسازی|
آنگونه که رییس کمیسیونهای معماری و شهرسازی استان تهران اعلام کرده، این استان تراکم جمعیتی ۲۰ برابری نسبت به کل کشور دارد و یکی از معضلات اصلی آن موضوع بافت فرسوده است. در همین حال، معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده که استان تهران بیشترین بنای ناپایدار را در دل خود جا داده و طبق برآوردها، این بناها ۳۰۰ هزار مورد است.
جعفربندی شربیانی روز چهارشنبه در چهارمین نشست مجمع روسای کمیسیونهای معماری و شهرسازی استان تهران توضیح داد: مشکلات حوزه معماری و شهرسازی از جمله بافت فرسوده، ما را بر آن داشت در دوره ششم شورای اسلامی با هدف هم افزایی جهت مواجهه با این مشکلات، مجمع کمیسیونهای معماری و شهرسازی استان تهران را تشکیل دهیم.
وی افزود: تعیین تکلیف سکونتهای غیررسمی و احیای بافتهای فرسوده در ۱۶ شهرستان و ۴۴ شهر جزو مطالبات اصلی مردم استان است و اینجا جمع شدهایم که با هم افزایی در راستای مجمع کشوری این مجمع را شکل دهیم و مسکلات را تا جای ممکن حل کنیم. به گفته عضو شورای اسلامی شهر تهران، باید نظارت و هماهنگی در حوزه معماری و شهرسازی داشته باشیم و انسجام بخشی در این حوزه را هدفگذاری کردیم؛ از سوی دیگر شناسایی مسائل و ارایه نظرات در سیاستگذاریها در زیست پذیرتر کردن شهرها از اهداف ما طی این مدت بوده است.
این مسوول خاطرنشان کرد: کمیتههای بازآفرینی شهری، معماری، شهرسازی، حریم شهری و... تشکیل شده اما متاسفانه از اجلاسیه دوم تا به حال این کمیتهها کمی منفعل بودهاند که باید فعالتر عمل کنند.
وی ادامه داد: تشکیل سازمان مدیریت حریم اشتراکی تهران تا یک حدود عملیاتی خوبی پیش رفته که از دل این مجمع این موضوع درآمد.حاشیه نشینی یکی از معضلات جدی است و هدفگذاریهایی در این زمینه داشتیم؛ در این زمینه سعی شد با حضور و دخیل کردن معاونان یا نمایندگان شهرسازی شهرداریهای استان کار را به صورت عملیاتی پیش ببریم و از سوی دیگر شناسایی پتانسیل شهرها و کمک هر یک از شهرها به شهر دیگر در حوزه عمرانی و زیرساختی.
رییس کمیسیونهای معماری و شهرسازی استان تهران اظهار کرد: فرونشست و ریز گردها به عنوان معضلات تهران را پیگیری میکنیم و با سازمانهای مختلف دولتی و کشوری در ارتباط هستیم؛ باید از اعتبارات شهرداری تهران برای کمک به شهرهای پیرامون خود در حوزه نوسازی بافت فرسوده و حمل و نقل استفاده کنیم و از شخص شهردار تهران در این باره کمک میخواهیم چون از معضلات تهران هم میکاهد.
استان تهران 300 هزار بنای ناپایدار دارد
محمد آیینی، معاون وزیر راه و شهرسازی نیز روز چهارشنبه در چهارمین نشست مجمع روسای کمیسیونهای معماری و شهرسازی استان تهران در محل شهرداری اسلامشهر اظهار کرد: موضوع بافتهای فرسوده بحث نجات جان انسانها است و اعضای شورای اسلامی شهرها خودشان را باید سفیران نوسازی بدانند و برای نوسازی بافتهای فرسوده تلاش کنند.
وی افزود: موضوعی که کمتر به آن توجه شده است موضوع تاب آوری و سقفهای لرزان است و اگر به داد اینها نرسیم خدایی نکرده اگر زلزلهای اتفاق بیفتد جان انسانها در خطر است؛ وظیفه ما در دولت و شورا و شهرداری بالا بردن کیفیت زندگی در شهرها و موضوع مهم اینکه زندگی مردم به دلیل این بافتهای ناپایدار در خطر است.
این مسوول اظهار کرد: ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار بنای ناپایدار در کشور داریم که حدود ۱۰ میلیون نفر از جمعیت شهری در آنجا زندگی میکنند؛ در استان تهران هم با موضوع بناهای لرزان و ناپایدار مواجه هستیم یعنی بناهایی که نه سازه فلزی و بتنی دارند و اگر زلزلهای متوسط هم بیاید جان آدمها در خطر است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری یادآور شد: استان تهران بالاترین بناهای ناپایدار را در کشور با قریب به ۳۰۰ هزار بنا دارد و یک میلیون نفر از جمعیت در معرض خطر هستند؛ از یاد نبریم که به جز شهر تهران درصد نوسازی در استان تهران بسیار پایین است.
وی ادامه داد: بعد از ۲۰ و اندی سال از زلزله بم و مرگ ۴۰ هزار نفر هنوز داغ این زلزله زنده است؛ زلزله اخیر ترکیه به لحاظ قدرت بیشتر از بم و به لحاظ وسعت ۱۰ برابر آن بود؛ اگر مسوولانشان به نوسازی بافت فرسوده اهمیت نمیدادند باید ۵۰۰ هزار کشته میدادند اما عدد کشتههای این زلزله به اندازه زلزله بم بود.
آیینی این را هم گفت که اعضای شورای اسلامی شهرها خود را سفیران نوسازی و مقاومسازی شهرها بدانند و بازآفرینی یک مفهوم پویا و کیفی است.
وی با بیان اینکه امروز زلزله در روستاهای ما کمتر کشته میدهد، گفت: مقاومسازی در روستاها سالی ۲۰۰ هزار متر انجام میشود اما در شهرها کمتر از ۱۵ درصد است.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: استان تهران رتبه اول سطح بافتهای فرسوده کشور را دارد و ۱۶ هزار هکتار بافت و شهر تهران ۵۵ درصد آن را تشکیل میدهد.
آیینی سپس به بیان آمار نوسازی شهرهای استان تهران پرداخت و گفت: ۹۵ درصد نوسازی در پایتخت است اما در شهرهای دیگر استان تهران تقریبا نوسازی جریان ندارد.
به گفته این مسوول، ۲ هزار واحد ناپایدار فقط در شهر اسلامشهر که میزبان این نشست است، وجود دارد که باید با تشکیل ستادهای بازآفرینی شهری به صورت مستمر پیگیری شود.
وی اظهار کرد: برخی زمینها اوقافی هستند و یک مشکل دیگر این است که اکثر افراد ساکن در بافتهای ناپایدار از توان مالی خوبی برخوردار نیستند و این چالش اصلی ما است؛ انبوهسازان هم به دلیل اینکه بازده اقتصادی خوبی این مناطق ندارند تمایلی به ورود به این موضوع را ندارند بنابراین باید بستههای تشویقی موثری تدوین شود.
ایینی یادآور شد: سازنده در تهران ترجیح میدهد بالای اتوبان همت نوسازی کند نه مثلا در محله سیروس. بنابراین قانون این را دیده که بستههای تشویقی برای ترغیب سازندهها در مناطق ضعیف شهرها تعریف و فرش قرمز باید برای سازندهها پهن شود؛ شما اختیار دارید که برای صدور پروانه ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تخفیف دهید تا بازده اقتصادی برای سرمایهگذار بالا رود.
این مسوول کاهش زمان صدور پروانه را هم از دیگر راهکارها عنوان کرد و گفت: سازنده باید بداند که اگر در بافت فرسوده اگر بخواهد کار کند زمان صدور پروانه ساخت از ۶ به ۲ ماه مثلا کاهش یابد و باید مشکلات بروکراسی موضوع ساخت هم رفع شود.