سیگنال درآمدهای جبرانی دولت برای بودجه
دولت طبق ارزیابی کارشناسان اقتصادی حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه دارد و دولت قصد دارد امسال سنتشکنی کند و مانند سالهای گذشته این کسری را از مسیر انتشار اوراق، استقراض از سیستم پولی و... جبران کرده و حالا امسال قرار شده این کسری را از محل مولدسازی داراییها اجرا کند. اما تاثیر سیاست تامین مالی دولت روی بازار سرمایه چیست؟
با توجه به اینکه در بودجه ۱۴۰۲ قیمت فروش نفت ۸۰ دلار تعیین شده و در چند وقت اخیر قیمت نفت در بازار جهانی به کمتر از این میزان رسیده و احتمال کسری بودجه دولت را بیشتر کرده است، با این حال دولت منابع مولدسازی داراییها را دارد تا از این طریق مانع از فشار کسری بودجه به سیاستهای مالی و پولی دولت شود.
یک اقتصاددان در گفتوگو با بازار با اشاره به اینکه در سالهای اخیر سرمایهگذاری در بخشهای زیرساختی و مولد به حداقل ممکن رسیده بود به همین دلیل دولت منابع مولدسازی را باید در این بخش بهکار بگیرد، گفت: وقتی سرمایهگذاری در زیرساختها کاهش یابد روی سرمایهگذاری بخش خصوصی و مولد هم تاثیر منفی میگذارد و منجر میشود تا بنگاههای اقتصادی حاضر در بورس هم افت بازدهی داشته باشند.
نیکواقبال با اشاره به اینکه رکود اقتصادی کشور عمیق شده است، اظهار کرد: در حال حاضر بازار سرمایه کاملا متاثر از سیاستهای مالی و پولی دولت است و اگر این اقدامات دولت در مسیر فشار به بنگاههای تولیدی بهکار گرفته شود به رکود بازار سرمایه دامن خواهد زد
علی اکبر نیکواقبال با بیان اینکه بخش عمده بورس ایران کامودیتیها هستند، افزود: وقتی پروژههای عمرانی در نتیجه کسری بودجه کاهش پیدا کند عملا فعالیت بنگاههای کامودیتی محور هم محدود میشود و از آنجایی که بازارهای صادراتی هم برای این شرکتها با موانع تحریمی مواجه است، فعالسازی پروژههای عمرانی کمک میکند این شرکتها راحتتر بتوانند سودسازی کنند.
او با تاکید بر اینکه رکود بازارهای جهانی تاثیر سیاستهای دولت در بودجه را بیشتر نمایان کرده است، تصریح کرد: بهطور قطع مولدسازی داراییها در صورتی که به درستی اجرا شود و منابع مورد نیاز بودجه را تامین کند میتواند در اقتصاد کشور تاثیر بگذارد در غیر این صورت اگر همچنان کسری بودجه و انتشار اوراق ادامه داشته باشد هیچ اتفاقی برای اقتصاد و بورس نخواهد افتاد. نیکواقبال با اشاره به اینکه رکود اقتصادی کشور عمیق شده است، اظهار کرد: در حال حاضر بازار سرمایه کاملا متاثر از سیاستهای مالی و پولی دولت است و اگر این اقدامات دولت در مسیر فشار به بنگاههای تولیدی بهکار گرفته شود به رکود بازار سرمایه دامن خواهد زد.
فردین آقابزرگی با بیان اینکه در شرایط کنونی بازار سرمایه ظرفیت سیاستهای منفی مانند افزایش انتشار اوراق و ... ندارد، اظهار کرد: بازار کاملا تحت تاثیر حجم معاملات است و در صورتی که نقدینگی جدیدی وارد بازار نشود رشد شاخص کل بورس هم اتفاق نمیافتد.
چگونه فشار عرضهها در بازار افزایش مییابد؟
بورس در حال حاضر در محدوده بسیار حساسی قرار دارد از یک سود به حمایت رسیده و هرگونه اقدامی که منجر شود فشار عرضهها در بازار افزایش یابد این سطح حمایتی را میشکند و بعد از آن تا حمایت بعدی یعنی یک میلیون و هشتصد هزار واحد افت کند که در این حالت بحران خروج پول از بورس تشدید میشود و احتمالا نوسانات کالایی را به همراه خواهد داشت. کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در حال حاضر سیاست دولت تنها در کنترل بازار متمرکز شده است، اظهار کرد: به همین دلیل تمام نمادهای بازار متاثر از فضای روانی افت کردهاند و این به معنای عدم ارزندگی آنها نیست، از این رو میتوان ادعا کرد که به زودی برخی نمادها راه خود را از بازار جدا میکنند و وارد روند صعودی میشوند.
در حال حاضر بازار سرمایه در یک روند نزولی قرار دارد و از طرف دیگر گزارشهای موسسههای مالی بینالمللی حکایت از این دارد که درآمد نفتی دولت کاهش داشته که بخشی از این مساله ناشی از رکود اقتصادی بازار جهانی و همچنین عدم استقبال از نفت بوده که باعث شده برخلاف پیش بینیها قیمت نفت به بالای ۸۰ دلار نرود. از این رو احتمالا کسری بودجه در سال جاری میتواند همچنان به عنوان یک چالش جدی در اقتصاد تاثیرگذار باشد اما امسال گویا دولت قرار است از ابزارهای دیگری مانند تامین مالی از محل مولدسازی داراییها استفاده کند تا از این طریق تکیه به ابزار دیگر مانند انتشار اوراق، استقراض از بانکها و... اتفاق نیفتد.