فرار سرمایه از تالار شیشه‌ای

۱۴۰۲/۰۵/۰۹ - ۰۱:۴۳:۲۶
کد خبر: ۲۱۱۸۴۰
فرار سرمایه از تالار شیشه‌ای

 بورس تهران روزهای تیره و تاریکی را تجربه می‌کند و دیگر خبری از سودسازی و سودآوری در بازار نیست؛ چراکه هر روز دولت بیشتر در بازار دخالت می‌کند و به نوعی سایه دولت روی بورس سنگینی می‌کند؛ در میانه معاملات روز گذشته خبر تعطیلی بورس کالا اعلام شد و همین موضوع باعث شد که سهامداران تا حدود زیادی عقب‌نشینی کنند.

در اصل فشار روی بورس‌ها افزایش یافته و اکنون به فکر بورس کالا افتاده‌اند؛ برای نمونه برخی گرانی چند اخیر مسکن را گردن بورس کالا انداخته‌اند چراکه عقیده دارند این بورس باعث گرانی مصالح که شامل سیمان، میلگرد و.. شده و حداقل باید فروش و معامله سیمان در بازار متوقف و محدود شود. شایعات و تصمیم‌گیری‌های متعدد باعث شده که بازار سرمایه روز خوش به خود نبیند. اولین روز هفته بانک مرکزی اعلام کرد که قرار است مرحله اول حراج اوراق بدهی در سال ۱۴۰۲ برای فروش به بانک‌ها، موسسات اعتباری غیربانکی و نهادهای مالی در روز سه‌شنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ اجرایی شود.

طبق این اطلاعیه، این اوراق در قالب ۵ نماد با سررسیدهای ۱ تا ۳ سال و نرخ سود اسمی سالانه ۲۰.۵ درصد منتشر خواهد شد و ارزش تجمعی آن به ۳۵ همت (هزار میلیارد تومان) می‌رسد، این خبر خود تا حدودی روی بازار تاثیر منفی داشت (باید توجه داشت حجم این اوراق زیاد نیست اما شرایط بازار هم خوب نیست) و باعث عقب‌نشینی سهامداران شد و از سوی دیگر معضل نرخ خوراک همچنان برای بازار تمام نشده و یک قصه باز است. شایعات نیز امان بازار را بریده و برخی از فعالان بورسی بدون توجه به ماهیت خبر یا شایعه در بازار معامله می‌کنند.

همانطور که گفته شد شایعات امان بازار را بریده است و سهامداران توان معامله ندارند؛ اصلا چرا باید شایعه تطعیلی بورس کالا مطرح شود؟ چه کسی بورس را عامل گرانی میداند که اکنون به دنبال تعطیل کردن آن است؟ بورس کالا تا چند ماه با عرضه خودرو مشکل داشت و ذینفعان اجازه عرضه را ندادند. اکنون مشکل کجاست، مشکل بورس کالا شفافیت است؟ مسوولان مربوطه تنها نباید تنه با یک تکذیبیه همه‌چیز را حل کنند بلکه باید به دنبال حل عمیقی مشکل باشند. از نظر تکنیکالی حال بورس خوب نیست و همه اخبار خوب و بد باعث شده که شرایط بازار وخیم‌تر از گذشته نیز شود؛ مشکل نیز همین‌جاست، اکنون حال بازار سرمایه بسیار بد است و هر تصمیم و دخالتی می‌تواند روند را بیش از گذشته منفی کند در نتیجه انتظار می‌رود که سیاست‌گذار نیز کاری برای بازار نکند و اجازه دهد بازار مسیر خود را برود تا شاهد روزهای بهتری باشیم.

   رکوردشکنی منفی بورس

شاخص کل بورس تهران در دومین روز معاملاتی هفته یعنی یکشنبه 8 مرداد ماه ریزش سنگینی را تجربه کرد. شاخص کل بورس با افت 29 هزار و 74 هزار واحدی معادل 1.46 درصدی در محدوده یک میلیون و 967 هزار واحدی ایستاد. همچنین شاخص هم‌وزن 13 هزار و 754 هزار واحد معادل 1.93 درصد افت کرده و به تراز 697 هزار واحدی رسید. ارزش معاملات خرد بازار امروز به 5730 میلیارد تومان رسید، همچنین تغییر مالکیت نقدینگی به حقوقی (خروج نقدینگی) معادل 1102 میلیارد تومان و 40 میلیارد تومان نیز از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شد.در این روز 137 نماد به ارزش 432 میلیارد در صف فروش بودند و تنها 54 نماد به ارزش 193 میلیارد تومان به صف خرید رسیدند. آمارها نشان می‌دهد که طی روز یکشنبه 2706 میلیارد تومان پول هوشمند از بازار خارج و در مقابل 1404 میلیارد تومان ورود پول هوشمند به بازار داشتیم. بیشترین ارزش معاملات به صنایع خودرویی، شیمیایی، انبوه‌سازی، بانکی، فلزات اساسی، سیمانی و پالایش فرآورده‌های نفتی رسید.