چرا بورس در برنامه هفتم توسعه مغفول ماند؟
بورس در برنامه هفتم توسعه مغفول مانده و بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر همین مبنا استدلال میکنند که دولت تنها به دنبال تامین مالی کوتاهمدت از بورس است.همیشه این جمله در اقتصاد «بورس آیینه تمام نمای اقتصاد کشورهاست» چراغ راهنمای سرمایهگذاران بوده و حالا که گزارش ناشی از افت سرمایهگذاری در کشور را با روند نزولی چند سال بورس تطبیق میدهیم اهمیت این جمله نمایان میشود.
در واقع سرمایهگذاران به چشماندازهای بلندمدت توجه میکنند. بورس در برنامه هفتم توسعه مغفول مانده و بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر همین مبنا استدلال میکنند که دولت تنها به دنبال تامین مالی کوتاهمدت از بورس است.به گفته حمید میرمعینی نرخ خوراک درآمدی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی برای دولت خواهد داشت، اما در مقابل همین سیاستگذاری آسیب جدی به اقتصاد وارد کرده و تاکنون ۲۳۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش بازار سرمایه کاهش یافته است این کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با بازار با اشاره به اینکه مبنای سیاستگذاریهای بخش مولد وقتی با قوانین و مقررات بورس انطباق داشته باشد حمایت دولت و حاکمیت از اقتصاد مولد را نشان میدهد، گفت: در حال حاضر یکی از مهمترین چالشهای بورس دست و پنجه نرم کردن با قیمت گذاری دستوری و نرخ خوراک است که نشان میدهد سیاستگذاران در تدوین آن هیچ توجهی به چشمانداز بورس نداشتهاند.
حمید میرمعینی با بیان اینکه نرخ خوراک درآمدی حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی برای دولت خواهد داشت، افزود: اما در مقابل همین سیاستگذاری آسیب جدی به اقتصاد وارد کرده و تاکنون ۲۳۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش بازار سرمایه کاهش یافته و این تغییر ارزش بازار جدا از موضوع کاهش درآمد ارزی شرکتها و ... است.
تاثیر نرخ خوراک بر بخشهای مختلف اقتصاد
او با تاکید بر اینکه این سیاست نه تنها روی سهام عدالت بلکه صندوقهای بازنشستگی را تحت تاثیر قرار داده است، گفت: بهطور قطع با توجه به اثر این سیاست روی کاهش درآمد مالیاتی دولت تبعات آن در هزینه دولت نمایان میشود و نمیتوان در وضعیت سال مالی ۱۴۰۳ نادیده گرفت زیرا با افزایش نرخ خوراک تولید کاهش مییابد و بعد از آن صندوقها و شرکتهای دولتی بیشتر به اعتبار دولتی وابسته میشوند.
بی برنامگی و عدم آمادگی دولت در توسعه زیرساختها و استفاده از ابزارها برای جذب نقدینگی باعث شده بورس به موقعیت کنونی برسد میرمعینی با بیان اینکه سیاستگذاری اخیر دولت درباره بورس ناشی از ناآگاهی و بی توجهی به سرمایهگذاری در اقتصاد کشور است گفت: ناکارآمدی و ضعف باعث شده بورس به بازاری سفته بازی تبدیل شود در حالی که میتوانست به ابزاری برای جذب نقدینگی به اقتصاد تبدیل شود از این رو میتوان دید بی برنامگی و عدم آمادگی دولت در توسعه زیرساختها و استفاده از ابزارها برای جذب نقدینگی باعث شده بورس به موقعیت کنونی برسد.
بسته حمایتی برای بورس بی اعتبار شده است؟
سال گذشته دولت بسته حمایتی برای بورس تعریف کرده بود و در ابتدای سال جاری بسیاری از دولتیها مدعی بودند رشد بورس در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ تحت تاثیر همان بسته حمایتی بود، اما بعد از آن بازار ریزش کرد در حالی که همان بسته حمایتی همچنان معتبر است.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در چند وقت اخیر بازار سرمایه دچار نوساناتی شده با بازار گفت: یکی از مهمترین علتهای آن عدم ثبات تصمیمگیری سیاستگذار بوده که این امر ریسکهای سیستماتیک بازار را افزایش داده است.
علی عباسیان با بیان اینکه سیاستگذار بازار سرمایه را صرفا به دید تامین مالی میبیند، افزود: در مقطع کنونی بازار به حمایت نیاز دارد اما تصمیمگیریهای خلق الساعه منجر به افزایش ریسکهای سرمایهگذاری شده در حالی که دولت مدعی بین المللی کردن بورس است و اگر به دنبال جذب سرمایهگذاری خارجی هستیم، مسلما بورس بهترین گزینه برای جذب این سرمایهها است و تا زمانی که این بازار از نوسان معقول به دور باشد سرمایهگذار خارجی وارد کشور نمیشود.
به گفته علی عباسیان برخی مسوولان منافع کوتاهمدت را به منافع بلندمدت ترجیح میدهند و این نوع سیاست باعث شده تا بازار سرمایه ما بهشدت دچار نوسانات غیرمعقول شود او با تاکید بر اینکه هم اکنون سرمایهگذارهای داخلی نیز سرمایه خود را از کشور خارج میکنند، اظهار کرد: اهمیت بازار سرمایه در اقتصاد به قدری است که در حال حاضر هیچ کشور توسعه یافتهای را نمیتوان پیدا کنید که بازار سرمایه آن کشور ناکارا باشد همین مشکل در ایران باعث شده که سرمایهگذاری عظیم در بخش مسکن کشورهای همسایه هزینه شود. او با بیان اینکه بازار سرمایه میتواند به عنوان موتور محرک اقتصاد عمل کرده، گفت: پولهای خردی که میتواند در کالاهای مصرفی خرج شده و باعث تورم شوند را بورس جمع میکند و موجب رونق در اقتصاد شود. اما متاسفانه برخی مسوولان منافع کوتاهمدت را به منافع بلندمدت ترجیح میدهند و این نوع سیاست باعث شده تا بازار سرمایه ما بهشدت دچار نوسانات غیرمعقول شود.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در موضوع نرخ خوراک پتروشیمیها یک خبر چندین بار تایید و تکذیب شد و باعث ریزش ۲۲۰ هزار واحدی در دو روز و رکورد سنگینترین ریزش بازار زده شد و بازار سرمایه را بهشدت دچار نوسان کرد و حتی در حال حاضر هم سهامدار دچار ترس و ناامیدی است و نمیتواند سرمایه خود را وارد بازار سرمایه کند.
عباسیان با تاکید بر اینکه در سیاستهای ابلاغی اصل ۴۴ قانون اساسی و حتی اقتصاد مقاومتی و گام دوم انقلاب و در برنامه ششم توسعه به صورت مستقیم و غیرمستقیم به اهمیت بازار سرمایه اشاره شده است، گفت: رهبری هم در سیاستهای ابلاغی مختلف بر اهمیت بازار سرمایه تاکید کردهاند.
او افزود: اما متاسفانه در برنامه هفتم توسعه هم که لایحه آن به مجلس ارایه شده فقط یک بار کلمه بازار سرمایه ذکر شده و آن هم صرفا به دید تامین مالی و این نشان میدهد در پنج سال این برنامه بازار سرمایه هیچ گونه اهمیتی برای دولت نداشته است. این فعال بازار سرمایه با بیان اینکه دولت میتواند از تجربههای موفق کشورهای توسعه یافته در زمینه بازار سرمایه استفاده کند، اظهار کرد: حتی در کشورهای همسایه نیز تجربههای موفقی وجود دارد که به راحتی میتوان از این کشورها الگو گرفت.