بازگشت اعتماد مردم به بورس برای دولت در اولویت است
بورس در 53 روز کاری از تاریخ 16 اردیبهشت ماه امسال تا اول مرداد ماه 24.7 درصد از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که در 19 مرداد ماه سال 1399 که بورس بالاترین ارزش بازار وقت را داشت در 53 روز کاری بیش از 36.3 درصد از ارزش خود را از دست داد. همچنین در مقیاس دلاری ریزش روزانه ارزش بازار سهام در سال 99 حدود 3 برابر ریزش امسال بوده است.
به گزارش شادا، مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب مورخ اول مرداد ماه روزنامه تعادل با عنوان «بورس شهر بیدفاع/ بورس رکورد منفیها را شکست!»، توضیح داد: همچنان که دولت بارها اعلام کرده، بازگشت اعتماد مردم به بازار سرمایه برای دولت در اولویت است و رویکرد دولت برای ارتقای این بازار و بازگرداندن آن به جایگاه اصلیاش در اقتصاد تغییری نکرده است.
اگرچه بازار سهام در هفتههای اخیر تحت تأثیر برخی اخبار و رویدادها نوساناتی داشت و اعمال تغییرات در نرخ انرژی و خوراک شرکتهای پالایشی، پتروشیمیها و صنایع فلزاتی و سیمانی در کنار رکود قیمتهای جهانی محصولات که قیمتهای محصولات تولیدی را تحت تأثیر قرار میدهد، باعث شد تا بازار با نااطمینانی بالایی روبرو شود، اما دولت با ریشهیابی بسیاری از این نااطمینانیها تلاش میکند تا مسائل بازار سرمایه به صورت ریشهای حل شود.
بهطور مثال، یکی از این مشکلات از ساختارهای معیوب حاکمیتی شرکتها نشات میگیرد و سازمان بورس برای رفع این مسائل با برگزاری جلسات آموزشی در جهت ارتقای سطح حاکمیت شرکتی در شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس، سعی در بهبود رابطه سهامداران و مدیریت صنایع دارد. در عین حال دولت قائل به حمایت از بازار سرمایه تا قرار گرفتن در مسیر اصلی است؛ از جمله اقدامات انجامشده در این زمینه، مذاکرات صورت گرفته با صندوق توسعه ملی برای واریز منابع به صندوق تثبیت بازار سرمایه بود که در این راستا شاهد حمایتهایی از سوی صندوق توسعه ملی جهت تجهیز منابع صندوق تثبیت بازار سرمایه بودهایم.
ایجاد نهضت ملی تأمین مالی و اجرای پروژههای ملی از دیگر رویکردهای جدی دولت است که از این مسیر نیز ارتقاء جایگاه بازار سرمایه از سوی دولت دنبال میشود؛ این موضوع علاوه بر آنکه در برنامه هفتم توسعه دنبال میشود در کوتاهمدت نیز از سوی دولت پیگیری شده است.بر همین اساس در ۳ ماهه نخست امسال سه اقدام مهم «عرضه اولیه»،«انتشار اوراق شرکتی» و «افزایش سرمایه شرکتهای بورسی» برای تحقق این هدف انجام شده تا تامین مالی تولید از بازار سرمایه به عنوان یکی از مطمئنترین روشهای تامین مالی محقق شود. دولت در برنامه هفتم هم به دنبال ارتقاء جایگاه بازار سرمایه برای تامین مالی بخش واقعی اقتصاد است.
در نتیجه تلاشهای دولت، بورس تا اواسط اردیبهشت ماه امسال وضعیت نسبتا مناسبی داشت، اما برخی تصمیمات در حوزه گاز، محصولات پتروشیمی، فلزات و سایر محصولات اثرات منفی بر سودآوری شرکتها داشت. نحوه ابلاغ این مصوبات و البته همزمان شدن آن با اعلام برخی تغییرات در شرایط سودآوری شرکتهای پالایشی موجب شد، بازار با یک جو روانی منفی روبرو شود.وزارت اقتصاد در این موارد پیشنهادات اصلاحی خود را مطرح و بهطور خاص پیشنهاد تعیین فرمول مناسب برای نرخ خوراک صنایع را مطرح کرد اما به هر حال در کمیسیون اقتصادی دولت رای نیاورد.
با این حال دولت برای حمایت از بازار سرمایه تصمیماتی داشته است. با توجه به اینکه شاخصهای بنیادی بازار و چشمانداز سودآوری شرکتها و صنایع بورسی چشمانداز مناسبی است و همانطور که قبلا هم اعلام شده که فقط اگر صنایع تولیدی را در نظر بگیریم، برآورد کارشناسان این است که در پایان سال حدود 600 هزار میلیارد تومان سود خالص صنایع تولیدی را در بورس خواهیم داشت که نفع این سود به سهامداران و مردم میرسد.
برخی نگرانیها مبنی بر مصوباتی که ناشی از بودجه 1402 و تصمیمات برخی از دستگاههای دولتی موجب دغدغه و نگرانی فعالان بازار سرمایه شده بود، که برای رفع این نگرانیها و پیشبینیپذیر کردن و افزایش اعتماد برای فعالان بازار، رییسجمهور دستوراتی صادر کرد و شخص معاون اول رییسجمهور نیز دستوراتی را به وزارتخانههایی که برنامههایی را در خصوص تغییر قیمت نهادههای تولید داده بودند، ارایه کرد و در نهایت برنامه وزارتخانههای نیرو و نفت از دستور کار خارج شد تا یک فضای باثبات و پیشبینیپذیری در این بازار ایجاد شود.
بالاترین ارزش بورس در سال جاری 9 میلیون و 370 هزار و 709 میلیارد تومان در تاریخ 16 اردیبهشت ماه بوده که در تاریخ اول مرداد ماه (روز انتشار گزارش روزنامه) امسال ارزش بازار به 7 میلیون و 46 هزار و 827 میلیارد تومان کاهش یافته بود که در این مدت بورس 53 روز کاری داشته و 24.7 درصد از ارزش خود را در این مدت از دست داده است. در این 53 روز کاری 2 میلیون و 324 هزار و 382 میلیارد تومان از ارزش بازار کاسته شده که بهطور میانگین بورس روزانه 43 هزار و 856 میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داده است. این در حالی است که در 19 مرداد ماه سال 1399 که بورس بالاترین ارزش بازار وقت را داشت، ارزش بازار سهام 7 میلیون و 777 هزار و 604 میلیارد تومان بوده که به یکباره با افتی تاریخی مواجه شد.
جالب اینکه ارزش بازار سهام در آن زمان در 53 روز کاری یعنی از 19 مرداد ماه تا ششم آبان ماه 1399، بیش از 2 میلیون و 429 هزار و 809 میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داد که بیش از 36.3 درصد از ارزش بازار بود و به صورت میانگین بازار سهام در این مدت روزانه بیش از 53 هزار و 385 میلیارد تومان از ارزش خود را از دست داده است که با یک مقایسه ساده ریالی متوجه میشویم که میزان سقوط ارزشی بورس در ریزش تاریخی سال 1399 بیش از 21.7 درصد بیشتر از ریزش بازار سرمایه در اردیبهشت ماه امسال بوده است.
نکته جالب توجه اینکه اگر مقیاس دلاری ارزش بورس را در نظر بگیریم، با احتساب میانگین نرخ دلار 22 هزار تومانی، روزانه حدودا 2.5 میلیارد دلار از ارزش بورس در ریزش سال 1399 کاسته میشد اما این رقم در ریزش اردیبهشت ماه بازار سرمایه با دلار 49 هزار تومانی، روزانه 895 هزار دلار از ارزش خود را از دست داده است.