موضعگیری متناقض، محرک ادامه اصلاح شاخص بورس
رییس مجلس شورای اسلامی میگوید نرخ خوراک اصلاح شده در حالی که رییس کمیسیون اقتصادی مجلس خواستار اصلاح نرخ خوراک شده و این موضعگیری متناقض منجر به ادامه اصلاح شاخص بورس شد. چند وقت اخیر که موضوع افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها مطرح شد بسیاری از کارشناسان تاکید کردهاند که شرکتهای بورسیها بیشترین آسیب را خواهند دید و حتی ایران بازارهای صادراتی خود را از دست میدهد و تبعات آن به دولت برمیگردد.
با توجه به اینکه قیمت متانول در آسیا بین ۱.۵۰ دلار تا ۴ دلار در هر تن نسبت به هفته قبل افزایش یافته احتمالا رشد قیمتها ادامه دارد. طبق گزارش بازار، در حال حاضر حاشیه سود شرکتهای متانول ساز ایرانی کاهش یافته و تنها افزایش قیمت جهانی میتواند به داد شرکتها برسد. با توجه به اینکه قیمت متانول در آسیا بین ۱.۵۰ دلار تا ۴ دلار در هر تن نسبت به هفته قبل افزایش یافته احتمالا رشد قیمتها ادامه دارد تاکنون بیشترین سود نصیب چین شده است.علت افزایش قیمت متانول ناشی از نگرانیهایی بود ریشه در کاهش تولید از سوی تولیدکنندگان منطقه دریای کاراییب داشت.
در حال حاضر تحلیلهای مختلفی درباره قیمت متانول وجود دارد، برای نمونه پلتس قیمت متانول را براساس ترم تحویل CFR چین در روز ۴ آگوست با ۴ دلار افزایش نسبت به هفته قبل بر روی ۲۶۶ دلار در هر تن ارزیابی کرده است.اما از آنجایی که یک محموله خرید آنی ۵ هزار تنی که قرار شده روز ۶ آگوست به چین برسد با قیمت ۲۶۹ دلار در هر تن در روز اول ماه آگوست معامله شد، احتمالا قیمت متانول تا پاییز صعودی باشد.
خبر درمانی برای بورس
در ابتدای اصلاح شاخص کل بورس که مصادف بود با تغییر نرخ خوراک پتروشیمیها وزارت اقتصاد و سازمان بورس و اوراق بهادار صراحتا اعلام کردند که این نرخ خوراک باید شناور باشد و متناسب با بازار جهانی تعیین شود اما وزارت نفت نپذیرفت و این حکایت از این دارد که کسری درآمدهای نفتی جدی است و قرار شده شرکتهای بورسی تاوان آن را بدهند. به گفته احمد جانجان در چند ماه اخیر قبل از اینکه اصلاح شاخص کل بورس عمیق شود دولت اصرار به افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها داشت و سایر دستگاهها همچون مجلس واکنش سختی نداشتند و این به نوعی چراغ سبز برای اصلاح بورس بود.
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با با اشاره به اینکه در حال حاضر مسوولان با توجه به وضعیت بازار نسبت به نرخ خوراک پتروشیمیها واکنش نشان میدهند، گفت: در چند ماه اخیر قبل از اینکه اصلاح شاخص کل بورس عمیق شود دولت اصرار به افزایش نرخ خوراک پتروشیمیها داشت و سایر دستگاهها همچون مجلس واکنش سختی نداشتند و این به نوعی چراغ سبز برای اصلاح بورس بود.
احمد جانجان با بیان اینکه در چند وقت اخیر به جز اصلاح عمیق و افزایش خروج پول از بورس شاهد زیان برخی شرکتهای پتروشیمی بوده ایم، افزود: به همین دلیل دولت تصمیم گرفته که فعلا با خبرهای مثبت شاخص کل بورس را نگه دارد، از این رو تا زمانی که این نرخ اصلاح نشود وضعیت بورس هم بلاتکلیف است. او با تاکید بر اینکه سیاست کنونی دولت قطعا به نفع سهامداران نیست، اطهار کرد: شاخص کل بورس در محدوده حمایتی قرار دارد اما نشانهای از حمایت در آن دیده نمیشود، به همین دلیل به نظر میرسد فعلا بازار سرمایه واکنش مثبتی نسبت به خبرها نداشته باشد تا اینکه اصلاح شاخص کل بورس تکمیل شود و نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین تکلیف شود.
تورم در اقتصاد کشور همچنان ادامه دارد
با توجه به اینکه تورم در اقتصاد کشور همچنان ادامه دارد و بازارهای موازی بورس چندان اصلاح نکردهاند به نظر میرسد شاخص کل بورس هم در همین سطح کف سازی کند تا بعد از آن روند صعودی خود را آغاز کند.
به گفته جواد صلاحی دولت تلاش کرد که انتظارات تورمی را از طریق کنترل بورس مهار کند اما این سیاستگذاری روی حاشیه سود شرکتهای پتروشیمی و سایر صنایع پایین دستی تاثیر منفی گذاشته است
جواد صلاحی اقتصاددان در گفتوگو با خبرنگار بازار با اشاره به اینکه مهمترین محرک بورس افزایش قیمت دلار است، گفت: به همین دلیل رشد بعدی شاخص کل بورس در نیمه دوم سال خواهد بود درست بعد از زمانی که دولت با کسری بودجه مواجه شد و بعد از آن رشد نقدینگی و رشد پایه پولی کلید خورد.
او با تاکید بر اینکه کسری بودجه در دولت به دلیل اینکه از طریق استقراض از سیستم بانکی انجام میشود به رشد پایه پولی دامن میزند، افزود: به همین دلیل سیگنال تورمی در بازارهای دیگر هم صادر میشود و بورس هم رشد میکنند. دولت تلاش کرد که انتظارات تورمی را از طریق کنترل بورس مهار کند اما این سیاستگذاری روی حاشیه سود شرکتهای پتروشیمی و سایر صنایع پایین دستی تاثیر منفی گذاشته است.