در جست‌وجوی راهی نو برای تامین مالی مسکن دولتی

۱۴۰۲/۰۵/۲۳ - ۰۲:۰۸:۱۱
کد خبر: ۲۱۲۸۹۷

گروه راه و شهرسازی|

در شرایطی که از ابتدای مطرح شدن طرح ساخت 4 میلیون مسکن در مجلس یازدهم و سپس در دولت سیزدهم، کارشناسان نسبت به شیوه تامین مالی این طرح هشدار می‌دادند و آن را در شرایط کنونی اقتصاد کشور و به ویژه در شرایط ناترازی بودجه بانک‌ها و ناترازی بودجه خانوار غیرممکن یا دارای هزینه‌های زیاد برای جامعه می‌دانستند، دولت با استناد به مصوبه مجلس بانک‌ها را مکلف به پرداخت 20 درصد تسهیلات خود به ساخت و ساز مسکن کرد. اما حالا پس از دو سال مشخص شده است که این روش تامین مالی کارآمد نبوده است. از همین رو است که معاون رییس‌جمهور دیروز بر لزوم یافتن راهکاری جدید برای تامین مالی مسکن دولتی در کنار روش‌های موجود تاکید کرد. 

معاون اول رییس‌جمهور گفت: برای تنظیم بازار و رفع کمبودهای گذشته چاره‌ای جز جهش در تولید مسکن نداریم. به گزارش مهر، در جلسه‌ای با حضور معاون اول رییس‌جمهور برنامه‌ریزی لازم برای تأمین مالی اجرای طرح تولید سالانه یک میلیون واحد مسکونی صورت گرفت. محمد مخبر با اشاره به تصویب قانون جهش تولید مسکن در مجلس شورای اسلامی و تأکیدات دولت و رییس‌جمهور برای تحقق کامل ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی، افزود: با توجه به کمبودهایی که از گذشته باقی مانده، هم‌اکنون برای تنظیم بازار چاره‌ای جز جهش در تولید مسکن نداریم و اگر می‌خواهیم جمعیت و فرزند آوری نیز در جامعه افزایش یابد باید فکری برای سرپناه خانواده‌ها و زوج‌های جوان کنیم چرا که هزینه‌های مسکن سهم زیادی در سبد خانوار دارد. مخبر نقش بانک‌ها و ارایه تسهیلات به موقع را در این زمینه حائز اهمیت دانست و گفت: شبکه بانکی کشور می‌بایست تعهدات خود را برای پشتیبانی از این جهش به خوبی انجام دهد اما در کنار آن باید روش‌های متنوع دیگری را هم برای تأمین مالی این کلان پروژه کشور در نظر گرفت.

در این جلسه که رییس سازمان برنامه و بودجه، وزیر اقتصاد، رییس کل بانک مرکزی و تعدادی از نمایندگان دستگاه‌های مربوطه نیز حضور داشتند، وزیر راه و شهرسازی گزارشی از وضعیت ساخت و ساز مسکن و همچنین پیشنهادات متنوع تأمین مالی برای تحقق سالانه یک میلیون واحد مسکونی ارایه داد که مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد ظرف یک هفته آینده تصمیمات نهایی در خصوص آن اتخاذ شود. گفتنی است بر اساس این گزارش کار ساخت یک و نیم میلیون واحد مسکونی در شهرها، روستاها، بافت‌های فرسوده، خودمالکی و نیروهای مسلح آغاز شده که برای ساخت این میزان تا به حال ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از طرف بانک‌های عامل و ۵۰ هزار میلیارد تومان نیز از سوی مردم تأمین شده است.

    واگذاری زمین به انبوه‌سازان 

در رویدادی دیگر، وزیر راه و شهرسازی از تسهیلگری دولت برای واگذاری زمین به انبوه‌سازان برای ساخت مسکن خبر داد و گفت: واحدهای مسکونی در شهرک‌ها و شهرهای جدید با مشارکت انبوه‌سازان احداث می‌شود و یک میلیون و ۵۵۰ هزار واحد مسکونی نهضت ملی در حال ساخت است. به گزارش ایرنا، مهرداد بذرپاش در نشست هم‌اندیشی اعضای کانون انبوه‌سازان ضمن تاکید بر اینکه نهضت ملی مسکن یکی از اولویت‌های اصلی وزارتخانه است، افزود: در بخش تولید مسکن برای تسریع و تسهیل در ساخت و ساز نیازمند مشارکت بیشتر بخش خصوصی و انبوه‌سازان هستیم که برنامه‌ریزی شده تا با روش‌هایی مناسب حضور بخش خصوصی در تولید مسکن در کنار دولت تقویت شود.

وی با اشاره به اینکه سیاست دولت قبل در بخش مسکن مبتنی بر ساخت و تولید مسکن نبوده است، اظهار داشت: تولید مسکن قانون مجلس بوده و با شروع به کار دولت سیزدهم به عنوان یکی از سیاست‌های اصلی دولت در نظر گرفته شد و هم‌زمان برنامه‌ریزی برای تامین و تخصیص زمین و دیگر مواردی که مرتبط با ساخت مسکن است در این باره آغاز شد.

عضو کابینه دولت سیزدهم یکی دیگر از اقدامات وزارت راه و شهرسازی را در کنار اجرای قانون جهش تولید مسکن و ساخت مسکن برای متقاضیان واقعی آن، ساماندهی بازار اجاره مسکن عنوان کرد و توضیح داد: لایحه ساماندهی بازار اجاره با تلاش‌های ۵ تا ۶ ماهه مراحل تصویب خود را می‌گذراند و در صورت تصویب می‌تواند کمک قابل توجهی در بازار اجاره و ساماندهی آن داشته باشد. بذرپاش گفت: ساخت مسکن نیاز سالانه کشور است و چنانچه بخواهیم تقاضای مسکن را پاسخ بدهیم و رشد اقتصادی مسکن و تولید ناخالص داخلی را افزایش بدهیم نیازمند مشارکت بیشتر بخش خصوصی و مشارکت مردمی در رونق دهی به بازار تولید مسکن هستیم.

    حذف قیمت زمین برای متقاضیان مسکن نهضت ملی

وی تصریح کرد: با نگاه توسعه اقتصادی یکی از اهرم‌های وزارت راه و شهرسازی و اولویت‌های این وزارتخانه تولید مسکن است. بذرپاش ادامه داد: وزارت راه و شهرسازی برای تولید مسکن تلاش کرد تا با ابزارهای قانونی و وضع مقررات لازم در همکاری با مجلس و سایر ارکان دولت تولید مسکن را رونق بدهد. استراتژی وزارتخانه در بخش مسکن تامین زمین و حذف قیمت زمین از ساخت مسکن و افزایش تسهیلات مسکن بود.

    کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی از ۲۳ به ۱۸ درصد

وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: تشکیل جلسات منظم شورای عالی مسکن و حضور رییس‌جمهور و سایر دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مرتبط امکانی را فراهم کرده است تا تولید مسکن در همراهی با سایر ارکان دولت تقویت شود.

وی رایزنی برای کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی مسکن از ۲۳ به ۱۸ درصد را بخش دیگری از این تلاش‌ها عنوان کرد و گفت: افزایش میزان تسهیلات ودیعه مسکن، رشد ۳۵ درصدی تسهیلات صنعتی‌سازی بخشی از تلاش‌های مجموعه دولت برای رونق بخشی به تولید مسکن بوده است. بذرپاش با اشاره به اینکه هم‌اکنون الحاق زمین در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت بر عهده شورای مسکن استان است؛ از برنامه‌ریزی برای دادن اختیارات به استان‌ها برای الحاق زمین به محدوده شهرها برای شهرهای زیر ۲۰۰ هزار نفر جمعیت خبر داد.

    استفاده از تجربه مسکن مهر در نهضت ملی مسکن

وزیر راه و شهرسازی بر اهمیت مکانیابی مناسب برای احداث مسکن تاکید کرد و افزود: همان‌گونه که تولید مسکن حائز اهمیت است اینکه کجا و با چه کیفیت بسازیم نیز برای ما در اجرای طرح نهضت ملی مسکن نیز دارای اهمیت بوده، بنابراین تلاش خواهیم کرد تا از تجربیات مسکن مهر در تولید مسکن بهره لازم را ببریم. وزیر راه و شهرسازی گفت: مسکن از سخت‌ترین و پیچیده‌ترین موضوعات کشور است که در آن مشارکت مردم دارای اهمیت است. 

 

ارسال نظر