تابستان سرد بورس تهران!
نبض بورس| انتشار گزارشهای ماهانه آغاز شده و بسیاری از شرکتها گزارشهای خوبی را منتشر کردهاند؛ با این وجود کلیت بازار روزهای خوبی را پشت سر نمیگذارد و شاهد روزهای تاریکی در بورس هستیم.
بهطور کلی گزارشهای ماهانه، فصلی و حتی سالانه با توجه به اینکه شرایط از وضعیت کلی بازار و صنایع ارایه میکنند، باعث میشود که سهامداران به سهام و صنایع خاص اقبال پیدا کنند و به دنبال سرمایهگذاری جدید باشند. حال با انتشار گزارشهای جدید برخی از کارشناسان عقیده دارند که بازار دوباره روند نسبتا مثبتی را آغاز خواهد کرد. بهنام علیخانی گفت: در حالی که شاخص کل از نیمه دوم اردیبهشت ماه حدودا ۲۰ الی ۲۵ درصد کاهش داشت، سهام اکثر شرکتهای بازار سرمایه ریزش بین ۳۰ الی ۴۰ درصد و در برخی موارد نیز حدودا ۶۰ درصد را تجربه کردند که در سه سال اخیر بیسابقه بوده است.
در حال حاضر با رسیدن شاخص به محدوده یک میلیون و ۹۰۰ هزار واحدی الی ۲ میلیون مقداری از قدرت ریزش بازار کاسته شده و به نظر میرسد شرایط در پاییز بهتر ازنیمه یاول سال ادامه پیدا کند. وی افزود: برخلاف نزولی شدن ارزش معاملات در تیر و مرداد ماه، در حال حاضر شاخص در محدوده حمایتی قرار گرفته است که رصد دقیقتر ارزش و حجم معاملات، و همچنین روند خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت و ورود آن به سهام میتواند به درک رفتار شاخص در نیمه دوم سال کمک نماید. این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد: با ثبات نسبی دلار درماههای اخیر، و همچنین پیشبینی تحلیلگران مبنی بر ادامهدار بودن این روند در کوتاهمدت به واسطه دریافت بدهی ارزی از کرهجنوبی و همچنین افزایش مراودات ایران با کشورهای حوزه خلیج فارس و چشمانداز سرمایهگذاری احتمالی آنها در ایران، و با در نظر داشتن این موضوع که اکثر شرکتهای بازار گزارشهای ماهانه نسبتا مناسبی در ۵ ماهه اول سال ۱۴۰۲ را منتشر نمودهاند، میتوان انتظار داشت شاخص، هر چند به صورت موقت با لیدری گروه خودرو تا محدودههای ۲۲۰۰ هزار واحد رشد کند که علت این رشد را میتوان در گزارشهای فصلی شرکتهایی که تغییر چشمگیری نسبت به سال گذشته و هچمنین بهار داشتهاند بافت.
وی تشریح کرد: بررسی کدال به صورت اجمالی نشان میدهد اکثر شرکتها با توجه به ثبات نسبی دلار و پیش بینی پذیرتر شدن هزینهها، با رشد درآمدهای عملیاتی همراه بودهاند که اثر این امر را میتوان در افزایش حاشیه سود شرکتها مشاهده نمود. افزایش حدودا ۳۰ درصدی درآمد کل شرکتهای بازار حاکی از این است شرکتها از وضعیت بنیادی بهتری برخوردار هستند. علیخانی اضافه کرد: صنعت سیمان به واسطه رقابت در بورس کالا، صنایع دارویی به واسطه افزایش نرخهای نسبتا منظم در سالهای اخیر، و همچنین برخی شرکتها در صنعت فلزات اساسی از وضعیت بهتری نسبت به سایر صنایع نظیر غذایی و پترو پالایشی برخوردار بودهاند. بهطوری که سود نیمه اول سال چندین شرکت داروساز نظیر ریشمک، دفارا، دسانکو، دتولید، دامین و چندین نماد دیگر از این گروه، و نمادهایی نظیر سدور، سپاها، سنور، سبهان، سبزوا از صنعت سیمان تغییرات بیش از ۱۰۰ درصدی را نشان میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: اثر این تعدیلات در نسبتهای p/s و p/e این شرکتها به وضوح قابل رویت است. نمادهایی همچون ارفع، فسبزوار و فجر نیز از گروه فلزات اساسی خیلی بهتر از انتظارات کارشناسان بازار عمل کردند به نحوی که امروزه یکی از کم ریسکترین سرمایهگذاریها برای شرکتهای حقوقی وسرمایهگذاری به شمار میآیند.
وی گفت: همچنین صنعت پتروشیمی و پالایشگاهی که در سالهای اخیر همواره به عنوان سمبل صنایع بنیادین و ارزآور بازار شناخته میشدند، قربانی کسری بودجه، افزایش نرخ خوراک و سوخت، کاهش تخفیفات، عوارض آلایندگی و سایر ریسکهای تحمیلی به بازار سرمایه شدند که این موضوع منجر به این شد که حتی شرکتهایی که در طی بدترین روزهای سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۱ نسبت به سایر بازار اصلاح کمتر و در برخی موارد رشدهای مناسبی نیز داشتند، با ریزشهای شدیدی همراه شوند. این فعال بازار سرمایه افزود: با بررسی گزارشهای ماهانه و فصلی شرکتهای پتروشیمی و همچنین با روشن نشدن وضعیت نرخ خوراک و رفع ناهماهنگی بین دستگاههای اجرایی، وضعیت نمادهای صنعت پتروشیمی در ماههای آتی در خوشبینانهترین حالت نوسانی و در غیر این صورت نزولی ادامه پیدا کند.
وی اظهار کرد: در نهایت بررسی صنعت خودرو و قطعهسازی که به عنوان لیدر بازار شناخته میشوند، نشان میدهد قطعهسازان بر خلاف شرکتهای تجاری ساز نظیر خاور و خدیزل، به واسطه ثبت فروشهای خوب در ماههای اخیر، وضعیت بسیار خوبی دارند. بهطوری که برخی شرکتهای این گروه نیز در مقایسه با بهار ۱۴۰۱ درصد تغییر سودهای بیش از ۱۰۰% را تجربه نمودهاند که از این میان میتوان به نمادهایی همچون خپویش اشاره نمود. این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: به نظر میرسد نیمه یدوم سال شاهد افشاهای پیدرپی این گروه در خصوص افزایش نرخ باشیم که این موضوع اثر تعدیلی بسیار خوبی بر فروش ماهانه و سود فصلی این شرکتها خواهد داشت.
علیخانی در نهایت گفت: در مجموع با بررسی گزارشات سالانه و فصلی شرکتها میتوان دید p/e آینده نگر کل بازار در حال حاضر در محدوده ۶ الی ۷ و نیز p/s بازار نیز به صورت تقریبی در محدوده ۱.۵ الی ۲ قرار گرفته است که حاکی از ارزنده بودن بازار در میان مدت دارد. هر چند در کوتاهمدت همچنان ریسکهای تحمیلی بر بازار ممکن است منجر به نوسانات غیر متعارف در بازار گردد، میتوان به بازدهی بهتر بازار سرمایه نسبت به سایر بازارهای موازی در سال ۱۴۰۲ خوشبین بود.