تا موضوع داده حل نشود هوش مصنوعی توسعه نمییابد
دبیر ستاد توسعه هوش مصنوعی معاونت علمی با تاکید براینکه تا موضوع داده حل نشود هوش مصنوعی توسعه نمییابد گفت: زیستبومهای داده باید راهاندازی شوند. به گزارش خبرنگار مهر، رشاد حسینی یکی از برنامههای ستاد را بحث دادههای باز و راهاندازی اکوسیستمهای داده عنوان کرد و گفت: بنا داریم در این راستا یک سری پروژههای کوچک و بعد پروژههای کلان تعریف کنیم تا اکوسیستم داده در کشور راه بیفتد.
وزارت ارتباطات یکی از ارگانهایی است که در این زمینه وارد شده و ما هدفمان این است که یک هم افزایی در رابطه با این موضوع با آنها داشته باشیم. دبیر ستاد توسعه هوش مصنوعی معاونت علمی یکی دیگر از موضوعات و برنامههای این ستاد را تمرکز بر بحث مربوط به راهاندازی زیرساختهای محاسباتی در کشور بیان کرد و افزود: یکی از زیرساختها که در حال حاضر نبودش در کشور احساس میشود، زیرساخت محاسباتی است. حسینی تمرکز بر حوزه فناوریهای نوظهور و اولویت دار، حوزه رباتیک و شرکتهای فناور و صنایع بزرگ را از دیگر برنامههای ستاد برشمرد و گفت: بهطور مثال هوشمندسازی در سورتینگها و اتوماسیونهای تفکیک، نقش بزرگ و کمککنندهای میتوانند داشته باشند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از موضوعات مورد توجه ستاد، بحث فناوریهای پردازش لبه است، بهطور مثال پردازشهای هوش مصنوعی روی گوشی و دوربین میتواند فناوری کارسازی برای کشور باشد. دبیر ستاد توسعه هوش مصنوعی معاونت علمی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات توسعه هوش مصنوعی در کشور، ضعیف بودن زیرساختهای هوش مصنوعی است، گفت: اگر زیرساختها فراهم باشد شرکتها به وجود آمده و رشد خواهند کرد. از سوی دیگر بحث مربوط به زیستبومهای داده باید راهاندازی شود تا سازمانها، دادهها را به اشتراک بگذارند. تا موضوع داده در کشور حل نشود توسعه هوش مصنوعی میسر نخواهد شد.
حسینی ادامه داد: دو بحث زیرساختی مهم وجود دارد که نخست، زیرساخت داده است و در کنار آن، مباحث بیگدیتا بسیار مهم و قابل توجه است، چرا که تکنولوژیهای هوش مصنوعی عمدتاً دادهمحور هستند. در بحث داده، قانون دوام موجود است که سال قبل تصویب شده و طبق آن دستگاهها دادهها را به اشتراک میگذارند. قانون دوام از سوی مجلس تصویب شده و شورای عالی فضای مجازی دستور پیگیری آن را داده است. دبیر ستاد توسعه هوش مصنوعی معاونت علمی حضور و دخالت انسان در فرآیند تصمیمگیری را از رویکردها و برنامههای مهم ستاد عنوان کرد و گفت: در فرآیند تصمیمگیری با هوش مصنوعی در برخی موارد اطمینان ۱۰۰ درصدی وجود ندارد و نیاز به دخالت انسان در تصمیمسازی است که نمونه آن ثبت جرایم با دوربینهای هوشمند است که بعضاً با خطاهایی مواجه است.
حسینی در ادامه به وضعیت ایران در حوزه هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: وضعیت ایران در حوزه علم و دانشِ هوش مصنوعی خوب است و در رتبه ۱۴-۱۵ دنیا قرار داریم اما در حوزه محصولات و تکنولوژی هوش مصنوعی در جایگاه ۷۰-۸۰ قرار داریم که رتبه خوبی نیست و باید عقب ماندگیها جبران شود. در حال حاضر ۳-۴ مرجع در حوزه هوش مصنوعی کشورها را رتبهبندی میکند که ایران در آخرین رنکینگ Tortoise Media هیچ جایگاهی نداشت، علی رغم اینکه از لحاظ نیروی انسانی وضعیت خوبی دارد و این موضوع را از جایی متوجه میشویم، که این افراد مهاجرت میکنند و در بهترین دانشگاههای دنیا جذب میشوند.
ایران در حوزه تکنولوژیهای نرم افزاری در حوزه هوش مصنوعی توانمندی بالایی دارد. وی با اشاره به تدوین سند ملی هوش مصنوعی گفت: این سند در ستاد اقتصاد دیجیتال معاونت تدوین شده و در حال حاضر به ستاد هوش مصنوعی ارجاع داده شده است. این سند ۴ هدف کلان، ۵ راهبرد اصلی، ۳۰ شاخص کلان، حدود ۱۴۰ اقدام و ۱۵۰ فعالیت یا پروژه و ۱۷۵ شاخص خرد دارد و در حال حاضر این سند به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارایه و میزهای تخصصی برای بررسی سند ذیل شورا تشکیل شده است. این سند براساس مطالعه اسناد سایر کشورها، اسناد بالادستی داخلی، مطالعات میدانی و مصاحبه با نخبگان تدوین شده است.