رشد بورس در کوتاهمدت!
در حال حاضر مهمترین اخبار محرک بورس خودرویی، خبرهای بانکی و پالایشی است که این سه گروه موتورهای محرک بازار هستند و در کنار آن اخبار مربوط به تعیین تکلیف خوراک و انرژی عامل شروع یک رشد کوتاهمدت میتوانند باشد.
در شرایط کنونی رشد شاخص کل بورس باید بتواند اول دوام کافی داشته باشد و بازار را برای چند روز بهبود بخشد. شهیر علیرضا سادات کارشناس بازار سرمایه ضمن تاکید بر اینکه رشد حجم معاملات سیگنال اولیه است، گفت: اما خروج از روند نزولی بازار نیازمند افزایش ارزش معاملات به بالای ۱۰ هزار میلیارد تومان دارد.
او با تاکید بر اینکه در روزهای اخیر در ابتدای بازار برتری سفارشات فروش وجود داشت، افزود: بهطوری که سفارشهای سمت فروش نزدیک به ۶۰۰ میلیارد تومان و در سمت خرید نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان بوده و کم کم با محکم شدن صف خودرو و بهبود بازار ترغیب به خرید بیشتر شد و این نشانه حرکت پولهای پارک شده در کارگزاریها به سمت خرید است.
سیگنال سفارشات خرید در بورس
او با تاکید بر اینکه سفارشات خرید در آخر بازار روز شنبه به چیزی حدود ۸۰۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد افزود: در شرایط کنونی برخی نمادها در سطحی از ارزندگی قرار گرفتهاند که به راحتی برای آنها تقاضا بر عرضه غلبه میکند.
سادات معتقد است که بهطور قطع نوسان گیرها به معاملات مثبت اخیر به عنوان یک فرصت نوسانگیری نگاه میکنند به همین دلیل بعد از چند روز مثبت خارج میشوند، به همین دلیل ادامه روند افزایش حجم معاملات مهم است. سادات با اشاره به اینکه رشد بازار هنوز لیدر محوری است، تصریح کرد: حرکت بورس در مقطع کنونی با سه صنعت خودرو، پالایشی و بانک آغاز میشود. هرچند تغییر نرخ خوراک میتواند تغییر نگاه دولت به بازار باشد اما آن سه صنعت میتوانند جریان نقدینگی را در بازار بیدار کرده و به حرکت درآورند.
او با تاکید بر اینکه در اولین مثبتهای روزهای آتی با موجهای عرضه روبرو میشویم، گفت: بهطور قطع نوسان گیرها به معاملات مثبت اخیر به عنوان یک فرصت نوسانگیری نگاه میکنند به همین دلیل بعد از چند روز مثبت خارج میشوند، به همین دلیل ادامه روند افزایش حجم معاملات مهم است. سادات با تاکید بر اینکه بسیاری از سهامداران بازار در شرایط فعلی نسبت به وضعیت بازار به قطعیت نرسیدهاند، گفت: برخی معتقدند دولت میخواهد تغییراتی را در نرخ خوراک رقم بزند و به فرمولی شدن این نرخ و تغییر احتمالی نرخ تسعیر ارز در آن تن بدهد و از طرف دیگر هم گفته میشود نرخ خوراک ثابت بماند اما نرخ خرید ارز صادراتی پتروشیمیها دیگر ۲۸۵۰۰ تومان نباشد و افزایش یابد. هر بار در آستانه بودجه چه فشار سنگینی به بازار و حتی اهالی اقتصاد میآورند یک فرمول منطقی و مشخص وجود داشته باشد و با ثبات و تکرار رویه در سالهای بعد در بودجه گنجانده شده است.
تحولات تصمیمات مهم در مورد نرخ خوراک
باید توجه داشت که برای بازار شهریور و مهر ماه متفاوت و احتمالا بهتر خواهد شد در این هفته تحولات تصمیمات مهم در مورد نرخ خوراک و نرخ تسعیر مهمترین خبرها هستند. خبر سوم تصمیمگیری در مورد تحولات خودرویی است که وجود دارد که شامل افزایش نرخ احتمالی میشود که البته شورای رقابت تکذیب کرد و خبر چهارم گزارشهای ماهانه است که از امروز راهی کدال شدهاند که با توجه به قطعی گسترده برق صنایع انتظار اینکه گزارشهای متفاوتی داشته باشیم. به گفته حسن نیا از جمله شایعات موثر در بازار میتوان به عرضه صنعت خودرو به بخش خصوصی، تغییر مکانیزم فروش و همچنین خروج از قیمتگذاری شورای رقابت اشاره کرد، اما نکته مهم ماجرا این است که از این وعدهها در گذشته کم نبوده اما تا زمانی که صحبتها جامه عمل نپوشند، از این صنعت نمیتوان انتظار تغییر داشت .
حسن حسین نیا، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه گروه خودرو در تاثیرپذیری از شایعات نسبت به دیگر صنایع پیشگام بود، گفت: در نتیجه شاهد به صف خرید نشستن نمادهای خودرویی بزرگ و در پی آن مثبت شدن کلیت بازار هستیم، بهطوریکه در پایان معاملات بیشتر نمادهای بازار سبزپوش شدند. حسین نیا همچنین اضافه کرد: از جمله شایعات موثر در بازار میتوان به عرضه صنعت خودرو به بخش خصوصی، تغییر مکانیزم فروش و همچنین خروج از قیمتگذاری شورای رقابت اشاره کرد، اما نکته مهم ماجرا این است که از این وعدهها در گذشته کم نبوده اما تا زمانی که صحبتها جامه عمل نپوشند، از این صنعت نمیتوان انتظار تغییر داشت.
تاثیر تصمیمگیری پیرامون نرخ خوراک بر بازار
وی با استناد به اخبار، در خصوص تشکیل جلسهای با حضور دولت برای تصمیمگیری پیرامون نرخ خوراک پتروشیمیها و گاز صنایع، عنوان کرد: تاکنون نتیجهای از جلسه اعلام نشده، اما با توجه به اینکه مصوبه دولت توسط کمیته تطبیق لغو شده و همچنین محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در این خصوص به دولت نامه نوشته و خواستار اصلاح مصوبه شده است، نتیجه این جلسه میتواند رفتار بازار در هفته آینده را رقم بزند. به عقیده این کارشناس، اگر بازار سرمایه بتواند ارزش معاملاتی بالای ۷ همت را به ثبت برساند، میتوان به ایجاد روندی جدید در بازار سرمایه امیدوار بود اما اگر عکس این موضوع رخ دهد، ناامیدی بر بازار حکم فرما خواهد شد.
حسین نیا در خصوص دیگر اتفاق رخ داده در بازار سرمایه، گفت: مقرر شده از ۴ شهریور ماه ۶ همت اوراق تبعی فروش جهت حمایت از بازار سرمایه منتشر شود. بازارنوشت که در حال حاضر ۲ سیگنال منجر به شناسایی کف بازار و رشد از این نقطه میشود یکی ورود جریان نقدینگی و پول است که شنیده میشود ۶ همت وعده داده شده و دومی موج اخبار است که شمه کوچک آن را روز چهارشنبه با شنیدن خبر تغییر نرخ خوراک و تغییر نرخ تسعیر شاهد بودیم.
همچنین باید توجه داشت که هرچند فروش اوراق تبعی به نفع بازار سرمایه است، اما انتظار میرفت سازمان بورس کمی زودتر دست به کار شود و به داد بازار سرمایهای که اکنون قیمت سهامش افت بسیاری را تجربه کرده و از پیک اردیبهشت ماه خود فاصله گرفته، برسد. از طرف دیگر در شرایط کنونی بسیاری از تحلیلگران بورس معتقدند این رشد بازار میتواند موقتی باشد و تنها تا میانه هفته ادامه داشته باشد.
سود نکردن بهتر از ضرر کردن است
حسینی با اشاره به اینکه سه هدف برای سرمایهگذاری وجود دارد، گفت: نخستین هدف فرار از مالیات است. او افزود: هدف دیگر سرمایهگذاری، برنامهریزی برای آینده و بازنشستگی است و هدف سوم برنامهریزی برای خرید محصولات است. برای نمونه خرید یک خودرو نیازمند سرمایهگذاری در بازارهای دیگری همچون طلا برای کسب سرمایه کافی است.
حسینی با بیان اینکه در سرمایهگذاری مالی هدف کسب سود است، گفت: به نوعی در این سرمایهگذاری به یک تقاضای غیرواقعی پاسخ داده میشود. برای نمونه خرید طلای آب شده با هدف کسب سود انجام میشود و متفاوت از خرید مصنوعات طلا برای نیاز واقعی است. او با تاکید بر اینکه در بازار سهام روی نوسانات سود میکنید گفت: در واقع این سرمایهگذاری تمام با واسطه است. حسینی با بیان اینکه در سرمایهگذاری بلندمدت و میانمدت نیاز به مطالعات مستمر نیست، اظهار کرد: اما در سرمایهگذاری کوتاهمدت همواره باید بازار را بررسی کرد.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه داراییهای مولد مستقیم سود میدهد اما دارایی غیرمولد بعد از فروش سود میدهد، تصریح کرد: برای نمونه خرید خانه و کسب درآمد از محل اجاره مولد است اما خرید طلا دارایی غیر مولد محسوب میشود، هرچند برخی تلاش میکنند معاملات مولد برای طلا ایجاد کنند. او با تاکید بر اینکه در سرمایهگذاری سود نکردن بهتر از ضرر کردن است، اظهار کرد: در سرمایهگذاری باید هدف را تعیین کرد اینکه گفته میشود «هرچه سود بیشتر بهتر» غلط است. او افزود: برای معاملات سهام باید یا هدفگذاری زمانی یا قیمتی داشت یعنی در یک بازه زمانی یا روی قیمت مشخص فروخته شود و نباید درگیر احساسات و تعصبات شد.
نرخ بازده واقعی برای یک معامله زمانی تعیین میشود که تورم از آن خارج شده باشد، همچنین در معاملات باید به سطح نقدینگی یک نماد هم توجه کرد که چقدر سریع قابل تبدیل شدن به پول نقد است. این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه استراتژی شخصی در معاملات مهم است، تصریح کرد: نباید در سرمایهگذاری همه تخممرغها را در یک سبد گذاشت و باید تنوع در سرمایهگذاری ایجاد کرد. حسینی با بیان اینکه تفاوت سودها را باید در بررسی نمادها در نظر داشت، گفت: سود ناخالص هنوز هزینههای مالیاتی از آن کسر نشده و تبدیل به سود خالص نشده است، همچنین سود تحقیق یافته و و سود تحقیق نیافته متفاوت است و وابسته به بسته شدن معامله است و تا زمانی که معامله انجام نشود سود محقق نمیشود.
او با اشاره به اینکه نرخ بازده واقعی برای یک معامله زمانی تعیین میشود که تورم از آن خارج شده باشد، تصریح کرد: همچنین در معاملات باید به سطح نقدینگی یک نماد هم توجه کرد که چقدر سریع قابل تبدیل شدن به پول نقد است. حسینی با تاکید بر اینکه در بورس ایران معاملات با نقدشوندگی بالا بهتر است، اظهار کرد: در بازارها یا نمادهای که نقدشوندگی بالایی وجود دارد میتوان در موجهای تورمی بازدهی بالایی کسب کرد.