طبقه متوسط ایران حذف میشود؟
وحید شقاقی، اقتصاددان گفت: مساله تورم نیازمند حل ناترازیهای کلان اقتصاد ایران است. هماکنون کشور ما با ناترازیهای عدیدهای مواجه شده است که برخی سابقه طولانیمدت و برخی سابقه کوتاهمدت دارد.
به گزارش خبرآنلاین، شقاقی میافزاید: بدون حل ناترازیهای اقتصاد ایران، امکان مهار تورم وجود ندارد. بر این اساس، برای آینده ایران در برنامه هفتم که معطوف به ۵ سال پیش رو است، باید یک اندیشه نوین در حکمرانی اقتصادی صورت گیرد. البته دولت سیزدهم تلاشهایی دارد، ولی به نظر من مسایل و چالشها و ابرچالشهای فرارو بسیار فراتر از میزان تلاشهای دولت سیزدهم است.
وی عنوان میکند: در مجموع سرعت تشدید ناترازیهای اقتصاد کلان در ایران، از سرعت اقدامات و ساخت اقتصاد ایران پیشی گرفته است. این را در همه حوزهها میبینیم. برای مثال، سرعت استهلاک زیرساختها از سرمایهگذاری پیشی گرفته، یا سرعت تخریب اقتصاد کلان از سرعت ساخت اقتصاد کلان پیشی گرفته است. این خیلی خطرناک است.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: من خواهش میکنم برنامه هفتم واقعبینانه و مبتنی بر شرایط کنونی ایران و کشورهای منطقه و نیز مبتنی بر آسیبشناسی درست از علل ابرچالشهای اقتصاد ایران تنظیم شود.
شقاقی توضیح میدهد: در حوزه تورم، واقعیت این است که ایران جزو ۵ کشوری است که بالاترین تورمها را داشته است. ما هم یک تورم بلندمدت ۲۰ درصدی داشتیم و هم در ۵ سال اخیر، میانگین تورم بالای ۴۰ درصد بوده است. بخشی از تورم به واسطه تحریمها بوده، ولی بخشی نیز به واسطه ساختارهای معیوب اقتصاد ایران بوده است. در مجموع تداوم وضعیت کنونی در حوزه تورم، امکانناپذیر است و همین موضوع میتواند طبقه متوسط را به طور کامل از بین ببرد و اقتصاد ایران را به یک کشور دو طبقه مرفه و فقیر تبدیل کند.
وی تاکید میکند: اصلاحات تورمی نیازمند این است که اقدامات اساسی در جهت حل ناترازیهای اقتصاد ایران صورت گیرد. متاسفانه ناترازیهای اقتصاد ایران هر روز بیشتر و بیشتر میشود؛ مثل ناترازی انرژی، ناترازی آب، ناترازی بودجه، ناترازی صندوقهای بازنشستگی، ناترازی بانکی، ناترازی حساب سرمایه و دیگر ناترازیهایی که مدام اضافه میشود و تا زمانی که نتوانیم این ناترازیها را حل کنیم، تورم مهار نمیشود.
شقاقی خاطرنشان میکند: حل ناترازیها نیازمند اصلاحات اساسی در اقتصاد ایران است که این حکمرانی اقتصادی با این وضعیت، امکان حل ناترازیها را نخواهد داشت. به طور قطع یک حکمرانی اقتصادی مطلوبی نیاز است، چون ناترازیها ریشه بلندمدتی دارد و کار بسیار سختی است.