نرخ‌های بانکی چه تاثیری روی بورس دارند؟

۱۴۰۲/۰۶/۲۸ - ۰۲:۰۰:۴۰
کد خبر: ۲۱۵۵۳۹

نبض بورس| نرخ سود بانکی و نرخ بهره بین بانکی دو مولفه‌ای هستند به صورت کوتاه‌مدت و بلندمدت می‌توانند روی بورس تاثیر بگذارند.نرخ سود بانکی، نرخی است که در مقابل سرمایه‌گذاری افراد به آنها پرداخت می‌شود. برای نمونه اگر نرخ سود بانکی ۲۰ درصد باشد، براساس قرارداد ماهانه این سود به حساب فرد سرمایه‌گذار واریز خواهد شد.

البته نکته قابل توجه اینجاست که این سود سالانه است؛ اما به صورت ماهانه نیز پرداخت می‌شود. در تعریف نرخ بهره بین بانکی نیز باید گفت که این نرخ بازار بین بانکی تعیین می‌شود و می‌تواند بر سایر بازار‌ها نیز تاثیر بگذارد. نرخ بهره بین بانکی در واقع به نرخ سود اعمال شده بر وام‌های کوتاه‌مدت بین بانک‌ها اشاره می‌کند. در ادبیات اقتصادی، ممکن است به علت کوتاه بودن مدت زمان این وام‌ها (یک روز یا همان ۲۴ ساعت)، نرخ تعلق گرفته به آنها را «نرخ یک شبه» نیز گفته شود.

در حال حاضر بانک‌های خصوصی و دولت کشور برای سرمایه‌گذاری بلندمدت سود سالانه ۲۵ الی ۱۸ درصدی را پرداخت می‌کنند. به عقیده برخی از کارشناسان این میزان سود پرداختی با توجه به تورم و دیگر مشکلات اقتصادی عدد پایینی است. همچنین نرخ بهره بین بانکی در آخرین گزارش بانک مرکزی حدود ۰.۰۲ درصد کاهش یافته و به عدد ۲۳.۵۵ رسیده است. طی دو هفته اخیر شاهد کاهش نرخ بهره بین بانکی بودیم و کارشناسان بانکی نیز اعلام کردند که احتمالا روند کاهشی تا پایان ماه ادامه داشته باشد. محمدصادق میرزایی، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با نبض بورس اظهار کرد: افزایش نرخ بهره می‌تواند تاثیر یکسانی روی بازار‌ها داشته باشد.

زمانی که سیاست‌گذاران، دولتمردان و بانک مرکزی بنا بر سیاست‌های خود تصمیم می‌گیرد نرخ بهره بانکی را افزایش دهد، تمامی بازار‌ها دچار رکود می‌شوند؛ چراکه سرمایه‌گذار به این نتیجه می‌رسد که می‌تواند سود ثابت بالاتری از بانک دریافت کند. وی ادامه داد: سیاست‌گذار نیز تصمیم گرفته است که تورم را کنترل کند. برای کنترل تورم نرخ بهره بانکی را افزایش می‌دهد تا نقدینگی را جذب بانک کند. میرزایی تاکید کرد: در کشور ما بانک مرکزی فارغ از دولت نیست و این موضوع اشتباه است. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تاثیرپذیری بازار‌ها از افزایش سود بانکی گفت: بازار طلا، دلار و تا حدودی ملک دچار رکود می‌شوند و سرمایه‌گذار ترجیح می‌دهد در شرایط رکودی یک سود ثابت بالاتری داشته باشد.

میرزایی درخصوص بورس نیز اظهار کرد: در بورس صنایع صادرات محور احتمالا درجا می‌زنند و سهام ریالی همانند بانکی و خودرویی شرایط بهتری خواهند داشت. اما کلیت بورس دچار رکود می‌شود و شرایط بازار بر صنایع و تک سهم‌ها ارجحیت دارد. وی توضیح داد: زمانی که بازار سرمایه دچار رکود شود کاری به صنایع نداریم. در مقابل مادامی که نرخ بهره توسط دولت کاهش پیدا کند بازار نیز شرایط بهتری خواهد داشت. 

 

ارسال نظر