بورس در خطر!

۱۴۰۲/۰۷/۰۵ - ۰۰:۳۰:۰۴
کد خبر: ۲۱۶۰۴۹
بورس در خطر!

در روزی که گذشت شاخص کل بورس و شاخص هم‌وزن رفتاری عکس داشتند و طبق روال‌ روزهای اخیر شاهد سرخ‌پوشی شاخص کل و سبزپوشی شاخص هم‌وزن بودیم که سبز پوشی بدین معناست از سال 99 تا به امروز همچنان سهام شرکت‌های خرد می‌توانند جهش خوبی داشته باشند. 

شاخص کل بورس در سومین روز کاری افت ناچیز 0.16 درصدی معادل 3 هزار و 323 واحدی را تجربه کرد و به تراز دو میلیون و 97 هزار واحدی رسید. این سطح کمی برای شاخص کل خطرناک است؛ چراکه با یک روند منفی دیگر شاخص به کانال 1.9 میلیونی سقوط می‌کند و سهامداران از این سقوط سیگنال منفی دریافت می‌کنند که نتیجه آن هم می‌تواند خروج مجدد پول از بازار سرمایه باشد.

  از سوی دیگر شاخص کل هم‌وزن رشد 0.11 درصدی داشته و به تراز 717 هزار واحدی رسیده است که در مقایسه با شرایط روزهای گذشته رشد خوب و قابل قبولی است. در حال حاضر کاهش حجم و ارزش معاملات مشکل بازار سرمایه است و از سوی دیگر به علت نبود اعتماد کافی نقدینگی چندانی وارد بازار نمی‌شود و در نهایت روزهای خوبی برای تالار شیشه‌ای رقم نمی‌خورد. درست است مسوولان عقیده راسخ دارند که اعتماد به بازار سرمایه بازگشته و تمامی مشکلات حل شده! اما در اصل اینطور نیست. اگر کمی وضعیت بازار سرمایه را بررسی کنیم و پای صحبت فعالان بازار سرمایه باشیم به این نتیجه خواهیم رسید.

اغلب فعالان قدیمی بازار سرمایه از تصمیمات خلق‌الساعه گلایه دارند و می‌گویند این قبیل تصمیمات باعث شده که میزان ریسک بورس چند برابر شود و به راحتی نتواند در این بازار سرمایه‌گذاری کنند. البته برخی از این افراد نیز اعلام کردند که اگر شرایط بازار این حال حاضر وخیم‌تر شود بازار مد نظر خود را تغییر خواهند داد. از سوی دیگر فعالان معمول بازار نیز ترس از ریزش دارند و هر روز سرمایه خود را با این ترس بالا و پایین می‌کنند.

   دلار ثابت ماند

قیمت دلار روز اخیر یعنی سه‌شنبه در مرکز مبادله ارز و طلا فریز شده و برای دومین روز متوالی در سطح 41 هزار و 181 تومان قرار گرفته است. سایت کانون صرافان از 14 شهریور ماه تا به امروز همچنان از دسترس خارج است و بررسی تغییرات نرخ انواع ارز و انواع سکه، بر مبنای این سایت امکان‌پذیر نیست. اما قیمت دلار ‌در بازار آزاد یعنی قیمتی که بانک مرکزی آن را غیررسمی می‌خواند در سطح بالاتری نسبت به مرکز مبادله ارز و طلا قرار دارد؛ قیمت دلار در بازار آزاد با اختلاف تقریبا 8 هزار تومانی در کانال 49 هزار تومان قرار دارد.

   قیمت نفت صعودی شد

بهای معاملات نفت برنت با ۳۲ سنت معادل ۰.۳ درصد افزایش، به ۹۳ دلار و ۵۹ سنت در هر بشکه رسید. نفت برنت روز جمعه با سه سنت کاهش، بسته شده بود. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت امریکا با ۲۴ سنت معادل ۰.۲ درصد افزایش، به ۹۰ دلار و ۲۷ سنت در هر بشکه رسید. تونی ساکامور، تحلیلگر شرکت «آی جی مارکتس» در این باره اظهار کرد: قیمت نفت خام هفته را با صعود آغاز کرد زیرا بازار همچنان در حال هضم ممنوعیت موقتی روسیه برای صادرات دیزل و بنزین است که باعث محدودتر شدن عرضه در بازار می‌شود و موضع بانک مرکزی امریکا برای افزایش نرخ بهره را جبران می‌کند. هر دو شاخص هفته گذشته کاهش پیدا کردند که نخستین کاهش هفتگی پس از سه هفته رشد متوالی بود.

این کاهش در پی موضع موافق فدرال رزرو امریکا برای ادامه افزایش نرخ بهره روی داد که بخش‌های مالی جهانی را ملتهب کرد و نگرانی‌ها نسبت به تقاضا برای نفت را برانگیخت. قیمت‌ها در مدت سه هفته، تحت تاثیر پیش بینی‌ها از کمبود عرضه نفت در سه ماهه چهارم، بیش از ۱۰ درصد صعود کرده بودند. عربستان سعودی و روسیه، کاهش عرضه اضافی را تا پایان سال ۲۰۲۳ تمدید کرده‌اند. سپس، مسکو هفته گذشته صادرات دیزل و بنزین به اکثر کشورها را ممنوع کرد تا قیمت‌ها در بازار داخلی را کنترل کند.

این ممنوعیت باعث افزایش نگرانی‌ها نسبت به عرضه اندک فرآورده‌های نفتی در آستانه ورود نیمکره شمالی به زمستان شده است. واندانا هری، موسس شرکت تحلیل بازار نفت «واندا اینسایتس» گفت: به نظر می‌رسد خبر ممنوعیت صادرات سوخت روسیه در حال حاضر در قیمت‌ها منعکس شده اما کمبود عرضه جهانی نفت شدید است و توجه زیادی به کمبود دیزل وجود دارد و اختلال در عرضه «گاز طبیعی مایع» (ال‌ان‌جی) به خصوص در بازارهای اروپایی، احتمالا ادامه پیدا می‌کند. آمار شرکت خدمات نفتی «بیکرهیوز» نشان داد تعداد دکل‌های حفاری نفت امریکا با وجود قیمت‌های بالاتر، هفته گذشته، هشت حلقه کاهش یافت و به ۵۰۷ حلقه رسید که پایین‌ترین تعداد از فوریه سال ۲۰۲۲ است. انتظارات برای آمار اقتصادی بهتر از سوی چین که بزرگ‌ترین واردکننده نفت در جهان است، از فضای مثبت بازار حمایت کرد.

با این حال، تحلیلگران خاطرنشان کردند که قیمت نفت با مقاومت فنی در محدوده قیمتی بالایی است که هفته گذشته به آن صعود کرده بود. انتظار می‌رود روند توسعه بخش تولید چین در سپتامبر ازسرگرفته شود و پیش بینی می‌شود شاخص مدیران خرید بخش تولید برای نخستین‌بار از مارس، به بالای ۵۰ واحد صعود کند. بر اساس گزارش رویترز، تقاضای چین برای نفت، تحت تاثیر بهبود تدریجی تقاضا برای سوخت برای پروازهای بین‌المللی، هفته گذشته ۰.۳ میلیون بشکه در روز افزایش یافت و به ۱۶.۳ میلیون بشکه در روز رسید.

   تورم کاهشی شد

جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران نیز نشان می‌دهد که نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای کشور در فروردین ماه امسال ۵۵.۵ درصد بوده است که در اردیبهشت ماه به ۵۴.۶ درصد رسیده و تا شهریور ماه امسال با ادامه روند کاهشی ۳۹.۵ درصد را رد کرده است.

همچنین نرخ تورم ماهانه که در فروردین ماه سال جاری ۳.۷ درصد بود در اردیبهشت ماه به ۲.۸ درصد رسید و نهایتا شهریور ماه امسال شاهد نرخ تورم ماهانه دو درصدی بودیم و البته نرخ تورم سالانه روند نوسانی بیشتری در شش ماهه امسال داشته است اما نهایتا روند نزولی این نرخ نیز قابل مشاهده است، چراکه تورم سالانه اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران در فروردین ماه امسال ۴۷.۶ درصد بوده که در اردیبهشت ماه به ۴۹.۱ درصد رسید اما این نرخ تورم در ماه‌های بعدی نیمه امسال سیر نزولی خود را ادامه داده و نهایتا در شهریور ماه سال جاری به ۴۶.۱ درصد رسیده است.

   سهام عدالت به کجا رسید؟

جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در خصوص شکل و زمان برگزاری مجامع نمادهای استانی سهام عدالت گفت: مدل پیشنهادی باید به تصویب شورای عالی بورس برسد و در صورت تصویب شورا موارد اطلاع‌رسانی و ابلاغ خواهد شد. او در ادامه بیان کرد: مدلی که برای برگزاری مجامع شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت به شورای عالی بورس پیشنهاد شده بود کماکان در حال بررسی است و هنوز تصمیم نهایی اتخاد نشده است.

مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس پیش از این هم به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود، نمادهای معاملاتی شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت از اسفند ۱۴۰۰ با مصوبه شورای عالی بورس متوقف شدند و این توقف تاکنون ادامه دارد.

دو موضوع در خصوص این نمادها مطرح است اول اینکه این شرکت‌ها باید طبق سازوکاری که شورای عالی بورس در ادامه مشخص خواهد کرد مجامع سنوات گذشته خود یعنی سال‌های مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۹۹، ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ و ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ را برگزار کنند بعد از برگزاری مجامع مجدد بحث بازگشایی این نمادها در شورای عالی بورس مطرح می‌شود و با تصویب و تایید سازمان بورس می‌توان نمادهای معاملاتی این شرکت‌ها را بازگشایی کرد.

   بازار از دریچه معاملات

در معاملات سومین روز کاری هفته یعنی سه‌شنبه، شاخص کل بورس تهران 3 هزار و 323 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 97 هزار و 711 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با رشد تراز 778 واحد در رقم 717 هزار و 371 واحدی ایستاد.

شاخص کل فرابورس با افت 10 صدم واحدی به رقم 26 هزار و 6 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با افزایش تراز 286 واحدی به سطح 128 هزار و 452 واحد رسید. روز معاملاتی اخیر ششمین روز معاملاتی متوالی با خروج سرمایه حقیقی از بورس تهران بود.

در انتهای معاملات امروز برآیند جریان پول حقیقی منفی 113 میلیارد تومان بود که به نسبت روند روز معاملاتی گذشته با کاهش شدت همراه بود. ارزش معاملات کل بازار سهام به 18 هزار و 923 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 11 هزار و 109 میلیارد تومان بود که 59 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل می‌شود.

ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 9 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 865 میلیارد تومان رسید. در معاملات سه شنبه، 63 نماد صف خرید داشتند و 52 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با رشد 16 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 226 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با کاهش 14 درصدی به 457 میلیارد تومان رسید.

 

ارسال نظر