برقراری ارتباط ریلی بین ایران و عراق
معاون وزیر بازرگانی در امور اداری عراق در دومین همایش مشترک بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و عراق گفت: امروز در آستانه برگزاری دومین کمیسیون مشترک بازرگانی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق هستیم و طی این سالها شاهد تحولات، گشایشها و بنبستهایی در تجارت بین دو کشور بودهایم. ستار جبار الجباری افزود: به دلیل استراتژی بین دو کشور و مشترکات فرهنگی طی سالهای گذشته مشکلات به فرصت تبدیل شده است و حتی بعد از جنگ بین دو کشور به همدلی رسیدهایم بهطوری که شاهد تحولات مختلف در تمام زمینهها از جمله تحولات تجاری هستیم.
الجباری اظهار داشت: در زمینه اقتصادی آنچه مورد نظر عراق است برقراری توازن تجاری بین دو کشور است تا روابط تجاری بین دو کشور استمرار یابد. یکی از زمینههایی که عراق به آن تأکید دارد، فعالیت بخش خصوصی و جذب سرمایهگذاری خارجی و کاهش اتکا به نفت است، لذا از جمهوری اسلامی ایران میخواهیم در زمینههای مطرح شده همکاریهای متوازنی با یکدیگر داشته باشیم. وی افزود: دولت فعلی عراق، دولت برنامهریزیهای واقعی است و کمیته مشترک ایران و عراق که در اسفند ماه جلسات آن تشکیل و در کمیته مشترک ایران و عراق که در اسفند برگزار شد مسائلی مطرح و یادداشت تفاهمهایی امضا شد که نخستوزیر عراق به صورت جدی پیگیر آن مسائل بودند.
الجباری افزود: از جمله این مسائل برقراری ارتباط ریلی بین دو کشور برای نقل و انتقال مسافر، همکاری در مناطق صنعتی و آزاد دو کشور و آبادانی اسکان و ساخت و ساز که با توجه به تشکیل سه کمیته برای پیگیری امور شاهد هستیم که سنگ بنای ارتباط ریلی بین دو کشور گذاشته شد. وی اظهار داشت: از مسائل دیگری که در کمیته مسوول پیگیری شد ایجاد شهرک صنعتی بود که در این رابطه کشور عراق زمینی را به این موضوع اختصاص داده و به طرف ایرانی هم اعلام شده که در منطقه صفر مرزی منطقه مشترکی را برای این شهرک صنعتی تأسیس کنند.
در این زمینه وزارتخانههای دو کشور نیز تلاشهای چشمگیری را داشتهاند. همچنین در مورد تأسیس منطقه آزاد نیز اقداماتی انجام شده است. رییس سازمان توسعه تجارت روز سه شنبه نیز در این همایش با بیان اینکه سطح روابط تجاری و اقتصادی دو کشور ایران و عراق طی سالهای اخیر افزایش قابل توجهی داشته است، اظهار داشت: با در نظر گرفتن موضوع توازن تجاری میتوان سطح تجارت دو کشور را به ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار نیز افزایش داد. مهدی ضیغمی اظهار داشت: ایران طی ۴۰ سال گذشته و به ویژه ۱۰ سال گذشته تحت شدیدترین تحریمها قرار داشته، اما با این وجود به لحاظ تکنولوژی و صنعتی دستاوردهای خوبی داشته است.
بنابراین آمادگی داریم که در زمینه انتقال تکنولوژی به عراق و توسعه پروژههای صنعتی به کشور عراق کمک کنیم. ضیغمی افزود: همچنین از طرف وزارت صمت و دولت ایران حمایت همهجانبه جهت توسعه صنعتی کشور عراق تا سال ۲۰۳۵ را اعلام میکنیم. برای نیل به این اهداف چالشها و مسائلی وجود دارد که امیدواریم با حل مسائل لجستیک و تراکنشهای مالی بتوانیم به اهدافی که توسط روسای جمهوری دو کشور ترسیم شده دست یابیم.
معاون وزیر صمت به برخی محورهای کمیته مشترک بازرگانی دو کشور اشاره کرد و گفت: مهمترین موضوع بررسی برنامهها، زیرساختها و راهکارهای توسعه تجاری کشور و دستیابی به تجارت ۲۰ میلیاردی و رسیدن به تجارت ۴۰ میلیارد دلاری در بلندمدت است. همچنین دومین موضوع مطرح شده در کمیته، بحث راهکارهای برقراری توازن تجاری بین دو کشور و اقداماتی که دو کشور میتوانند برای تحقق این مطلب انجام دهند، بود.