چرا بازار سرمایه جان ندارد؟

۱۴۰۲/۱۱/۱۸ - ۰۹:۵۵:۵۶
کد خبر: ۳۰۶۲۰۹
چرا بازار سرمایه جان ندارد؟

ارزش معاملات خرد بازار سهام کاهش پیدا کرده است. به نظر می رسد، برخی عوامل بر انتظارات سهامداران اثر منفی گذاشته که تمایل برای معامله در بازار سرمایه تا این سطح کاهش یافته است.

بازار سرمایه آرام و بیصدا حمایت محدوده دو میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی را از دست داده و به پایین این محدوده نفوذ کرده‌ است. کاهش ارزش معاملات خرد بازار سرمایه نیز مورد مهمی است که قابل چشم پوشی نیست، میزان ارزش معاملات خرد در روز قبل در محدوده سه هزار و ۴۴۲ میلیارد تومان بود که پایین‌ترین سطح ارزش معاملات خرد از دهه اول آبان سال جاری است.

به گزارش اکوایران، بخشی از این کاهش ارزش معاملات خرد به دلیل نزدیکی به تعطیلات آخر هفته و تعطیلی روز یکشنبه است که انتظار رکود در معاملات را بالا می‌برد. اما این رکورد کاهشی فقط نمی‌تواند به فرارسیدن تعطیلات مربوط شود و برخی عوامل بر انتظارات سهامداران اثر منفی گذاشته است که تمایل برای معامله در بازار سرمایه تا این سطح کاهش یافته است. یکی از عواملی که باعث کاهش ارزش معاملات خرد شده دقیقا عاملی است که باعث نوسان بازار ارز شده است. احسان خاندوزی وزیر اقتصاد اعلام کرد که نوسان اخیر نرخ ارز عامل اقتصادی نداشته است ، او پیش ازاین به اثر رویدادهای منطقه بر بازار ارز اشاره کرده بود، بازار ارز تحت تأثیر ریسک های ژئوپلتیکی رفتار خود را تغییر داد و بازار سرمایه که ریسک‌گریز است تحت تأثیر همین مسئله با ریسک تازه‌ای مواجه شد که بر بازار سرمایه اثر مطلوبی نداشته است.

البته بررسی تاریخ معاملات در بازار سرمایه نشان داده است که بازار سرمایه با برقراری آرامش عقب‌ماندگی خودش را جبران می‌کند.

البته سطح ریسک‌ها تنها دلیل کم‌جانی بازار سرمایه نیست. کف نرخ بهره بدون ریسک افزایش پیدا کرده‌ است اگرچه سپرده پذیری در گواهی سپرده خاص در بسیاری از بانک‌ها به پایان رسیده و فردا بر اساس اعلام بانک مرکزی پایان مهلت سپرده‌پذیری در سپرده های خاص است. ولی اثری که این اوراق برجای می‌گذارد افزایش کف سود انتظاری برای بازار سرمایه است.

وقتی سود بدون ریسک 30درصدی راه خود را در رفتار اقتصادی جامعه باز می‌کند. انتظارات سهامداران نسبت به سودآوری ا ز شرکت بالا می‌رود یعنی سهامدار چون در معاملات بازار سرمایه قبول ریسک‌ می‌کند در نهایت انتظار بازدهی بیشتری دارد تا با توجه به سطح ریسک سرمایه‌گذاری کند.

در شرایطی که سهام باید بازدهی بیشتری خلق کند، بازار سرمایه با خبرهایی مواجه می‌شود که سود شرکت‌ها را تهدید می‌کند مانند آنچه که اخیرا برای شرکت‌های پالایشگاهی اتفاقی افتاده و با تغییر نرخ محاسباتی خوراک پالایشگاه‌ها سودشرکت‌ها را کاهش می‌دهد.

قیمت‌گذاری دستوری هم مانع از خروج شرکتهای خودروسازی از زیان شده است بلاتکلیفی گروه خودرویی و بهتر نشدن شرایط برای این گروه در کنار کاهش سود پالایشگاهی ‌ها مانند شبندر باعث شده است تا دو لیدر شاخص کل و شاخص هم‌وزن حال خوبی نداشته باشند.

نگرانی بودجه‌ای دولت

روز قبل سخنگوی دولت در رابطه با ناترازی بودجه گفت: حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان ناترازی در بودجه وجود دارد و حدود یک پنجم از بودجه کشور بدون منابع نوشته شده است.این اظهار نظر رییس بانک مرکزی ریشه در یک نگرانی از تورم دارد چرا که سیاست مالی انبساطی و کسری بودجه عامل رشد نقدینگی و ایجاد تورم است که در صورت وقوع در آینده می‌تواند ارزش پول را تهدید کند.