اوپک پلاس در راس بازار نفت
تنشها در خاورمیانه که شاه بیت رسانه در هفتههای اخیر بود سبب افزایش قیمت نفت در سال جاری بود، هرچند نگرانی درباره رشد اقتصادی و بالارفتن نرخ بهره بانکی هم بر قیمت نفت تاثیرگذار بوده است اما این در حالی است که منابع آگاه از احتمال تداوم کاهش تولید نفت اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) پس از ماه ژوئن خبر دادند که قطعا این تصمیم اوپک تاثیرش کمتر از تنش در خاورمیانه نخواهد بود.
تنشها در خاورمیانه که شاه بیت رسانه در هفتههای اخیر بود سبب افزایش قیمت نفت در سال جاری بود، هرچند نگرانی درباره رشد اقتصادی و بالارفتن نرخ بهره بانکی هم بر قیمت نفت تاثیرگذار بوده است اما این در حالی است که منابع آگاه از احتمال تداوم کاهش تولید نفت اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپکپلاس) پس از ماه ژوئن خبر دادند که قطعا این تصمیم اوپک تاثیرش کمتر از تنش در خاورمیانه نخواهد بود.
به گزارش خبرنگار «تعادل»، اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه بازار نفت، دورنمای خود از رشد قوی تقاضای جهانی در سال ۲۰۲۴ را تغییری نداد و پیشبینی تقاضا برای نفت اوپک پلاس را جایگزین پیشبینی برای نفت اوپک کرد.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گزارش ماهانه خود اعلام کرد انتظار دارد تقاضای جهانی برای نفت خام در سال ۲۰۲۴، به میزان ۲.۲۵ میلیون بشکه در روز و در سال ۲۰۲۵، به میزان ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز رشد کند که هر دو رقم نسبت به گزارش ماه قبل، تغییری نداشتند.
این آخرین گزارش اوپک پیش از نشست اول ژوئن اوپک و متحدانش در گروه اوپک پلاس برای تصمیمگیری درباره تمدید محدودیت عرضه در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ است. اوپک نسبت به دورنمای اقتصادی، لحن خوش بینانهای داشت.
در گزارش اوپک آمده است: با وجود برخی ریسکهای نزولی، تداوم روند مشاهده شده از ابتدای سال، ممکن است پتانسیل صعودی بیشتری برای رشد اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۴ و فراتر از آن ایجاد کند.
اوپک پلاس از اواخر سال ۲۰۲۲، به دفعات متعدد، کاهش داوطلبانه تولید را با هدف حمایت از بازار نفت، به اجرا گذاشته است. جدیدترین دور کاهش تولید به میزان ۲.۲ میلیون بشکه در روز، تا پایان ژوئن، اجرا خواهد شد، مگر این که تمدید شود. بعضی از منابع آگاه در اوپک پلاس گفتهاند که میتواند تمدید شود.
یک اختلاف گستردهتر از حد معمول بین آژانسهای پیشبینیکننده درباره رشد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۴ وجود دارد که به دلیل اختلاف بر سر روند گذار جهانی به سوی سوختهای پاکتر است.
آژانس بینالمللی انرژی که نماینده کشورهای صنعتی است و به اوج رسیدن تقاضا برای نفت تا سال ۲۰۳۰، را پیشبینی کرده است، انتظار دارد تقاضا برای نفت امسال ۱.۲ میلیون بشکه در روز رشد کند.
اوپک بر این باور است که مصرف نفت در دو دهه آینده، همچنان رشد خواهد کرد و پیک تقاضا را پیشبینی نکرده است.اوپک همچنین اعلام کرد انتشار محاسبه از تقاضای جهان برای نفت این گروه را که به عنوان شاخصی از قدرت بازار، نظاره میشود، متوقف میکند و به جایآن، به پیشبینی تقاضا برای نفت اوپک پلاس متمرکز میشود. اوپک اعلام کرد این اقدام، نشاندهنده همبستگی و اتحاد درون چارچوب اوپک پلاس و همچنین حذف سوءبرداشت احتمالی است. اوپک پلاس از سال ۲۰۱۶، تحت پیمان اعلامیه همکاری، فعالیت کرده است.
یک منبع آگاه در اوپک پلاس به رویترز گفت: این اقدام، منعکسکننده این حقیقت است که تقاضا برای نفت اوپک پلاس اکنون متناسبتر است زیرا پیمان اعلامیه همکاری، اکنون چارچوب همکاری درخصوص بازار نفت است.
در این گزارش، اوپک پیشبینی کرد تقاضا برای نفت اوپک پلاس در سال ۲۰۲۴، به ۴۳.۲ میلیون بشکه در روز میرسد که با تقاضای جهانی برای نفت به میزان ۱۰۴.۵ میلیون بشکه در روز قابل مقایسه است و این گروه در آوریل، ۴۱.۰۲ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرده است که پایینتر از تقاضای مورد پیشبینی بود.
براساس گزارش رویترز، خود اوپک، ۲۶.۵۸ میلیون بشکه در روز نفت در آوریل تولید کرد که ۴۸ هزار بشکه در روز نسبت به مارس، کاهش داشت.
سه منبع آگاه اعلام کردند اوپکپلاس ممکن است در صورت افزایشنیافتن تقاضای نفت، کاهش داوطلبانه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای تولید نفت خود را پس از ماه ژوئن هم ادامه دهد؛ هرچند مذاکرات رسمی اعضای این ائتلاف هنوز آغاز نشده است.
اوپکپلاس از اواخر سال ۲۰۲۲، همزمان با افزایش تولید ایالاتمتحده و دیگر تولیدکنندگان غیرعضو و نگرانی درباره تقاضا به دلیل دستوپنجه نرم کردن اقتصادهای بزرگ جهان با افزایش نرخ بهره بانکی، برنامه کاهش تولید نفت خام را اجرا کرده است.
نشست بعدی اعضای اوپکپلاس قرار است روز یکم ژوئن (شنبه، ۱۲ خرداد) بهمنظور تعیین سیاست تولید نفت در وین برگزار شود. اوپکپلاس هماکنون تولید خود را روزانه ۵ میلیون و ۸۶۰ هزار بشکه کاهش میدهد که معادل با ۵.۷درصد تقاضای جهانی است.
اعضای اوپک پلاس ۳ میلیون و ۶۶۰ هزار بشکه از این مقدار کاهش تولید را بر عهده دارند، که تا پایان سال ۲۰۲۴ ادامه میدهند و ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه از آن هم از سوی برخی اعضا بهصورت داوطلبانه کاهش مییابد، که پایان ژوئن منقضی
میشود.
تنشها در خاورمیانه سبب افزایش قیمت نفت در سال جاری شده، هرچند نگرانی درباره رشد اقتصادی و بالارفتن نرخ بهره بانکی هم بر قیمت نفت تاثیرگذار بوده است. قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال روز چهارشنبه (۱۲ خرداد) به پایینترین حد خود در هفت هفته گذشته رسید و با قیمت هر بشکه ۸۳ دلار و ۴۴ سنت معامله شد. سه منبع از کشورهایی که بهصورت داوطلبانه عرضه نفت خود را کاهش دادهاند، از احتمال تمدید توافق کاهش خبر دادند.
بهگفته یکی از این منابع، کاهش تولید ممکن است تا پایان سال ادامه یابد، درحالیکه منبع دیگری اعلام کرد برای اینکه اوپکپلاس تغییری در برنامه تولید خود ایجاد کند، به افزایش ناگهانی تقاضا نیاز است.
الجزایر، عراق، قزاقستان، کویت، عمان، روسیه، عربستان سعودی و اماراتمتحده عربی کشورهایی هستند که تولید نفت خود را داوطلبانه، بیشتر از مقدار توافقشده کاهش دادهاند.
ریچارد برنز از موسسه انرژی اسپکتز گفت: به نظر ما احتمال ادامه برنامه کاهش تولید اوپکپلاس پس از ماه ژوئن زیاد است، اما هنوز مطمئن نیستیم؛ زیرا فکر میکنیم اعضا هنوز وارد مذاکره و تصمیمگیری دراینباره نشدهاند.
تحلیلگران میگویند گزینه دیگر این است که بخشی یا همه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه کاهش روزانه تولید نفت پس از ماه ژوئن لغو شود.
اوپک پیشبینی کرده است که تقاضای روزانه نفت یک سال دیگر با رشد بهنسبت بالای ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای همراه باشد، درحالیکه آژانس بینالمللی انرژی، رشد بسیار کمتر و روزانه یکمیلیون و ۲۰۰ هزار بشکه را پیشبینی میکند.