شکیبایی بورس در سختیها
ریزش شاخص کل بورس روز گذشته دو برابر شد و این دو برابری ناامیدی بیشتر سهامداران را در پی دارد و نتیجه ناامیدی نیز خروج نقدینگی ادامهدار و عدم مثبت شدن کلیت بازار سهام است.
ریزش شاخص کل بورس روز گذشته دو برابر شد و این دو برابری ناامیدی بیشتر سهامداران را در پی دارد و نتیجه ناامیدی نیز خروج نقدینگی ادامهدار و عدم مثبت شدن کلیت بازار سهام است.
در این هفته مجامع بسیار زیادی در بازار برگزار می شود و به واسطه این موضوع اغلب نمادها بسته هستند و این منفی سنگین چندان قابل باور نیست. سهامداران مجددا به بازار بی اعتماد شدند و دولت چهاردهم برای جلب اعتماد باید تلاش بیشتری بکند.
بهطور کلی بورس دچار روند فرسایشی شده و این روند به زودی به سادگی جبران نمی شود و بلکه مسوولان باید توجه بیشتری به بورس کنند. از سال 99 تا به امروز بازار سهام روزهای تلخی را تجربه کرده و دو دولت دوازدهم و سیزدهم در این روند به نوعی مقصر هستند؛ دولت دوازدهم با کمک به سقوط بورس و دولت سیزدهم با وعدههای واهی باعث شدند که بازار سرمایه و سهامداران روز خوش نداشته باشند و در نهایت ترجیح دهند در بورس سرمایه گذاری نکنند و سرمایههای خود را از بورس خارج کنند.
اکنون باید در انتظار مراسم تحلیف ريیس جمهور بود که پس از آن کابینه دولت چهاردهم معرفی شود و در نهایت بازارها بتوانند یک مسیر مشخص برای خود انتخاب کنند. به نوعی دولت چهاردهم باید بر اساس صحبتها و وعدههای خود به بازار سرمایه توجه کند و بدون دخالت و دستکاری اجازه دهد این بازار مسیر توسعه را در پیش بگیرد. باید منتظر ماند و دید که نهمین ريیس جمهور کشور چه برنامهای برای کشور، اقتصاد و خصوصا بازار سرمایه در پیش دارد.
تغییر رویکرد در بازار سرمایه
حسن حسیننیا، کارشناس بازار سرمایه در یادداشتی نوشت: «عملکرد بازار سهام از ابتدای سال، نشاندهنده روند فرسایشی و معاملات کمرمق است که با توجه به وقوع اتفاقات خارج از تصور از تنشهای نظامی گرفته تا فقدان رییسجمهور دورهای خاص را رقم زد. در کنار موارد فوق اثر سیاستهای مالی و پولی که رویکرد عمده آن از ابتدای سال گذشته شروع شده افق سودآوری و فعالیت بنگاههای بزرگ تولیدی و خدماتی را با ابهام مواجه کرد، به گونهای که نتایج سیاستگذاریها در گزارشهای فصلی و سال مالی اخیر ملموس بود و شاید بتوان بحران بزرگ در صورتهای مالی خودروسازان با زیان انباشته نجومی و کاهش سودآوری و حرکت به سمت زیاندهی در برخی پتروشیمیها را ثمره رویکرد سیاستگذار دانست. در دو هفته اخیر و با اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری، احتمال تغییر در رویکرد فعلی اقتصادی و افزایش تعاملات سیاسی در سطح جهانی به توقع اجتماعی تبدیل شده، واکنشهای متناقض در بازارها مشاهده شد. از سویی بازارهای ارز، طلا و خودرو که به واسطه بازیگران خاص واکنش سریع نسبت به تغییرها نشان میدهند با کاهش انتظارات تورمی و گشایشهای سیاسی به استقبال کاهش قیمت پیش رفتند ولی در بورس که بیش از ۷۰درصد شرکتها و بازیگران عمده آن نهادها و شرکتهای دولتی و شبهدولتی هستند، بازی به نحو دیگری رقم خورد و صرفا روز ابتدایی اعلام نتایج قطعی و پیروزی رییسجمهور منتخب واکنش مثبت قابل توجهی نشان داد. از روزهای بعد با افزایش عرضهها و پدیده کاهش حباب قیمتی صندوقهای اهرمی که به تازگی رقم قابل توجهی را از کف بازار برای افزایش سقف واحدها و پذیرهنویسی دو صندوق اهرمی جدید جذب کرده بودند، جو منفی فراگیر شد و این افت قیمتی به کلیت بازار نیز تسری پیدا کرد. بورس با دهنکجی به پیشبینیها و تحلیلها و برعکس استنباط بازارهای رقیب همچنان دوره رکود را حتی در واپسین روزهای دولت قبل ادامه داد تا منتظر مراسم تحلیف و اعلام اسامی وزرای پیشنهادی و مواضع و رویکرد آنها فارغ از دوران تبلیغات باشد و شاید همین دولتی و شبهدولتی بودن بخش عمدهای از شرکتهای حاضر در بورس که به سمتهای مدیریتی نیز رنگوبوی سیاسی میدهد و احتمال تغییرات در فردای انتخابات ریاستجمهوری را مفروض میداند، یکی از علل احتمالی وضعیت فعلی بورس قلمداد شود.»
بازار از دریچه معاملات
طی معاملات دومین روز کاری هفته یعنی یکشنبه شاخص کل بورس تهران 20 هزار و 222 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 172 هزار و 190 واحد رسید. شاخص کل هموزن بورس نیز با ریزش 7 هزار و 806 واحدی در رقم 693 هزار و 986 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 273 واحد افت کرد به رقم 22 هزار و 296 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 2 هزار و 32 واحد به سطح 121 هزار و 342 واحد رسید.
روز یکشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای نهمین روز متوالی منفی شد و 228 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد که نسبت به روز شنبه 10 درصد افزایش یافته است. در این روز نماد وبملت بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 22 میلیارد تومان بود. پس از وبملت، نمادهای تاپیکو، شپدیس، شستا و تاصیکو بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای شفام، شدوص، نوری، خنصیر و خپویش تعلق داشت.
روز گذشته نمادهای شپنا، تاپیکو و شستا نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای نوری، شپدیس و حفاری از نمادهای سبز بودند که اثر مثبت بر شاخص داشتند. در فرابورس نیز نمادهای آریا، فغدیر و هرمز بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند و نمادهای تجلی، دماوند و رنیک نمادهایی هستند که اثر افزایشی بر شاخص کل فرابورس داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس نماد شستا بیشترین تراکنش را داشت و شبندر و وبمیت در رتبههای بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز معین، شفام و زملارد بیشترین تراکنش را داشتند.
روز یکشنبه ارزش معاملات کل بازار سهام به 10 هزار و 226 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 3 هزار و 598 میلیارد تومان بود که 35 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل میدهد. ارزش معاملات خرد نیز با افزایش 6 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 2 هزار و 943 میلیارد تومان رسید.
در معاملات روز اخیر نماد شستا بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 57 میلیارد تومان بود. پس از شستا، تاصیکو بیشترین ارزش معاملات را داشت و شفام رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد وبملت و تاپیکو در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.
در حجم معاملات نیز سهام شستا با تعداد 502 میلیون و 711 هزار و 111 سهم در صدر قرار گرفته است. زملارد در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد شگستر و خزامیا نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.
در معاملات یکشنبه، 24 نماد صف خرید داشتند و 115 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با رشد 88 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 216 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با افزایش 68 درصدی به رقم هزار و 76 میلیارد تومان رسید.