تزريق ۱۰ همتي سود اين افراد را تضمين ميكند
مهدي رباطي، كارشناس ارشد بازار سرمايه ضمن اشاره به حمايتهاي اخير بانك مركزي و شوراي عالي بورس از بازار سرمايه به آثار مثبت و منفي آن پرداخت و گفت: بايد توجه داشت بسته حمايتي در شروع ريزش كاركرد لازم را داشت، نه در حال حاضر كه اعتماد سرمايهگذاران به بازار از بين رفته است.
مهدي رباطي، كارشناس ارشد بازار سرمايه ضمن اشاره به حمايتهاي اخير بانك مركزي و شوراي عالي بورس از بازار سرمايه به آثار مثبت و منفي آن پرداخت و گفت: بايد توجه داشت بسته حمايتي در شروع ريزش كاركرد لازم را داشت، نه در حال حاضر كه اعتماد سرمايهگذاران به بازار از بين رفته است.
وي افزود: در روزهاي اخير توسط بانك مركزي و شوراي عالي بورس، در خصوص تزريق منابع به بازار براي حمايت از بورس تبليغات گستردهاي صورت گرفت كه آخرين موضوع مطرح شده تزريق۱۰ همت منابع به بازار سهام براي حمايت از بازار بوده است.
رباطي در ادامه با اشاره به اينكه اين نوع حمايتها در دستور كار دولتها قرار دارد گفت: در تمام جهان حمايت از بازار سرمايه در دستور كار اصلي دولتها در حوزه اقتصادي قرار دارد، چرا كه بورسي با ثبات خواهد بود كه بتواند اعتماد سرمايهگذاران را جلب كند.
وي ضمن اشاره به وضعيت نابسامانيهاي فعلي بورس كه در ۵۰ سال گذشته بيسابقه بوده است، گفت: همانطور كه در سالهاي گذشته شاهد بودهايم، بازار سرمايه جايگاهي در سياستگذاري و حكمراني اقتصادي كشور ندارد. با بيتفاوتي كامل دولت در ريزش و شوك وارد شده به بازار، بورس به بدترين وضعيت خود طي۵۰ سال عمر خود رسيده است.
مديرعامل كارگزاري اعتبار تابان تاكيد كرد: در مقايسه با ساير متغيرهاي اقتصادي مثل نقدينگي و GDPشاهد اين هستيم كه بازار در نابسامانترين حالت خود قرار دارد.
رباطي ادامه داد: با وجود سرمايهگذاراني كه بعد از سال ۱۳۹۹ در سال ۱۴۰۱ مجدد به بازار اعتماد كردند، بستههاي حمايتي بايد قبل از اينكه دوباره اعتماد سرمايهگذاران به بازار از دست رود مورد استفاده قرار ميگرفتند، اما با تصميم دولت وقت در خصوص نرخ خوراك پتروشيميها يك لطمه اساسي به بورس وارد شدو سرمايهگذاران بياعتماد شده و تصميم به خروج پول خود از بازار سرمايه گرفتند.
وي در ادامه به نقد تصميمات اقتصادي دولت سيزدهم پرداخت و گفت: دولت سيزدهم دست به تصميمات اقتصادي غير قابل وقوع براي جذب نقدينگي و كنترل تورم زد، مانند چاپ اوراق گواهي سپرده ۳۵ درصدي كه تبعات اين تصميم در آينده نزديك مشخص خواهد شد و در نتيجه اين تصميمات اقتصادي ركود رخ ميدهد.
مديرعامل كارگزاري اعتبار تابان، تزريق ۱۰ همت به بورس را تصميمي ديرهنگام خواند و گفت: تصميم تزريق ۱۰ همت بايد بسيار زودتر گرفته ميشد تا اعتماد سرمايهگذاران به بازار از دست نرود. بايد توجه داشت كه بازار سهام با دلار زير ۱۰ هزار تومان و قيمتهايي كه در نازلترين سطوح تاريخي خود هستند معامله ميشود. اين نكته حائز اهميت است كه بازار در قيمتي قرار دارد كه حتي اگر بسته حمايتي هم تزريق نشود، به دليل ارزندگي كامل سهام، بازار خود به صورت طبيعي مسير صعودي را آغاز خواهد كرد. رباطي در ادامه به تاثير مثبت اين تصميم بر بورس اشاره كرد و گفت: با اضافه شدن اين حجم از نقدينگي به بورس، بازار براي سرمايهگذاران مساعدتر ميشود. بايد توجه داشت كه اين امر موجب تقويت تقاضاي بازار به دليل ارزندگي بالاي بازار خواهد شد. اما خريد در اين قيمتها و تزريق بسته حمايتي در اين شرايط فاقد حسن نيت است و اگر قصدي بر اين بود كه توسط بانك مركزي حمايتي از بازار انجام شود اين اقدام بايد در شروع ريزش اتفاق ميافتاد. رباطي ضمن اشاره به بياعتمادي سرمايهگذاران، وضعيت حال حاضر بازار و تزريق بسته حمايتي را علتي براي سود آوري افرادي خاص بر شمرد و گفت: در قيمتهاي فعلياي كه اعتماد سرمايهگذاران به بازار از بين رفته و نقدينگي بهطور كامل از بازار خارج شده است . اين بسته بيشتر حكم يك سرمايهگذاري مناسب براي افراد و نهادهايي است كه نقدينگي خود را به صورت ريالي در بانكها و اوراق درآمد ثابت نگهداري كرده بودند و زماني كه سود خود را به صورت كامل از اين بازارها دريافت كردند، اقدام به خريد سهام در اين قيمت ميكنند كه منجر به يك سود قابل قبول از بورس ميشود. مديرعامل كارگزاري اعتبار تابان در پايان منافع ملي را بر هر منفعتي ارجحتر دانست و اظهار داشت: اعتماد به بازار سرمايه ميتواند براي ثبات اقتصادي و رشد سرمايهگذاري در كشور مفيد واقع شود . اين نكته كه سياستگذاران و نهادهاي مالي منافع ملي را بجاي منافع گروهي و شخصي مد نظر قرار ميدهند سبب ميشود كه هر بار ضربهاي به سرمايهگذاران وارد شود و هر اتفاقي در بازار ارز، بازار سهام يا ساير بازارها در بلندمدت رخ ميدهد سبب بياعتمادي نسبت به سيستم اقتصادي و مدل حكمراني كشور شود .