احیای اقتصاد با اصلاح پولی

۱۳۹۵/۰۳/۱۹ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۴۴۸۳۸

نجات 10 هزار واحد صنعتی با 10 درصد منابع بانکی

گروه بانک و بیمه

رییس کل بانک مرکزی گفت: سال 1395 سال حساسی است که نظام بانکی در راستای تاکیدهای مقام‌معظم‌رهبری بر «اقدام و عمل» در زمینه اقتصاد مقاومتی، با تخصیص بهینه منابع و اولویت قرار دادن بنگاه‌های کوچک و متوسط، حمایت از تولید و افزایش اشتغال را هدف قرار داده است.

به گزارش «تعادل» ولی‌اله سیف عصر روز دوشنبه دو جلسه جداگانه با مدیران عامل، اعضای هیات‌مدیره و مدیران ارشد بخش اعتباری بانک‌ها داشت. محور این دو جلسه که در مجموع چهار ساعت به طول انجامید، بررسی راه‌های کمک نظام بانکی به تولید کشور و واحدهای تولیدی کوچک و متوسط بود. رییس کل در این جلسات تاکید کرد: در سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» باید آثار فعالیت بانک‌ها در اقتصاد کشور به صورت حمایت از تولید، اشتغال و بهبود صادرات کشور نمایان و تمام توان نظام بانکی در خدمت تحقق اهداف نامگذاری سال جاری به کار گرفته شود.

رییس کل بانک مرکزی با تاکید بر تخصیص بهینه منابع محدود نظام بانکی گفت: تسهیلات بانکی باید به گونه‌یی تخصیص داده شود که بر دستاوردهای دولت یازدهم در تورم و نقدینگی آثار منفی نداشته باشد و منابع محدود به صورت اثربخش در اقتصاد تزریق شود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد بنگاه‌های کوچک و متوسط غیرفعال در کشور کمتر از 10 هزار واحد است، خاطرنشان کرد: در صورتی که تنها 10درصد تسهیلات جدید شبکه بانکی که رقم آن در حدود 16 هزار میلیارد تومان است به بنگاه‌های کوچک و متوسط اختصاص یابد، این بنگاه‌ها احیا می‌شوند و می‌توانند به فعالیت خود ادامه دهند.

سیف افزود: در این خصوص بانک‌ها باید مرتب به بانک مرکزی گزارش دهند و من نیز در آینده نزدیک در برخی جلسات کارگروه‌های استان‌ها برای اعطای تسهیلات به بنگاه‌های کوچک و متوسط شرکت خواهم کرد. رییس شورای پول و اعتبار با اشاره به بخشنامه بانک مرکزی درخصوص مستثنی شدن بنگاه‌های کوچک و متوسط از برخی بندهای دریافت تسهیلات اظهار کرد: این بخشنامه اخیرا به بانک‌های عامل ابلاغ شده و علاوه بر استثنائات درخصوص چک برگشتی و مطالبات معوق، مقرر شده بانک‌ها تسهیلات کمتر از یک میلیارد تومان را برای این بنگاه‌ها تمدید کنند.

وی درخصوص کمک غیرمستقیم نظام بانکی به تولید تصریح کرد: لازم است بانک‌ها به سمت استفاده از ظرفیت کارت‌های اعتباری عام بروند. این‌گونه اعتبارات مصرفی در دنیا توسط بانک‌ها به مشتریان ارائه می‌شود و با این روش، تسهیلات بانکی به سمت کالاهای مصرفی مشتریان می‌رود و به صورت غیرمستقیم به تولید کمک می‌شود.

رییس‌کل بانک مرکزی با تشریح برنامه‌های دولت در سال 1395 که نظام بانکی باید یاری‌رسان آن باشد، گفت: در موضوع خرید تضمینی گندم و نوسازی خودروهای فرسوده با هدف کاهش آلودگی هوا، شبکه بانکی موظف به همکاری با دولت شده و لازم است این موارد با انضباط کامل و سرعت و دقت عملیاتی شود.

سیف در خصوص موضوع خرید تضمینی گندم از کشاورزان تصریح کرد: در سال‌های گذشته، خرید گندم برعهده بانک‌ها بود اما در حال حاضر درصد زیادی از منابع توسط وزارت جهادکشاورزی دراختیار بانک‌ها قرار می‌گیرد و درصد باقیمانده که بانک‌ها باید پرداخت کنند تا پایان سال از محل فروش آرد و گندم به نانوایی‌ها و آسیابانان به بانک‌ها پرداخت می‌شود.


نظام بانکی اصلاح می‌شود

رییس شورای پول و اعتبار درخصوص لزوم اصلاح نظام بانکی و تطبیق با استانداردهای روز دنیا خاطرنشان کرد: طرح اصلاح نظام تامین مالی کشور، تدوین و بخش مربوط به بانک‌ها نهایی شده است. یکی از مسائلی که در این طرح وجود دارد ایجاد بازار بدهی است که به وسیله آن، بانک مرکزی به ابزار مداخله و سیاست پولی مجهز می‌شود. بدهی دولت در قالب این اوراق، تعهد دولت است و این تعهدات در بازار سرمایه جایگاه پیدا می‌کند. رییس کل بانک مرکزی ضمن تاکید بر ارائه صورت‌های مالی بانک‌ها با قالب جدید در سال 1395 گفت: در حال حاضر زمان برگزاری مجامع فرا رسیده و بانک مرکزی، صورت‌های مالی جدید را با اقتباس از صورت‌های IFRS به بانک‌ها ابلاغ کرده است و برای ارائه صورت‌های مالی در قالب جدید، عزم بانک‌ها را می‌طلبد.

وی افزود: در صورت‌های مالی سال 1394 بانک‌ها، باید میزان طلب یا بدهی ارز مرجع از بانک مرکزی مشخص شود و ابهامی از این بابت در صورت‌های مالی وجود نداشته باشد؛ بنابراین در پیش‌جلسه مجمع بانک‌ها که هرچه زودتر باید زمانبندی شود، بانک مرکزی مروری بر صورت‌های مالی خواهد داشت.


لزوم شفافیت بازار پولی

رییس کل بانک مرکزی با تصریح این نکته که بیشترین حسن فضای شفاف بازار پولی برای خود بانک‌هاست، گفت: خوشبختانه درحال حاضر شوک‌هایی که موسسات غیرمجاز در بازار پول ایجاد می‌کردند کنترل شده اما به‌طور کامل برطرف نشده است و باید موضوع با قاطعیت بیشتری پیگیری شود. وی درخصوص چسبندگی نرخ سود و لزوم تطابق با نرخ تورم خاطرنشان کرد: روند کاهنده تورم ادامه دارد، منتهی نرخ سود از آن تبعیت نکرده و یکی از علت‌های چسبندگی نرخ سود، شرایط بانک‌ها و حجم بالای دارایی‌های منجمد آنهاست که امکان مانور عملیاتی را کاهش داده است.

رییس شورای پول و اعتبار با انتقاد از رقابت مخرب بانک‌ها برای جذب سپرده‌های بانکی گفت: بانک‌ها برای سرپا ماندن، مسابقه غلط در خصوص جذب و افزایش حجم سپرده‌های خود داشتند که بسیار مخرب بود و در واقع این موضوع باعث تهی شدن بیشتر ترازنامه بانک‌ها می‌شد.

سیف با اشاره به کاهش شکاف نرخ ارز از 16.6درصد در پایان سال 1394 به 13.3درصد در پایان اردیبهشت ماه سال جاری اظهار کرد: کاهش تدریجی شکاف نرخ ارز بازار و بانک مرکزی، این نوید را می‌دهد که این شکاف به مرور از بین می‌رود و زمینه برای یکسان‌سازی نرخ ارز فراهم می‌شود.

بانک مرکزی سعی در اجرای این سیاست، پس از اجرای موثر برجام دارد به نحوی که ارتباطات بانکی وضعیت بهتری پیدا کند و در سال 1395 قطعا این سیاست اجرایی می‌شود.

وی بر لزوم انطباق با استانداردهای دنیا در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم گفت: در این زمینه باید فرم‌های استاندارد و مکانیسم مشخص ایجاد شود چرا که برای کار با بانک‌های دنیا، نیاز به تجهیز خود در این زمینه داریم. بانک مرکزی در این خصوص دانش لازم را ایجاد می‌کند و در اختیار بانک‌ها قرار می‌دهد.

رییس کل بانک مرکزی پایین بودن نسبت کفایت سرمایه را غیرقابل قبول دانست و گفت: پایین بودن این نسبت در بانک‌ها باید رفع شود. در حال حاضر و به‌تدریج، بانک‌های دولتی از منابعی تجهیز می‌شوند اما بانک‌های خصوصی باید اقدامات اصلاحی لازم را در این خصوص به‌کار گیرند.

مشاهده صفحات روزنامه