صنعت ساختمان خوابید؛ پای اشتغال لنگید
هفته گذشته حسن روحانی، رییسجمهوری در سفر استانیاش به آذربایجان غربی صحبتهایی از اشتغالزایی به میان آورد. او در این میان گفت: دولت به دنبال اشتغال سالانه برای یک میلیون نفر است. به گفته روحانی، بسیاری از مراکز و بنگاههای تولیدی ما 100درصد فعال نیستند و برخی هم تعطیل شدهاند. امسال حدود 16هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی برای راهاندازی و فعالسازی حدود 7هزار واحد در نظر گرفته شده است. آن طور که رییسجمهور کشورمان اعلام کرده، بدون یک حرکت بزرگ حل معضل بیکاری دشوار است. سالانه حدود یک میلیون نفر وارد بازار کار میشوند. 4 الی 5میلیون نفر هم از قبل بیکار داشتیم و ما باید سالانه بیش از یک میلیون اشتغال ایجاد کنیم. در طول 10سال گذشته اشتغال خالص ما خیلی پایین و نزدیک صفر بوده است. اشتغال خالص را باید به یک میلیون شغل در سال برسانیم. یکی از راهکارهای ایجاد اشتغال، تقویت صنعت گردشگری است. اما از طرفی دیگر، گزارشاتی منتشر میشود که خبر از بیکاری شاغلان بخشهای مختلف اقتصاد دارد. در این آمار، بیشترین گروه بیکارشدگان، در بخش ساختمان رخ داده است. بخشی که خیلی سال است در رکود به سر میبرد و تکانی نخورده است. در این
بین، به نظر من، بیشترین دلیلی که باعث شده بخش ساختمان بیکاری زیادی داشته باشد، این است که پروژهها انحصاری شده است. از طرفی هم انحصار پروژههای پیمان کارها در بیشتر بخشهایی است که اشتغالزا نیستند. نباید فراموش کرد که بخش خصوصی را از محیط کسب و کار خارج کردند و یکسری افراد از روابط خودشان استفاده کردند و پروژهها گرفتند. این در شرایطی است که زمانی که پروژهها انحصاری در دست گروهی خاص باشد، پول وارد جامعه نمیشود. همین مسائل باعث میشود که بخش خصوصی رو به اضمحلال باشد.
به واقع، در شرایط کنونی اقتصادی، رکود در بخش مسکن بقیه بخشهای اقتصادی را تحت شعاع قرار میدهد و به رکود بیشتر آنها دامن میزند. در این بین، اگر بخشهای اقتصاد از انحصار خارج شوند، پول وارد جامعه میشود. بخش خصوصی میتواند اقتصاد را بچرخاند. اما اگر همچنان هم پروژهها و کارهای بزرگ در انحصار سازمانهای خاص باشد، امیدی به رونق هم وجود نخواهد داشت. این نکاتی که درباره انحصاری نبودن پروژهها و لزوم واگذاری انها به بخش خصوصی عنوان میشود، در مورد همه حوزهها، از جمله صنعت سیمان دلالت دارد؛ اگر این صنعت به عنوان یکی از صنایع مهم مرتبط با صنعت ساختمان تکان بخورد و بتواند ظرفیت اسمی خود را محقق کند، قطعا این موضوع به تحول در این صنعت کمک خواهد کرد.