تنفس بازار برای بازپسگیری رکوردها
گروه بورس|
بازار سرمایه پس از 22روز صعود متوالی و رشد 4هزار و 561 واحدی شاخص، سرانجام روز گذشته 379واحد اصلاح شد. حمایت حقوقیها و خرید حجیم سهام از سوی آنها همچنین تحلیلهای برآمده از الگوهای تحلیل تکنیکالی موجب شد تا کارشناسان بازار سرمایه، افت دیروز را به نوعی استراحت نماگرهای منتخب بازار برای جمع کردن انرژی لازم برای پس گرفتن رکوردهای از دست رفته تلقی کنند. هر چند که ممکن است این اصلاح چند روز زمان ببرد زیرا حجم و ارزش معاملات توسط حقیقیها کاهش چشمگیری داشته است.
به گزارش «تعادل» ارائه گزارشهای 3ماهه مناسب از سوی گروه فلزات اساسی، معادن، برخی شرکتهای پالایشگاهی و دارو همچنین رسیدن سطح فروش نفت ایران به ارقام قبل از تحریمها (در سطح فروش نفت در سال 2012) تورم تک نرخی و عوامل رشد بازار در روزهای اخیر برشمرده میشود. برخی کارشناسان رشد، بازار را به دلیل نداشتن بنیان اقتصادی نوعی حباب میدانند و معتقدند که این رشد تداوم نخواهد داشت اما این تحلیل از سوی دیگر کارشناسان پذیرفتنی نیست. مخالفان، حجم و ارزش معاملات را ملاک کم اهمیتی برای صعود میدانند و موافقان رشد بیشتر شاخص، خرید حقوقیها و دیگر عوامل فوقالذکر را شاهد ادعای خود ذکر میکنند.
در همین رابطه مدیر امور اعضای کانون کارگزاران با اعتقاد به اینکه رشد روزهای اخیر بازار منطقی بوده، میافزاید که آخرین رقم P/E بازار سرمایه مربوط به انتهای تیر ماه 95 است که رقم 7 را نشان میدهد. رقم فعلی مقداری بیش از این عدد بوده و احتمالا به حدود 7.5 رسیده است. این موضوع نشان میدهد که نرخ بازگشت سرمایه در بازار سرمایه احتمالا در محدوده 7.5 در سال باشد. این درحالی است که در بازار پول با احتساب سود 15درصدی که به سرمایهگذاران پرداخت میشود، بازگشت سرمایه 6.7 میشود. با توجه به نرخ تورم تک رقمی و چشمانداز کاهش سود بانکی در آینده به نظر میرسد، اختلاف قبلی نرخ سود بانکی و نرخ بازگشت سرمایه بازار بورس منطقی بوده و حبابی در آن دیده نمیشود. بنا به گفته بهنام بهزادفر، شرکتهای حقوقی در ادوار گذشته عموما در زمان رشد بازار به سرعت اقدام به فروش سهام میکردند؛ چراکه در روند صعودی عمدتا از بهای تمام شده سهام عبور کرده و در سود قرار میگیرند در نتیجه اقدام به فروش توسط آنها امری طبیعی است. فروش حقوقیها به گونهیی عجولانه و شتاب زده است که روند رشد بازار در چند سال گذشته عمدتا از بررسی خرید خالص حقیقیها شکل
میگرفته است و در واقع در بررسیها این حقیقیها بودند که روند بازار را به درستی حدس میزدند. این نخستین باری است که شرکتهای حقوقی بر سر مواضع خود در نگهداری سهام هستند و دست به فروش وسیع نزدند و حتی بعضا نیز در خریدهای پر هیجان تشریک مساعی دارند. این موضوع خود یکی از دلایل رشد 6 درصدی بازار در شرایط فعلی است.
داد و ستدهای تالار شیشهای
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران در پایان معاملات دیروز دوشنبه 18مرداد 95 با کاهش 379واحدی به رقم 78هزار و 324واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز با 8 واحد کاهش به عدد 14هزار و 378واحد را برای خود ثبت کرد. شاخص سهام آزاد شناور اما با 509 واحد کاهش به عدد 87هزار و 785واحد دست یافت. شاخص بازار اول اما درحالی با کاهش 528 واحدی به رقم 55 هزار و 383واحد رسید که شاخص بازار دوم با 107واحد افزایش 707واحدی به رقم 167هزار و 909واحد رسید. براساس این گزارش دیروز معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت ملی صنایع مس ایران با 79واحد، گروه مدیریت سرمایهگذاری امید با 61 واحد و فولاد مبارکه با 59 واحد کاهش بالاترین تاثیر منفی را در محاسبه شاخص کل بورس به نام خود ثبت کردند. در مقابل معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت پتروشیمی جم با 75واحد، پتروشیمی مبین با 34واحد و سرمایهگذاری نفت و گاز پتروشیمی تامین با 15واحد افزایش بالاترین تاثیر مثبت را بر محاسبه این نماگر به دوش کشیدند. ارزش کل معاملات دیروز بورس تهران به بیش از 181میلیارد تومان بالغ شد که ناشی از دست به دست شدن 818 میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی 72هزار و 747
نوبت داد و ستد بود. طی معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکتهای لوازم خانگی پارس، حق تقدم خرید سهام سرمایهگذاری بهمن، بیمه ملت، بیمه تعاون و حق تقدم خرید سهام داروسازی تولیددارو از سوی ناظر بازار سهام بازگشایی و در مقابل نماد معاملاتی شرکتهای معدنی و صنعتی گلگهر مجتمع صنعتی آرتاویل تایر متوقف شدند.
وضعیت گروههای بورسی در روز گذشته
گروه سیمانی پس از رشدی که در چند روز گذشته شاهد بودیم دیروز اکثر نمادها با کاهش قیمت همراه بودند و اصلاح داشتند. اگرچه حجم معاملات گروه نیز کاهش چشمگیری داشت. در این بین نماد سکارون که پس از انتشار اطلاعات افزایش سرمایه با اقبال سرمایهگذاران همراه است باز هم با صف خرید بدون عرضه در قیمت 294تومان همراه بود.
در گروه رایانه طی معاملات امروز شاهد به تعادل رسیدن نماد مرقام بودیم به طوری که با وجود درخواستهای خرید ثبت شده در سقف قیمت در ساعات ابتدایی، نماد به درصدهای منفی هم رسید. در مداران یک جابهجایی در قیمت 270تومان انجام شد که پس از آن سهم با افزایش تقاضا همراه بود و به صف خرید هم رسید. رتاپ، سیستم، رکیش و مفاخر هم معاملات متعادلی داشتند. در گروه خودرو و ساخت قطعات گروه خودرو همچنان در دو راهی صعود یا سقوط قرار دارد. باید منتظر تحرکات بازیگران اصلی این گروه بود.
شنیدههایی در مورد مستعد رشد بودن مجموعه ایران خودرو در بازار وجود دارد. ازجمله اتفاقات مثبت امروز این گروه میتوان به معاملات پر حجم در نماد خگستر اشاره کرد که با وجود عرضه چندین باره صف خرید باز هم در درصدهای مثبت کامل معامله شد. قیمت سهم به 416تومان رسیده است. دو غول خودروسازی کشور ایران خودرو و سایپا هم با معاملاتی منفی و در حاشیه یک درصد منفی همراه بودند.
در گروه بانکها و موسسات اعتباری معاملات این گروه کم حجم و متعادل دنبال شد. پست بانک ایران پس از گذشت ۴روز پی در پی معاملات مثبت و همراه با تقاضا، کسب بازدهی بیش از 13درصد را برای سرمایهگذاران به ارمغان آورد. بیشترین حجم معاملات امروز مربوط به وپست و وگردش بودند. نمادهای ونوین، سمایه، وکوثر، وانصار، وپارس و وپاسار با کاهش قیمت مواجه شدند.
در گروه محصولات شیمیایی شاهد معاملات متعادل و منفی در نمادهای این گروه بودیم. نمادهای شفارس، شدوص، شپترو، جم، شگل و تاپیکو در این گروه با افزایش قیمت روبهرو شدند. بقیه نمادهای این گروه با کاهش قیمت مواجه شدند. از نمادهای کم اقبال این گروه میتوان به نماد شاملا، شپارس، مارون و شگل اشاره کرد.
گروه محصولات غذایی و آشامیدنی امروز را متعادل و مثبت پشت سر گذاشت و نمادهای غصینو، غشصفا، غسالم، غچین، غگل، غبهنوش، غپینو، غبشهر و غفارس با افزایش قیمت و نمادهای غدشت و غمهرا نیز با بیشترین کاهش قیمت باعث نزولی شدن شاخص این صنعت شدند.
در گروههای فلزات اساسی نمادهای فجر، فسپا، فپنتا با معاملات مثبت و تشکیل صفهای خرید متوقف شدند و به طور کلی این گروه همانند روزهای گذشته مورد استقبال خریداران و سرمایهگذارن قرار نگرفت در همین گروه نمادهای فخاسح، فملیح، فخاس، فسرب و ارفعح با کاهش قیمتی سعی در نزول شاخص این گروه داشتند.
گروه استخراج کانههای فلزی نیز همانند کلیت بازار متعادل دنبال شد به طوری که پس از رشد چشمگیر طی هفتههای اخیر شاهد معاملات منفی در نمادهای کنور، کدما، کگل، کروی، کچاد و ومعادن بودیم.
در گروه فرآوردههای نفتی که پس از حدود چهار روز صعود دیروز با فشار عرضه بالایی روبهرو شد، درنهایت تنها در سه نماد شتران، شپاس و شرانل شاهد افزایش قیمت بودیم، درحالی که در نمادهای شبندر، شاوان، شسپا، شبریز و شپنا شاهد نزول قیمت بودیم.
در گروه قند و شکر که طی روزهای جاری کالای شکر در بورس کالا با حجم فراوان در حال عرضه است و باتوجه به تغییر جهت حرکت بازار از صعودی به نزولی، شاهد معاملات مثبت در این گروه شدیم، بهطوری که جز نمادهای قشرین، قنقش، قهکمت و قصفها بقیه نمادها با افزایش قیمت به کار خود پایان دادند.
معاملات کد به کد بورس تهران
دیروز در نماد معاملات ملی صنایع مس ایران اندکی بیش از 11میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد تومان کد به کد شد. در عین حال اندکی بیش از 9میلیون سهم چادرملو به ارزش بیش از 1.5میلیارد تومان کد به کد شد. در سرمایهگذاری توسعه گهران امید نیز بیش از 7.5میلیون سهم به ارزش بیش از 900میلیون تومان میان کدهای درون گروهی منتقل شد.
در این بین استراتژی حمایت از حجم و ارزش معاملات روزانه ازسوی حقوقیهای سنتی بازار باعث شد تا دیروز حقوقیها حامیان و خریداران سهام در تعدیلهای منفی بازار باشند. این درحالی است که معاملهگران حقیقی بازار ترجیح دادند با شناسایی بازدهی کوتاهمدت، جایگزینی تک سهمها و شرکتهای کوچک را در بازار دوم بورس مورد توجه خود قرار دهند. در گروه قندیها اما دیروز معاملات دوطرفه حقیقیها و بازیگران حرفهیی این گروه اگرچه تعدیل قیمت سهام در دامنه نوسان مثبت قیمتی را برای اغلب نمادها در پی داشت که گزارشهایی از افزایش حجم عرضه شکر در بازار داخلی طی روزهای آینده شنیده میشود.
دیروز در گروه پالایشیها نیز معاملهگران اغلب حقیقی بازار با هدف شناسایی بازدهی شاهد عرضه سهام بودند. در گروه معدنیها اما «کروی» و «فسرب» با معاملاتی متعادل و رو به منفی مواجه شد که در برخی ساعات بازار حتی شکلگیری صف فروش ناپایدار را در این نماد در پی داشت. در گروه خودرویی شورای رقابت درحالی از ورود به معاملات درونگروهی خودروییها در کنار شائبه انحصار ازسوی گروه قطعهسازی کروز از طریق مالکیت سهام گروه بهمن و تیکآور سهام خودروییها شنیده شد که هنوز هیچ شفافسازی در مورد نحوه تامین مالی و اختصاص 150میلیارد تومان تسهیلات اعطایی موسسه اعتباری کوثر (بهعنوان فروشنده دارایی) به مجموعه کروز به سازمان بورس ارائه نشده است.
معاملات فرابورس
طی روز گذشته 305میلیون انواع اوراق بهادار در بازارهای فرابورس مورد دادوستد قرار گرفت. در معاملات روز دوشنبه 18مرداد بالغ بر 305میلیون ورقه بهادار در 26هزار و 372نوبت دادوستد شد و ارزش آن به یکهزار و 50میلیارد و 710میلیون ریال رسید. در همین حال شاخص کل فرابورس ایران در روز گذشته افت کرد و درنهایت با کاهش 1.75واحدی روی عدد 815.22واحد متوقف شد؛ نمادهای ذوبآهن اصفهان و پالایش نفت لاوان بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص فرابورس گذاشتند. در این میان، با معامله 29میلیون و 360هزار سهم پالایش نفت تهران به ارزش 91میلیارد و 250میلیون ریال بیشترین حجم و ارزش معاملات سهام در این نماد به ثبت رسید. براساس این گزارش، 52میلیون و 360هزار اوراق بهادار به ارزش 111میلیارد ریال در بازار اول دادوستد شد که طی آن بالاترین حجم معاملات بهنام تابان هور ثبت شد. همینطور در بازار دوم 91میلیون و 760هزار اوراق بهادار به ارزش 301میلیارد ریال دست به دست شد و بیشترین حجم و ارزش این بازار مربوط به پالایش نفت تهران بود. بیشترین ارزش معاملات دیروز در بازار سهام به ارزش 17میلیارد و 330میلیون ریال به نام برق عسلویه مپنا ثبت شد و بیشترین حجم
معاملات به میزان 43میلیون ورقه بهادار در نماد ذوبآهن اصفهان اتفاق افتاد. دیروز معامله اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا6» بالاترین حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت را از آن خود کرد.
همچنین در مجموع در تمام نمادهای اسناد خزانه اسلامی، 184میلیارد ریال مبادله شد. اوراق حقتقدم تسهیلات مسکن نیز در روز دوشنبه در بازه 937 تا 965هزار ریال معامله شد و بیشترین افت قیمت مربوط به نماد بهمنماه93 بود. در میان ETFها، صندوق سرمایهگذاری اعتماد آفرین پارسیان، بیشترین حجم و ارزش معاملات را ثبت کرد بهطوری که حجم معاملات این صندوق روز گذشته به 10میلیون و 580هزار ورقه بهادار رسید.
رکورد عرضه روزانه شکر در بورس شکسته شد
روز دوشنبه ۱۸مرداد، ۲۶هزار تن شکر سفید درحالی در بورس کالای ایران عرضه شد که بیشترین حجم عرضه روزانه شکر در این بورس در سال جاری بهشمار میرود.
به گزارش «تعادل» و به نقل از روابط عمومی و امور بینالملل بورس کالای ایران، در این روز و در تالار محصولات کشاورزی کارخانجات قند اسلامآباد غرب، جوین، شاهرود، شیروان، قزوین، کرج، میاندوآب، میبد، نیشابور، فارابی و کارون، شکر سفید خود را به میزان 26هزار تن و به قیمت 2هزار و 520تومان در بورس کالا عرضه کردند. این گزارش حاکی است در تالار محصولات کشاورزی و در گروه جو نیز بالغ بر 159هزار تن جو دامی در قالب طرح قیمت تضمینی از تولیدات کشاورزان 14استان کشور شامل استانهای همدان، لرستان، گلستان، کهگیلویهوبویراحمد، کرمانشاه، فارس، خراسانشمالی و رضوی، آذربایجانغربی و شرقی، البرز، مرکزی و اردبیل روی تابلوی عرضه رفت. یکهزار تن مرغ منجمد رنج یک نیز به قیمت هر کیلو 5100تومان در این بورس عرضه میشود.
4600تن ذرت دانهیی، 20تن کنجاله سویا پلیت و 3500تن گندم دوروم نیز در تالار محصولات کشاورزی روی تابلوی عرضه رفت. این گزارش حاکی است، در تالار صادراتی بورس کالای ایران در روز دوشنبه 5هزار تن وکیوم باتوم و 2هزار تن لوبکات سبک شرکت پالایش نفت تبریز به ترتیب به قیمت 174 و 279دلار در هر تن برای صادرات به بازارهای جهانی عرضه شد.
در این تالار همچنین 39هزار تن انواع قیر شرکتهای پالایش و انرژی شمال غرب آرکا، فراشیمی روز، پالایش نفت تبریز، فرآوردههای قیری سیهفام و معماران تجارت آفتاب عرضه در تالار صادراتی تجربه میکند. تالار داخلی فرآوردههای نفتی و پتروشیمی نیز در این روز شاهد عرضه 7233تن انواع مواد پلیمری، 32هزار و 900تن انواع قیر و 5هزار تن گوگرد کلوخه بود. کارگزاران بورس کالای ایران در این روز همچنین 700تن شمش هزار پوندی 99.7شرکت ایرالکو، 15کیلوگرم شمش طلای معدن موته و 2هزار تن ورق سرد و ورق گالوانیزه شرکت صنایع هفت الماس را در تالار محصولات صنعتی و معدنی عرضه کردند.