اقدامات جدی بریتانیا برای رفع موانع همکاریهای بانکی
علیاکبر صالحی معاون رییسجمهوری و رییس سازمان انرژی اتمی ایران که دوشنبه هفته گذشته به دعوت همتای بلژیکی خود و برای دیدار با مقامات این کشور و نمایندگان عالی اتحادیه اروپا به بروکسل سفر کرده بود، روز پنجشنبه در دیدار با فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر تعهد طرفین برای اجرای کامل، حفظ اطمینان و ادامه روند برجام تاکید کرد. همچنین در این دیدار دو طرف علاوه بر اهمیت داشتن شرایط لازم برای باز کردن محیط کسبوکار در ایران و سرمایهگذاران اروپایی درباره بحرانهای منطقه نیز گفتوگو و بر اهمیت یک منطقه باثبات و امن تاکید کردند.
با هیچ نظارت جدیدی موافقت نخواهیم کرد
ازسوی دیگر، رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در ادامه سفر خود به اروپا برای شرکت در نشست سالانه سازمان بینالمللی «انجمن جهانی هستهیی» به لندن سفر کرده بود در سخنرانی خود در اندیشکده شورای اروپایی روابط خارجی، ضمن تاکید بر پایبندی ایران به تعهدات هستهیی خود بر لزوم اجرای هر چه سریعتر طرف مقابل به تعهداتش در زمینه رفع تحریمها تاکید کرد. وی ضمن اشاره به دو گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر پایبندی کامل ایران به توافق هستهیی گفت: اگر ما مسوولانه عمل کنیم، خصومتها پایان داده شده و دنیا امنتر خواهد بود. به گزارش ایرنا، صالحی در بخش دیگری از اظهاراتش به سیاستهای ناکارآمد و ستیزجویانه واشنگتن در منطقه اشاره کرد و گفت که این سیاستها سبب بروز ناامنی و بیثباتی در همسایگی ایران شده است. وی در همین حال خاطرنشان کرد که جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی به تعهداتش و بنا به توصیههای مقام معظم رهبری، برجام را نقض نخواهد کرد.
رییس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش تاکید کرد: «ایران با هیچ نظارت یا بازرسی جدیدی علاوه بر بازرسیهای مصرح در متن توافقنامه، موافقت نخواهد کرد.
وی در ادامه در پاسخ به سوالی درمورد مواضع ریاض درقبال تهران گفت: چندین سال در عربستان زندگی کرده ولی در کمال احترام باید بگوید که دولت جدید خردمندانه عمل نمیکند. وی تصریح کرد: اگر به جای دولت عربستان بود با ایران مقابله نمیکرد و مسیر تعامل را پیش میگرفت.
عضویت ایران در 2پروژه مهم هستهای
وی همچنین در حاشیه این مراسم، درخصوص عضویت ایران در پروژه ایتر (راکتور گرماهستهیی آزمایشی بینالمللی) گفت: ایتر یک پروژه بسیار بزرگ بینالمللی است، بهصورت شفاهی اعلام کردند که ما رسما عضو خواهیم شد، اما بعدا بهصورت کتبی اعلام خواهند کرد. همچنین درخصوص پروژه گداخت هستهیی اروپا موسوم به جت نیز اعلام آمادگی کردهاند که ایران هم در این پروژه حضور پیدا کند و عنایت دارید که پاسخ نهایی بشر به تولید انرژی به میزان انبوه، بحث گداخت هستهیی است که ما هم در ایتر عضو شدیم و هم در پروژه جت ورود پیدا میکنیم.
وی درخصوص اهمیت انجمن جهانی هستهیی، گفت: کشورهایی که دارنده فناوری هستهیی هستند عمدتا عضو این انجمن هستند و ما در آنجا میخواهیم تاکید کنیم که این انجمن مسوولیتهای فراتر از مسائل فنی و ارزیابیهای فنی داشته باشد و به عنوان یک ناظر بیطرف از حقوق کشورهایی که در حال توسعه هستند و میخواهند به این فناوری برسند، حمایت و دفاع کند و اینطور نباشد که کشورهای دارنده این فناوری بخواهند بهصورت یک طرفه و یکجانبه تمام شرایط خودشان را بر دیگران تحمیل کنند. وی ادامه داد: تقاضای دیگری که ما از این انجمن داریم این است که در ارتباط با برجام ورود پیدا کنند، موضوعات برجام را بهعنوان یک موضوع مورد بحث در جلساتشان داشته باشند و نقاط مختلفی که در ارتباط با برجام است را مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند و صدایی برای دفاع از کشورهای در حال توسعه که در حال ورود به این صنعت هستند، باشند.
هنوز بانکهای بزرگ وارد میدان نشدهاند
رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان در ادامه سفر خود به لندن با فیلیپ هاموند وزیر خارجه پیشین انگلستان که در کابینه جدید این کشور تصدی وزیر دارایی این کشور را برعهده دارد، درخصوص ضرورت رفع موانع بانکی با ایران گفتوگو کرد. صالحی درخصوص این دیدار اظهار داشت: همانطور که عنایت دارید بعد از عملی شدن برجام، گشایشهای فراوانی ایجاد شد و خیلی از بانکها در حال حاضر با ایران کار میکنند، با این حال بانکهای بزرگ هنوز وارد میدان نشدهاند. معاون رییسجمهوری ایران افزود: در جریان دیدار با آقای هاموند این مساله مطرح شد و من احساس کردم که ایشان تلاش میکنند در ارتباط با رفع این مشکل راهحلهایی را پیدا کنند. وی بیان داشت: ما در این باره بهطور مفصل صحبت کردیم اما تا نتیجه قطعی و کاملی نگیریم، نمیتوانیم قطعا موضوع را مطرح کنیم، لذا اینطور میتوان گفت که کار رو به پیشرفت است و به جد در حال دنبال کردن موضوع هستند.