کند شدن آهنگ ریزش شاخص‌ها

۱۳۹۵/۰۶/۲۷ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۵۱۴۳۱

گروه بورس

سیر نزولی شاخص‌‌های بورس همچنان ادامه دارد. در حالی بازار سرمایه پرونده چهار روز کاری هفته منتهی به 24شهریور ماه را بایگانی می‌کند که ارزش معاملات در بورس تهران در طول هفته حدود 432میلیارد تومان گزارش شد، رقمی که چندان کام فعالان بازار سرمایه را شیرین نمی‌کند چراکه ارزش معاملات در هفته قبل از آن بیش از هزار میلیارد تومان بوده که طی هفته گذشته حدود 57‌درصد نسبت به ارزش معاملات فعلی افت داشته است. همچنین در پایان معاملات هفته گذشته، شاخص کل با افت 287 واحد نسبت به هفته قبل از خود، به رقم 76هزار و 455 واحد رسید. در حالی شیب نزولی شاخص‌های بورس در هفته‌های پایانی کندتر می‌شود که هفته منتهی به 17شهریورماه، شاخص کل 425 واحد کاهش داشت که این موضوع حاکی از کندترشدن شیب نزولی شاخص‌های بازار سهام است. با این حال به نظر می‌‌رسد، هفته‌های آینده، شاخص بورس با افت‌های کمتری روبه‌رو باشد و سرمایه‌گذاران شاهد پیشی گرفتن خرید از فروش باشند چراکه موعد رسیدگی شرکت‌ها به حساب‌ها و صورت‌های مالی می‌تواند از تعلل خریداران به میزان قابل توجهی کم کند.


سمت و سوی تحلیل‌‌های تکنیکال به رونق

ادعای رونق بازار سهام در روزهای آینده، تنها به شواهد موجود از بازار سرمایه خلاصه نمی‌شود بلکه تحلیل‌های تکنیکال کارشناسان بازار سرمایه نیز از رونق بازار در روزهای آینده خبر می‌دهند. به گفته بسیاری از کارشناسان بورس، انتظار می‌رود شاخص کل بازار سرمایه، پس از ریزش هزار واحدی در روزهای باقیمانده از شهریورماه سال جاری، با شیب صعودی تندتری به سوی رونق بازار سرمایه حرکت کند که در این میان افزایش قیمت سهام بازار بورس در آینده نه چندان دور پیش‌بینی می‌شود.


همنوایی بازار اول و دوم در کاهش شاخص

از سوی دیگر ارقام ثبت شده از عملکرد چهار روزه شاخص بازار اول نشان می‌دهد شاخص بازار اول با نیم‌درصد کاهش نسبت به هفته قبل مواجه شده است. از این رو در حالی شاخص بازار اول به رقم 53هزار و 638واحد رسیده که نسبت به هفته قبل خود با افت 294 واحدی روبه‌رو شده است.

شاخص بازار دوم نیز با تبعیت از روند نزولی شاخص بازار اول، با افت 82واحدی، رقم 166هزار و 392واحد را تجربه کرده است. از سوی دیگر ارزش کل معاملات سهام و حق تقدم، 433میلیارد تومان برآورد شد که این مقدار نسبت به هفته قبل 57‌درصد کاهش داشته است. همچنین از 179هزار بار داد‌وستد بازار سرمایه در هفته گذشته، 2هزار و 86میلیون سهم جابه‌جا شد که این رقم از کاهش 64درصدی نسبت به هفته گذشته خبر می‌دهد. از این رو تعداد معاملات سهام و حق‌تقدم با کاهش 20درصدی روبه‌رو بوده است. از سوی دیگر تعداد 2میلیون واحد از صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس تهران به ارزش کل بیش از 2 هزار و 300 میلیارد تومان معامله شد.

عوامل تاثیرگذار در بازار سرمایه همچون کامودیتی‌ها طی هفته گذشته با افزایش روبه‌رو شدند، بر اساس این گزارش زغال‌سنگ با 3.47‌درصد، قند و شکر با 2.75‌درصد، محصولات کاغذی با 2.29‌درصد، سایر معادن با 1.59‌درصد و انبوه‌سازی با1.53‌درصد بیشترین تغییر مثبت در شاخص را نسبت به سایر گروه‌ها به خود اختصاص دادند.


افت یک‌درصدی شاخص‌کل فرابورس

ارزش معاملات بازار فرابورس ایران، برخلاف رویه دیگر شاخص‌های بورس تهران، هفته گذشته را به پایان رساند. ارزش معاملات فرابورس ایران با رشد 14‌درصدی در مقیاس هفتگی به رقم 4هزار و 603 میلیارد ریال رسید. در هفته معاملاتی منتهی به 26 شهریورماه، در 74هزار معامله انجام شده، 828 میلیون ورقه بهادار در بازارهای فرابورس مبادله شد که ارزشی برابر با 4هزار و 603 میلیارد ریال داشت. این در حالی است که تعداد دفعات معاملات، 46درصد، حجم دادوستدها20درصد و ارزش معاملات 5درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد کرده‌اند. در همین حال شاخص کل و ارزش بازار فرابورس ایران نیز در روز انتهایی هفته‌یی که گذاشت، به ترتیب به ارقام 932هزار 800واحد به ارزش 157 میلیارد ریال رسید که این مقدار افتی کمتر از یک‌درصد نسبت به روز چهارشنبه هفته قبل خود داشته است.


رونق اوراق بدهی

هفته گذشته در مجموع بازارهای اول، دوم و پایه، 773میلیون سهم مورد معامله قرار گرفت که ارزش آن یک‌هزار و 743میلیارد ریال بود. در بازار ابزارهای نوین مالی نیز 54 میلیون ورقه بهادار به ارزش 2 هزار و 845 میلیارد ریال نقل‌وانتقال یافت که از رشد 189 و 78‌درصدی حجم و ارزش معاملات در این بازار حکایت داشت. از سوی دیگر داده‌های معاملات اوراق بدهی در فرابورس نشان می‌دهد، این بازار هفته گذشته را با رونق زیادی سپری کرده است. درحالی حجم معاملاتی اوراق بدهی در بازار ابزارهای نوین مالی، رشد 100درصدی را تجربه کرد که 2میلیون ورقه بدهی به ارزش 2هزار و 268میلیارد ریال دست به دست شد که این مقدار حاکی از افزایش 80‌درصدی ارزش معاملات در مقیاس هفتگی بود. معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله نیز هفته پررونقی را پشت سر گذاشت به‌طوری‌که 52 میلیون ورقه بهادار به ارزش 405میلیارد ریال در (ETF)‌ها خرید و فروش شد که این مقدار از افزایش بیش از 200‌درصدی حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته قبل خبر می‌دهد. با این حال اوراق تسهیلات مسکن با کاهش 18‌درصدی حجم و ارزش معاملات همراه شد و تنها 190هزار میلیون ورقه تسه به ارزش 172میلیارد ریال در بازار ابزارهای نوین مالی دادوستد شد.

بررسی معاملات صنایع فرابورسی نیز نشان می‌دهد به‌تریب سه گروه انبوه‌سازی، فلزات اساسی و پالایشی‌ها بالاترین سهم از ارزش کل معاملات خرد بازار سهام (بازارهای اول، دوم و پایه) را از آن خود کرده‌اند. گروه انبوه‌سازی با ارزش معاملاتی بالغ بر 198میلیارد ریال در هفته قبل، سهم 15‌درصدی از ارزش کل معاملات را از آن خود کرد.

پس از آن گروه فلزات اساسی سهم 14‌درصدی را با ارزش معاملاتی به‌میزان 182میلیارد ریال به خود اختصاص داد و گروه پالایشی‌ها به سهم 8‌درصدی رسید که از دادوستد 108میلیارد ریال سهام در این گروه حاصل شد. آخرین روز هفته گذشته شاهد سررسید اسناد خزانه اسلامی مرحله دوم در روز یک‌شنبه 21 شهریورماه و البته آغاز تسویه آن یک‌روز پیش از تاریخ تسویه توسط دولت بود. اسناد خزانه مراحل 7 و 8 نیز به ارزش مجموع 30هزار میلیارد ریال در بازار ابزارهای نوین مالی پذیرش شدند. روز چهارشنبه نیز مالکیت یک ورقه بهادار مبتنی بر دارایی فکری به ارزش 16 میلیارد ریال به‌طور قطعی در بازار فرابورس ایران انتقال یافت.


بررسی اخبار تاثیرگذار

از سوی دیگر در حالی بازار بورس تهران واپسین روزهای شهریورماه سال جاری را به پایان می‌‌رساند که با یک ابلاغیه جدیدی همراه بود. صندوق‌های مربوط به «اوراق با درآمد ثابت» و صندوق‌های «تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت» با اختیار و آزادی عمل بیشتری می‌توانند در بازار سرمایه حضور پیدا کنند. این صندوق‌ها که پیش از ابلاغ این مصوبه تنها مجاز به اختصاص 70درصدی منابع خود به سپرده‌های بانکی و مابقی به اوراق پذیرفته شده در بازار سرمایه بودند در همین راستا از 30درصد دارایی‌هایی که مجاز به ورود بازار بورس هستند، تنها می‌توانستند 10درصد این منابع را به خرید سهام بودند اما با ابلاغ این مصوبه، مطابق با مقررات جدید مجاز خواهند بود که 15درصد از دارایی‌های خود را به محل سهام بازار بورس منتقل کنند. این موضوع به اعتقاد بسیاری از کارشناسان بورس، به افزایش نقدینگی بازار سرمایه منتهی خواهد شد که البته در این مصوبه، خبری از الزام یا اجبار صندوق‌ها نیامده است. با این وجود می‌توان پیش‌بینی کرد با توجه به افزایش جذابیت‌های بورس در روزهای آینده و خاتمه یافتن حسابرسی شرکت‌ها، تقاضای موثر در این بازارها افزایش یابد که به تبع آن قیمت سهام هم با رشد قابل قبولی روبه‌رو باشد. این درحالی است که به گفته مقامات مسوول، دارایی صندوق‌ها در برهه کنونی به بیش از 100هزار میلیارد تومان یعنی حدود 10درصد از کل نقدینگی کشور رسیده که از این میزان، حداکثر 5هزار میلیارد تومان قابلیت تزریق به بورس دارد.

با این حال، با توجه به مخاطرات سرمایه‌گذاری در سهام باید منتظر بود و دید بخشنامه اخیر موجب تشویق بیشتر صندوق‌ها به خرید سهام می‌شود یا مدیران این نهادهای مالی، به ملاحظات مربوط به تعهدات ضمنی این صندوق‌ها به مشتریان از بابت پیش‌بینی نرخ سود و بافت غیر‌حرفه‌یی سرمایه‌گذاران (که عمدتا مراجعان به بانک‌ها هستند و با هدف کسب سود بدون ریسک بالاتر از سپرده، پول خود را به این عرصه آورده‌اند) وزن بیشتری در تصمیم‌گیری خواهند داد.


بورس جهان در هفته گذشته

شاخص سهام بورس فوتسی 100 لندن، در پایان معاملات روز چهارشنبه هم با وجود سقوط مجدد قیمت نفت خام برنت دریای شمال افزایش یافت. ارزش شاخص سهام بورس فوتسی 100 لندن که در آن در هر روز کاری سهام 100 شرکت مهم و بزرگ انگلیس از نظر ارزش بازاری سهام ثبت شده در بورس، ارزش‌گذاری و خریدوفروش می‌شود در بعدازظهر روز چهارشنبه با افزایش 0.12‌درصدی مواجه شد.

با این حال شاخص سهام بورس فوتسی 250 لندن با کاهش 0.17‌درصدی روبه‌رو شد و با افت 30 واحدی، به 17هزار و 631 واحد رسید. در همین حال در میان شاخص سایر بورس‌های اروپایی در واپسین‌ لحظات پایانی هفته گذشته، «دکس» آلمان، «کک 40» فرانسه و «آیبکس» اسپانیا روند کاهشی داشتند.

در پایان معاملات روز چهارشنبه، ارزش شاخص سهام «دکس» در بازار بورس فرانکفورت آلمان 0.08‌درصد و شاخص سهام «کک 40» در بازار بورس فرانسه 0.39‌درصد و شاخص بازار بورس اسپانیا موسوم به «آیبکس» 0.25‌درصد کاهش یافتند. پوند انگلیس نیز عصر روز چهارشنبه در بازار مبادلات ارزی، در برابر دلار امریکا با 0.27‌درصد افزایش، در مقابل 1.3228 دلار و همچنین با 0.01‌درصد کاهش در مقابل یورو، در مقابل 1.1662 یورو معامله شد.

در همین حال هر بشکه نفت خام سبک برنت دریای شمال که بیش از دوسوم نفت‌های جهان از جمله نفت اوپک بر اساس آن قیمت‌گذاری می‌شوند، روز چهارشنبه در بازار لندن با حدود 92سنت کاهش (2درصد) به 46.18دلار رسید. به گزارش منابع انگلیسی، بهای هر بشکه نفت شاخص امریکا، «وست تگزاس اینترمیدییت » (دبلیوتی‌ای) نیز روز چهارشنبه با 93سنت کاهش (2.1‌درصد) به 43.97 دلار رسید.

مشاهده صفحات روزنامه