میزبانهای عرضه اولیه «آرامکو»
گروه بورس
بازارهای عمیق و پرپتانسیل جهانی برای به دست آوردن این عرضه اولیه سر و دست میشکنند درحالی که بورس محلی سعودی، تداول نیز یکی از منتخبان عرضه اولیه است. عرضه اولیه سهام شرکت آرامکو، غول انرژی سعودی در سال آینده یکی از بزرگترین عرضههای اولیه دنیا قلمداد میشود. عرضهیی بزرگتر از عرضه سهام علی بابای 25میلیارد دلاری.
به گزارش«تعادل» بازارهای عمیق و پرپتانسیل جهانی برای به دست آوردن این عرضه اولیه سر و دست میشکنند درحالی که بورس محلی سعودی، تداول نیز یکی از منتخبان عرضه اولیه است. درحالی که بورسهای نیویورک و لندن دو انتخاب اصلی این شرکت برای عرضه اولیه بینالمللی سهام است، موقعیت دو بورس هنگکنگ و توکیو نیز برای عرضه اولیه درحال بررسی است درحالی که بورس تورنتو و سنگاپور نیز از دیگر رقبا محسوب میشوند. براساس این گزارش، این 4 رقیب قدرتمند هر کدام بازار نقدینگی مختلفی دارند درحالی که قوانین و ملزومات هر یک برای عرضه اولیه متفاوت است.
بورس نیویورک
یکی از انتخابهای اصلی عرضه اولیه بورس نیویورک است. قبل از ملی شدن این شرکت سعودی در سال 1980میلادی، این شرکت انرژی توسط کنسرسیوم شرکتهای نفتی امریکا فعالیت میکرد. آرامکو در دهه 1980میلادی با ساختار مدیریتی اکسون موبیل اداره میشد و توسط مدیران سعودی که در دانشگاههای امریکا تحصیل کرده بودند، مدیریت میشد.
اتور سانتوچی یکی از مدیران ارشد شرکت گودوین در این خصوص اظهار کرد: بورس نیویورک یکی از اصلیترین انتخابها برای عرضه اولیه است به این دلیل که این بورس از لحاظ تاریخی هم عمق بیشتری نسبت به رقبا دارد و هم حجم معاملات بیشتری نسبت به بقیه دارد.
اما شرکت آرامکو به عنوان یک شرکت خارجی برای عرضه اولیه سهم باید یک سری قوانین را رعایت کرده و یک سری مدارک و ملزومات را به همراه داشته باشد. یکی از این ملزومات گزارشهای مالی است که باید براساس خواسته بورس نیویورک و براساس قوانین مزبور باشد.
بورس لندن
عربستان سعودی بزرگترین مشتری لندن محسوب میشود و از اسبهای مسابقه تا جتهای جنگنده را از این کشور خریداری میکند. به این ترتیب به نظر میرسد، بورس لندن یکی از اصلیترین انتخاب سعودیها برای عرضه اولیه آرامکو باشد.
یکی از امتیازهای دیگر بورس لندن هم قوانین جدید سازمان نظارتی و حسابرسی در این کشور است. براساس قوانین جدید این سازمان بر شرکتهای خارجی که تمایل به عرضه اولیه سهام خود در بورس لندن دارند، قوانین آسانتری را اعمال میکنند.
بورس هنگ کنگ
بورس هنگکنگ به عنوان دروازه خرید و فروش سهام برای چین محسوب میشود و یک دروازه خرید بین دنیا و بورسهای شانگهای و شن ژن به شمار میرود. دو بورس مهم چین با مشتریهای متفاوت و سلایق مختلف. در این بین بورس هنگ کنگ میزبان 3 شرکت انرژی مهم در دنیاست که با استقبال خوبی در این بازار رو به رو هستند. شرکتهای پتروچاینا، سینوپک و شرکت ملی نفت فلات قاره چین 3 شرکت مهم نفتی و انرژی بورس هنگ کنگ هستند که سهامداران زیادی را شامل میشوند.
بورس توکیو
فرض عرضه اولیه شرکت آرامکو در بورس توکیو نیز برنامههای اقتصادی شینزو آبه(آبه نومیک) را با رشد بینظیری همراه میکند. اما عرضه اولیه سهام این شرکت در بورس توکیو به عنوان بزرگترین بورس دنیا از لحاظ ارزش پس از بورس نیویورک و نزدک میتواند اعتباری به یاد ماندنی را برای آرامکو رقم بزند. در این میان بورس توکیو شانس کمتری نسبت به بقیه رقبا دارد به این دلیل که شرکتهای بینالمللی اندکی برای عرضه، توکیو را انتخاب کردهاند تنها 5 شرکت خارجی مهم در این بازار وارد شدهاند.
یکی از موانع اصلی برای عرضه سهام شرکتهای بینالمللی در این بورس، مدارک و ملزومات حسابرسی و گزارشگری مالی به زبان این کشور و براساس قوانین ژاپنی است که سدی برای عرضه اولیه محسوب میشود.