شکست انتخاباتی و تزلزل برگزیتی
گروه جهان| طلا تسلیمی|
ترزا می از یک سو خود را برای دیدار با اعضای حزب اتحادگرای دموکراتیک ایرلند شمالی آماده میکند تا از کسب آرای مورد نیاز برای تشکیل دولت اطمینان حاصل کند و از سوی دیگر سعی دارد با عذرخواهی از اعضای حزب محافظهکار، موقعیت خود را به عنوان رهبر این حزب تثبیت کند.
نخستوزیر بریتانیا در دیدار محرمانه با قانونگذاران محافظهکار گفته که مسوولیت کامل نتیجه فاجعهبار انتخابات پارلمانی را که به از دست رفتن اکثریت محافظهکاران انجامید، میپذیرد.
این در حالی است که انتخابات بریتانیا با گمانهزنیهایی در مورد اختلالاتی در مذاکرات برگزیت همراه بوده است. میشل بارنیه، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا خاطرنشان شد که متوقف شدن مذاکرات در دو ماه و نیم گذشته نگرانکننده بوده است. این در حالی است که در اظهارات ترزا می که اصرار دارد همچنان نخستوزیر بریتانیا خواهد ماند، میتوان نشانههایی حاکی از تغییر رویکرد دولت بریتانیا در قبال برگزیت مشاهده کرد.
به گزارش بلومبرگ، ترزا می در تلاش برای حل اختلافات پیش آمده بر سر بهترین رویکرد در روند خروج از اتحادیه اروپا، در جسله محرمانه بعدازظهر دوشنبه به قانونگذاران تعهد داده در سیاستگذاریهای برگزیت مشاوره بگیرد و به دنبال وفاق عمومی باشد. یکی از قانونگذاران حاضر در این جلسه که خواست نامش فاش نشود، به نقل از ترزا می گفت: «من شخصی هستم که چنین دردسری را ایجاد کردهام و خودم هم این مشکل را حل میکنم.»
وفاق عمومی
ترزا می در ماه مه و در حالی برگزاری انتخابات زودهنگام را خواستار شد که 20 واحد از حزب کارگر جلوتر بود و پیشبینی میکرد با کسب اکثریت مطلق در پارلمان بتواند، موضع مذاکراتی بریتانیا را در مذاکرات با بروکسل تقویت کند؛ اما در پی تبلیغات انتخاباتی ناموفق، ترزا می اکنون مجبور است برای تحت کنترل داشتن مجلس عوام با حزب اتحادگرای دموکراتیک ایرلند شمالی ائتلاف کند. نخستوزیر بریتانیا سهشنبه در لندن با آرلین فاستر، رهبر این حزب دیدار کرد تا از حمایت 10 قانونگذار این حزب در مجلس عوام از «برنامه محافظهکاران برای دولت» کسب اطمینان کند.
یک قانونگذار حامی اتحادیه اروپا پس از ترک این جلسه محرمانه گفت: ترزا می دریافته است که برای جلب حمایت حزب اتحادگرای دموکراتیک ایرلند شمالی مجبور است نظر آنها را در سیاستگذاری برگزیت جلب کند و دیدگاههای متفاوت در این زمینه را در نظر بگیرد. حتی دفتر ترزا می اعلام کرد که جویس آنلی، یکی از اعضای مجلس اعیان که طرفدار ماندن بریتانیا در اتحادیه اروپاست، به عنوان یکی از وزرای برگزیت انتخاب شده است و دیوید جونز که حامی خروج از این بلوک اروپایی است، کابینه دولت را ترک خواهد کرد. به گزارش «تایمز آو لندن»، جورج بریجز یکی دیگر از وزرای برگزیت نیز این وزارتخانه را ترک میکند و بدینترتیب، در حالی که تنها یک ماه به شروع مذاکرات با اتحادیه اروپا زمان باقی است، دیوید دیویس وزیر برگزیت باید با گروهی کاملا جدید هماهنگ شود.
ترک اروپا بدون توافق؟
در همین حال میشل بارنیه مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا در مذاکرات برگزیت هشدار داد که اگر از دو سال در نظر گرفته شده برای گفتوگوهای خروج زمان بیشتری به بطالت بگذرد، خطر به نتیجه نرسیدن مذاکرات وجود دارد. بارنیه در مصاحبه با خبرنگاران 8 روزنامه اروپایی از جمله «فایننشال تایمز» گفت: «نگرانی ما این است که زمان میگذرد و خیلی سریعتر از آنچه تصور میشود، فرصت ما پایان مییابد، چرا که موضوعاتی که باید به آنها رسیدگی کنیم بهشدت پیچیده هستند. من که نمیتوانم خودم با خودم مذاکره کنم.»
بارنیه در مورد خطر فروپاشیدن گفتوگوها تاکید کرد: «باید آرام بود و مذاکره کرد. از طرف من هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد.» اما به نظر میرسد این مساله که در دو ماه و نیم گذشته و از زمان اجرای رسمی ماده 50 معاهده لیسبون هیچ مذاکرهیی صورت نگرفته، بارنیه را نگران کرده است. وی در این باره گفت: «ما پیشرفتی نداشتیم چون هیچ مذاکرهیی صورت نگرفت. زمان خیلی زودتر از آنچه تصورش میرود، در حال گذر است.» بارنیه روز 12 ماه ژوئن برای گفتوگو در مورد مذاکرات در بروکسل با مقامات بریتانیایی دیدار کرد، اما به دلیل بیثباتیهای سیاسی در بریتانیا تاکنون زمان قطعی برای آغاز مذاکرات تعیین نشده است. وی گفت: «لازم است که در مقابل من و در طرف دیگر میز مذاکره یک هیات بریتانیایی حضور داشته باشد... هیاتی باثبات، قابل اتکا و دارای اختیار. این پیشنیاز من برای گفتوگوست.»
وی در ادامه گفت که مقامات دولت بریتانیا سال گذشته که انتخاب را بر عهده مردم گذاشتند، شرایط را آشکارا به آنها توضیح ندادند. بارنیه افزود: «شمار اندکی از مقامات مسوول معنای واقعی برگزیت را شرح دادند. بسیاری از مردم عواقب این اتفاق را دستکم گرفتهاند.»
قبول «شکست»
جلسه ترزا می با قانونگذاران مجلس عوام پشت درهای بسته در حالی صورت گرفت که طبق گمانهزنیها، با توجه به شرایط کنونی حزب محافظهکار در پارلمان و تلاش این حزب برای ائتلاف با حزب افراطی ایرلند شمالی، نخستوزیر نمیتواند برای زمانی طولانی قدرتش را حفظ کند. با این حال، میتوان گفت اگر ترزا می ورود شکوهمندی به این جسله پرسش و پاسخ 75دقیقهیی نداشت، اما با رضایت جلسه را ترک کرد. ماری ترولیان، یک قانونگذار حامی برگزیت در مصاحبهیی پس از این جلسه گفت: «هیچکسی نمیخواست که یک انتخابات دیگر برگزار شود. پس از اینکه او این اقدام را انجام داد، یعنی به شکستش اعتراف کرد، همه به جنب و جوش درآمدند.»
نخستوزیر 60ساله بریتانیا تاکید کرد که از 12 سالگی به حزب محافظهکار خدمت میکرده است و تا زمانی که خودش بخواهد به این روند ادامه خواهد داد. ترزا می همچنین اعلام کرد که با همه 32 قانونگذاران محافظهکاری که در این انتخابات کرسیهای خود را از دست دادهاند، گفتوگو خواهد کرد و حزب به آنها کمک میکند تا شغل جدیدی پیدا کنند. یکی از شرکتکنندگان در این جلسه گفت که نخستوزیر با آن «روبات»ی که همیشه بود، فرق داشت. با همه شواهد موجود به نظر میرسد که نخستوزیر واقعا شکست خود را پذیرفته است و حالا سعی در کنترل خسارتهای وارد آمده دارد.