روی خط نیرو
وضعیت ذخایر آب تهران
تسنیم| در حال حاضر از مجموع یک میلیارد و ۹۳۰ میلیون مترمکعب ظرفیت مخازن ۵ سد اصلی تامین آب شرب کلانشهر تهران، یکمیلیارد و ۱۲۵میلیون مترمکعب آب پشت این سدها ذخیره شده است.
بخش قابل توجهی از تامین آب شرب کلانشهر تهران از طریق ذخایر آب پشت سدهای طالقان، امیرکبیر، ماملو، لار و لتیان صورت میگیرد.
به منظور تامین آب کشاورزی دشت قزوین، تامین آب شرب شهرهای تهران و کرج، تغذیه مصنوعی دشت قزوین و کنترل سیلابهای فصلی رودخانه طالقان، ساخت سد طالقان در 135کیلومتری شمالغرب تهران در سال 81 آغاز شد و در سال 85 این سد به بهرهبرداری رسید.
سد طالقان یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران محسوب میشود. هماکنون در مخزن 420میلیون مترمکعبی آن، 419میلیون مترمکعب آب وجود دارد.
سد کرج به عنوان نخستین سد چندمنظوره ایران در سال 1340 به بهرهبرداری رسید. این سد که یکی از 5 سد اصلی تامین آب شرب استان تهران است با سطح حوضه آبریزی بهمساحت 764 کیلومترمربع و با متوسط جریان آب سالانه به میزان 472میلیون مترمکعب در استان تهران و در فاصله 63کیلومتری شمال غربی تهران و در کیلومتر 23 جاده کرج ــ چالوس در شمال شهرستان کرج قرار دارد.
در حال حاضر از مجموع حجم 205میلیون مترمکعبی مخزن این سد حدود 183میلیون مترمکعب آب پشت این سد ذخیره شده است.
سد ماملو که روی رودخانه جاجرود در حدود 45 کیلومتری شرق تهران واقع شده، یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران است. مساحت حوضه آبریز این سد که در سال 1386 به بهرهبرداری رسیده؛ 1750کیلومترمربع و متوسط جریان آب سالانه آن 283 میلیون و 800 هزار مترمکعب است.
در حال حاضر از مجموع حجم 250میلیون مترمکعبی مخزن سد ماملو، 241میلیون مترمکعب آب پشت این سد ذخیره شده بود.
سد لار در سال 1361 در استان مازندران و در فاصله 75 کیلومتری از تهران و 100 کیلومتری شهر آمل احداث شده است. ذخایر آبی این سد که یکی از 5 سد اصلی تامین آب شرب استان تهران است نسبت به دیگر سدهای این استان از وضعیت بسیار نامطلوبی برخوردار است.
حجم مخزن این سد 960 میلیون مترمکعب است اما تنها 212میلیون مترمکعب آب در پشت این سد ذخیره شده که مهمترین دلیل کسری ذخیره آب پشت سد لار، فرار مستمر آب از مخزن این سد است.
سد لتیان روی رودخانه جاجرود با سطح حوضه آبریزی به مساحت 69800 کیلومتر مربع و با متوسط جریان آب سالانه به میزان 350 میلیون مترمکعب در استان تهران و در فاصله 35 کیلومتری شمال شرقی تهران قرار دارد. این سد که در سال 1346 به بهرهبرداری رسیده؛ یکی از 5 سد اصلی و مهم تامین آب شرب استان تهران است. در حال حاضر از مجموع حجم 95 میلیون مترمکعبی مخزن سد لتیان، 70 میلیون مترمکعب آب در پشت این سد ذخیره شده است.
اتصال آب شرب زابل پس از حادثه
پاون| مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان از وصل شدن آب شرب شهرستان زابل خبر داد. محسن میرادی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان در تشریح حادثه منجر به قطع آب شهر زابل گفت: گرمای هوا و نوسانات در خطوط انتقال برق اختصاصی ایستگاه پمپاژ در روز دوشنبه 22 خردادماه جاری منجر به خاموشی مکرر ایستگاه پمپاژ تصفیهخانه آب سیستان شده و به دلیل استارتهای پی در پی در ساعت 21، خط رانش و کلکتور ایستگاه مزبور دچار حادثه شد.
وی ادامه داد: در پی این حادثه بلافاصله اکیپ تعمیرات به محل اعزام و مشکل ایجاد شده بررسی و در ساعت 4 بامداد مرتفع و سامانه آبرسانی وارد مدار شد.
محسن میرادی با بیان این مطلب که متاسفانه در روز سهشنبه به دلیل رطوبت موجود در ایستگاه و کاهش مقاومت عایقی الکترو موتورها، حدود ساعت 7 بامداد ایستگاه پمپاژ مجدداً از مدار بهرهبرداری خارج شد که بلافاصله 3 اکیپ فنی امدادی مشتمل بر 30 نفر به محل اعزام شدند و در سه جبهه کاری بهصورت موازی جهت ایجاد مسیر جایگزین آبرسانی و راهاندازی مجدد ایستگاه پمپاژ مشغول بهکار شدند.
وی در ادامه اظهار داشت: با توجه به شرایط و اوضاع موجود، یک تیم کارشناسی نیز از مرکز استان جهت پشتیبانی فنی در محل حضور یافتند که با تلاش بیوقفه در نهایت، انتقال آب به میزان 250 لیتر بر ثانیه از خط پدافندی از ساعات اولیه حادثه، ایجاد مسیر جایگزین و امکان انتقال آب به میزان 400 لیتر بر ثانیه از ساعت 14 روز سهشنبه و راهاندازی مجدد ایستگاه پمپاژ و امکان انتقال آب به میزان 400 لیتر بر ثانیه در ساعت 16 اجرایی شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در حال حاضر وضعیت آب در شهرستان زابل که در ساعت یک بامداد چهارشنبه وصل شده و در حالت نرمال قرار دارد و آب شرب تمامی مشترکان در حوزه سیستان و بلوچستان وصل است.
وی افزود: نیاز آبی شهر زابل 600 لیتر بر ثانیه در زمان اوج مصرف بوده که به دلیل قطع آب و خالی شدن شبکه توزیع، در مجموع یکهزار و 50 لیتر آب به سمت شهر زابل پمپاژ میشود تا زمان رسیدن به شرایط پایدار در شبکه توزیع به حداقل برسد.