ستاد بررسی نرخ سود بانکی تشکیل میشود
طیبنیا: رونق مسکن و سرمایهگذاری بدون کاهش سود ممکن نیست
سیف: ضرورت هوشیاری سیاستگذاران به دنبال تورم دو رقمی
جهانگیری: تاکید دولت بر انضباط مالی و اصلاحات اقتصادی
رییس پژوهشکده پولی و بانکی از تشکیل ستادی برای بررسی نرخ سود در بازارهای مختلف خبر داد.
علی دیواندری در همایش سیاستهای پولی و ارزی خاطرنشان کرد: قرار است که ستادی تحت عنوان ثبات مالی تشکیل شود تا برای نیروهای مخل در بازار چارهاندیشی کند. تشکیل این ستاد با هدف کاهش یافتن نرخ سود سپردههاست و باعث حرکتی در ترازنامهها در جهت وصول مطالبات شده و جریان نقدی در بانکها شکل میگیرد. اقتصاددانان و علما نرخ بالای سود را برای اقتصاد مفید نمیدانند، موضوع جدیدی که در همایش امروز درباره آن بحث شد، تشکیل شورای ثبات مالی بود که نرخهای سود را در بازارهای مختلف رصد کرده و مانع از بالا رفتن نرخ سود در بازارهای رقیب شود. در این زمینه وزیر اقتصاد و دارایی نیز خواستار تشکیل نهادی برای ایجاد ثبات مالی، هماهنگی سیاستهای پولی و مالی و اصلاحات سود بانکی شده است تا با کاهش نرخ سود به بهبود شاخصهای اقتصادی کمک کند. روز گذشته بیست و هفتمین همایش سیاستهای پولی و ارزی با محوریت ثبات مالی در سالن همایشهای صداو سیما برگزار شد و مدیران و کارشناسان شبکه بانکی، استادان دانشگاه و صاحبنظران پولی کشور با تشریح معضلات کنونی به تحلیل برنامههای آینده دولت و بانک مرکزی پرداختند.
به گزارش تعادل، در همین حال اسحاق جهانگیری، معاون اول رییسجمهور در این همایش، با تاکید بر تداوم انضباط مالی که از دولت یازدهم در کشور حاکم و منجر به کنترل تورم شده است به ضرورت اصلاحات اقتصادی نظیر مدیریت بدهی دولت، تک نرخی کردن ارز، کاهش نرخ سود بانکی و اصلاحات ساختار بودجه دولت اشاره کرد. علی طیبنیا، وزیر اقتصاد افزایش سرمایه بانکها را از ضرورتها و اولویتهای کشور برشمرد و تاکید کرد که سرمایهگذاری در نظام بانکی از هر سرمایهگذاری دیگر در افزایش رشد اقتصادی کشور اثرگذارتر است. ولیالله سیف، رییس کل بانک مرکزی نیز با تاکید بر اهمیت حفظ ثبات بازار ارز و پیگیری سیاست یکسانسازی نرخ ارز به فعالیت موسسات اعتباری غیرمجاز اشاره و بر اهمیت تقویت بعد نظارتی بانک مرکزی تاکید کرد.
تاکید جهانگیری بر انضباط مالی و اصلاحات اقتصادی
معاون اول رییسجمهور با اشاره به ضرورتهای موجود برای برخی اصلاحات اقتصادی نظیر مدیریت بدهی دولت، تک نرخی کردن ارز، کاهش نرخ سود بانکی و اصلاحات ساختار بودجه دولت گفت: مجموعهیی از اصلاحات اقتصادی در دستور کار دولت دوازدهم خواهد بود و انتظار داریم اقتصاددانان و نخبگان کشور با نقد سیاستهای دولت و ارائه پیشنهادات ما را در این زمینه همراهی کنند. دولت یازدهم با اتخاذ سیاستهایی در زمینه انضباط مالی و پولی و مدیریت نقدینگی و کنترل انتظارات تورمی با وجود کاهش درآمدهای نفتی توانست ثبات را در شاخصهای کلان اقتصادی کشور نگه دارد و پایدار کند.
وی اظهار کرد: هماکنون در روزهای پایانی دولت یازدهم قرار داریم و لازم است که ارزیابی دقیقی بر سیاستهایی که در این دوره اتخاذ شده و نیز موفقیتها یا عدم توفیقات را به صورت دقیق بررسی کنیم. معاون اول رییسجمهور افزود: با توجه به اینکه در آستانه تشکیل دولت دوازدهم هستیم باید در نظر داشته باشیم که مطالبات بیشتری از دولت جدید وجود دارد که بخش قابل توجهی از این مطالبات در حوزه اقتصاد است.
معاون اول رییسجمهور اضافه کرد: البته بعضیها نمیتوانند عصبانیت خود را از مردم و رای مردم کتمان کنند. مردم ایران کار بدی نکردند که عدهیی اینقدر عصبانی هستند و بر مردم و منتخب ملت میتازند. مردم براساس حق قانونی خود و براساس قانون اساسی و حقی که انقلاب به آنها داده در انتخابات حضور یافتند و رای و نظر خود را اعمال کردند. لازم نیست اینقدر آسمان و ریسمان ببافید که بگویید ملت در انتخابات اشتباه کردند. در مقطع فعلی نیازمند آن هستیم که دولت قویتر و تواناتری تشکیل دهیم و نمیخواهیم خود را با این مباحث سرگرم کنیم اما گویا این افراد هدفشان این است که با طرح اینگونه مباحث دولت و رییسجمهور را سرگرم کنند. جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: دولت یازدهم با اتخاذ سیاستهایی در زمینه انضباط پولی و مالی و کنترل تورم نشان داد که با وجود تنگناهای مالی ناشی از کاهش درآمدهای نفتی میتواند ثبات را در شاخصهای کلان اقتصاد کشور حفظ کند و این دستاورد بزرگی برای دولت یازدهم بود.
کاهش سود بانکی و ثبات نرخ ارز
معاون اول رییسجمهور تصریح کرد: دولت یازدهم در کنار سیاستگذاری برای ثبات اقتصادی برای کاهش نرخ سود بانکی همگام با کاهش تورم نیز تلاش کرد اما بنای دولت بر آن بود که در این زمینه به صورت دستوری عمل نکند اما متاسفانه آن طور که انتظار داشتیم، عمل نشد. نرخ سود بین بانکی در زمان آغاز به کار دولت یازدهم حدود ۳۰درصد بود که در دولت تدبیر و امید تا ۱۷درصد کاهش یافت اما اخیرا اندکی افزایش پیدا کرده که انتظار داریم مدیران بانک مرکزی و نظام بانکی برای اصلاح این وضعیت با جدیت دست به کار شوند.
وی مدیریت بازار ارز و استقرار ثبات در این بخش را از دیگر دستاوردهای دولت یازدهم برشمرد و گفت: در چند سال گذشته تغییری جزئی در نرخ ارز به وجود آمد و عدهیی اصرار داشتند که دولت سیاستهای خود را تغییر دهد اما دولت سیاستهایی مناسب اتخاذ کرد و توانست تا این لحظه ثبات بازار ارز را حفظ کند.
دکتر جهانگیری با یادآوری اینکه در ابتدای دولت یازدهم 3 نرخ ارز در کشور وجود داشت، افزود: نرخ ارز مرجع ۱۲۲۶تومان، نرخ ارز مبادلهیی ۲۴۷۰تومان و نرخ دیگر نرخ آزاد بود که دولت تدبیر و امید در ماههای نخست فعالیت خود، ارز مرجع و مبادلهیی را ادغام کرد و هماکنون دو نرخ ارز در کشور وجود دارد و براساس برنامهریزیها قرار بود پس از برقراری تعامل میان بانکهای کشور با بانکهای بینالمللی در زمانی مناسب برای تک نرخی کردن ارز در کشور گام برداریم که به دلایلی سال قبل این برنامه عملیاتی نشد اما جزو اولویتهای دولت دوازدهم خواهد بود.
معاون اول رییسجمهور در ادامه با بیان اینکه دولت دوازدهم با چالشهای متعددی روبهرو خواهد بود، مهمترین چالش امروز پیش روی جامعه در کشور را معضل بیکاری دانست و افزود: نرخ بیکاری جوانان تحصیلکرده کشور بیش از ۲۵درصد است و با توجه به اینکه حدود یک میلیون فارغالتحصیل دانشگاهی در سال داریم به اجبار نیازمند آن هستیم که سالانه حداقل یک میلیون شغل ایجاد کنیم تا بتوانیم به مطالبات افراد جویای کار پاسخ دهیم.
وی وضعیت معیشتی مردم را از دیگر چالشهای پیش روی دولت برشمرد و گفت: بخش وسیعی از مردم کشور از وضعیت معیشتی مناسبی برخوردار نیستند. اقتصاد ایران باید در منطقه پر تلاطم خاورمیانه که رقبای فراوانی دارد، قادر باشد به اقتدار اقتصادی برسد تا صحنه را به رقبا واگذار نکنیم. جهانگیری افزود: ایران همواره بزرگ منطقه خاورمیانه بوده و هیچکس نمیتواند این بزرگی را از ایران بگیرد. تاریخ و تمدن ایران، جایگاه والای ایران را تثبیت کرده است. البته ممکن است این روزها برخی کشورهای منطقه با حمایت غرب گرد و خاک کنند اما چیزی از بزرگی ایران کاسته نخواهد شد.
معاون اول رییسجمهور اظهار کرد: اگر برای برونرفت از مشکلات و مقابله با چالشها بهدنبال سیاستهایی باشیم که بتواند همه ارکان نظام را در یک جهت قرار دهد، اقتصاد مقاومتی این ویژگی را دارد و مجموعهیی از سیاستهای اقتصادی است که هیچکس در ارکان تصمیمگیری کشور نمیتواند بگوید که با این سیاستها همراهی نمیکند. همه باید همراهی کنند، قوه قضاییه، دولت و مجلس و همه نهادهای دیگر باید در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی تلاش کنند.
وی با اشاره به اینکه در سالهای گذشته رشد سرمایهگذاری در کشور بهشدت منفی بوده است، تصریح کرد: برای پاسخگویی به مشکل بیکاری باید از تولید و سرمایهگذاری فزاینده و صادرات غیرنفتی بالا برخوردار باشیم که مانع اصلی پیش روی همه اینها محدودیت تامین منابع مالی است. جهانگیری اضافه کرد: بخش اصلی تامین منابع مالی در ایران از نظام بانکی و بخش دیگر از طریق بودجه دولت، منابع خارجی و بازار سرمایه تامین میشود. در برنامه ششم توسعه پیشبینی شده که امسال بیش از ۵۰میلیارد دلار منابع خارجی جذب شود و در برنامهها و اولویتگذاریهای ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی هدفگذاری کردهایم که ۲۰میلیارد دلار در سال جاری منابع مالی خارجی جذب کنیم و از مسوولان و مدیران اقتصادی کشور انتظار داریم که در این زمینه با جدیت پیگیری کنند. معاون اول رییسجمهور در ادامه با قدردانی از تلاشهای نظام بانکی کشور در پیشبرد برنامههای اقتصادی در سال ۹۵ گفت: متاسفانه گاهی در حق مدیران کشور و مدیران نظام بانکی بیانصافی میشود. مدیران نظام بانکی مسوولیت مهمی برای اجرای برنامههای اقتصادی کشور بر دوش دارند و نباید هر مشکل کوچکی را 100 برابر بزرگنمایی کرد و بر سر آنها کوبید. وی با یادآوری تاکید مقام معظم رهبری برای احیا و راهاندازی ۷۵۰۰ واحد کوچک و متوسط تولیدی در سال گذشته، گفت: برای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب نظام بانکی با همه توان به صحنه آمد و با اینکه هدفگذاری برای ۷۵۰۰ واحد تولیدی بود، در عمل برای بیش از ۲۳ هزار واحد تولیدی تامین سرمایه در گردش صورت گرفت و در سال جاری نیز نظام بانکی برنامه مشابهی در دستور کار خود دارد که امیدواریم نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته باشد.
جهانگیری همچنین به دستاوردهای صورت گرفته در سال گذشته مبنی بر تکمیل تعداد زیادی از واحدهای تولیدی نیمهکاره، گفت: نخستینبار است که نظام بانکی عهدهدار تکمیل واحدهای تولیدی نیمهکاره و نوسازی صنعت کشور شد و امسال نیز قرار است برای واحدهای تولیدی خرد که با اندک سرمایه میتوانند فعال شوند و اشتغال قابلتوجهی ایجاد کنند، کمک کند.
معاون اول رییسجمهور اظهار امیدواری کرد دولت بتواند با کمک اقتصاددانان کشور سیاستگذاری مناسبی برای عبور از چالشهای اقتصادی انجام دهد و بتواند برنامه منسجمی در این راستا در دستور کار خود در دولت دوازدهم قرار دهد. وی یکی از این برنامهها را اصلاح نظام بانکی عنوان کرد و افزود: دو سال برای این برنامه تلاش شده و هدف اصلی این برنامه آن است که بانکهای کشور بتوانند از استانداردهای بینالمللی برخوردار شوند تا امکان ارتباط قوی با بانکهای بینالمللی فراهم شود و بتوانند برای واحدهای تولیدی کشور منابع موردنیاز را تجهیز کنند. جهانگیری همچنین با اشاره به برنامه دیگر دولت تحت عنوان مدیریت بدهیهای دولت تصریح کرد: دولت یازدهم در سال آخر فعالیت خود بر این موضوع متمرکز شد و اوراق بدهی با همین هدف تعریف شد که در دولت دوازدهم نیز بهصورت دقیقتر دنبال خواهد شد تا دولت بتواند بدهی خود را با پیمانکاران و نظام بانکی تسویه کند. معاون اول رییسجمهور اضافه کرد: اصلاح ساختار بودجه دولت، افزایش درآمدهای دولت بدون ایجاد بار مالی و اصلاح فضای کسب و کار نیز از دیگر برنامههایی است که در دولت دوازدهم با جدیت دنبال خواهد شد.
معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه مدیران نظام بانکی زحمات زیادی را متحمل شده اما همیشه در حق آنها بیانصافی میشود، افزود: مهمترین مسوولیت تامین مالی کشور برعهده مدیران نظام بانکی است اما متاسفانه با بروز هر مشکلی، مدیران نظام بانکی مقصر شناخته میشوند.
تاکید طیبنیا بر کاهش نرخ سود
همچنین علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه نرخ بالای سود بانکی و نرخ سود در بازار مالی به یک مانع مهم برای رونق سرمایهگذاری و اشتغال و بهعنوان یک منبع ثباتزدا تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: نرخ اسمی سود تناسبی با نرخ تورم ندارد از این رو هزینههای مالی واحدهای تولیدی افزایش و قدرت رقابت تولیدات داخلی کاهش یافته است. همزمان با افزایش نرخ سود تسهیلات، قدرت بازپرداخت تسهیلات کاهش یافته است و از اینرو سودآوری عملیات بانکها نیز کاهش مییابد. وزیر امور اقتصادی و دارایی افزود: همزمان با کاهش قدرت بازپرداخت تسهیلات، مطالبات بانکها افزایش یافته و منجر به این شده که بانکها درآمدهای موهوم را شناسایی کنند. نرخ بالای سود سپرده انگیزه سرمایهگذار را برای سرمایهگذاری در بازار مسکن کاهش داده است، از این رو باید بدانیم رونق صنعت ساختمان بدون کاهش نرخ سود ممکن نیست. وی تصریح کرد: نرخ سودی که در حاشیه نرخ تورم باشد انگیزه سرمایهگذاری را افزایش خواهد داد؛ اما برخی ناهماهنگیهای سیاست پولی و بانکی و همچنین نبود درک مشترک در ارکان سیاستگذار به تثبیت چنین نرخهایی کمک کرده است. این عضو کابینه دولت یازدهم یادآور شد: نرخ بالای سود بانکی به دستاوردهای مهم دولت و بازار سرمایه صدمه زده و ایجاد بازار بدهی و بیثباتی آن را رقم میزند. اگر الزامات نهادی، سیاستی و اجرایی لازم برای کاهش نرخ سود شکل نگیرد، نه تنها امیدی به رشد و اشتغال نخواهیم داشت، بلکه آرامش موجود در بازار نیز لطمه خواهد دید.
رشد دو رقمی و تورم تکرقمی
طیبنیا سال ۱۳۹۶ را سال شروع برنامه ششم توسعه خواند و تصریح کرد: برای این سال، رشد اقتصادی میانگین ۸ درصدی و نرخ بیکاری و نرخ تورم تکرقمی هدفگذاری شده است. در سال گذشته از بحران رکود تورمی که در سالهای ۹۱ و ۹۲ از آن رنج میبردیم، رهایی یافتیم. از منظر اقدامات کوتاهمدت، سال ۹۵، سال رونق غیرتورمی با رشد 12.5درصد و تورم ۹درصد بود که بخش عمدهیی از رشد اقتصادی مربوط به افزایش تولید و صادرات گروه نفت بود. با وجود این رشد اقتصادی بدون نفت از منفی 1.8درصد در ماه اول سال به ترتیب به 3.9، 5.4 و 5.6درصد طی فصول دوم تا چهارم رسیده است.
وی افزود: از منظر بلندمدت سطح پایین رشد، نوسانات شدید و سهم اندک بهرهوری در رشد به عارضهیی جدی برای اقتصاد تبدیل شده است. میانگین رشد 2.3درصد نمیتواند نیازهای جامعه را تامین کند و زمینه را برای ریشهکن سازی فقر فراهم کند که برای پایان دادن به آسیبپذیری و مقامسازی اقتصاد و پایان بیکاری راهی جز جهش به سطوح بالاتر و پایداری رشد اقتصادی نداریم.وی افزود: از منظر اقتصاد سیاسی، رشد اقتصادی هر کشوری وابسته به سیاست داخلی و خارجی است. بنابراین از دل واگرایی سیاست داخلی و تنش در سیاست خارجی، بیثباتی و نوسانات رشد اقتصادی حاصل میشود. وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: طی دهه گذشته نظام مالی در برخی شاخصها، پایداری خوبی به نمایش گذاشته و برخی مواقع به مرزهای ناپایداری نزدیک شده است. مدیریت غیربهینه، نظام ارزی مبتنی بر فروش ارز بانک مرکزی و... از عوامل این ناپایداری بوده که این موارد به همراه اعمال تحریمهای پولی و مالی کشور را در شرایط بحران قرار داد.
وی افزود: دولت یازدهم توانست با تلاش بسیار و بردباری مردم به برخی از دستاوردها مانند کنترل انتظارات تورمی، کنترل باراز ارز، تورم کاهنده و رشد اقتصادی دست یابد. طیبنیا خاطرنشان کرد: نظام مالی با ترازنامههای آسیب دیده مالی مواجه است که بخشی محصول کاستیهای سیاستی و عدم نظارت دقیق از سوی مراجع ذیربط است و مهمترین اولویت در این زمینه، شناسایی راهکارهایی است که با تکیه بر آن بتوان از این وضعیت گذر کرد. وی افزود: طی دهههای گذشته سرمایه بانکهای دولتی متناسب با نیاز جامعه افزایش نیافته بود و کفایت سرمایه در شرایط خوبی قرار نداشت و سرمایه بانکها وابسته به سرمایه مردم بود که دولت یازدهم سرمایه بانکهای دولتی را از ۱۱هزارمیلیارد تومان در سال ۹۲ به ۵۹ هزارمیلیارد تومان در سال ۹۵ افزایش داد. طیبنیا تصریح کرد: در بودجه ۹۶ قرار بود ۱۰هزارمیلیارد تومان از منابع عمرانی به افزایش سرمایه بانکها اختصاص یابد که در مجلس به تصویب نرسید. امیدوارم همه دستگاهها افزایش سرمایه بانکها را در اولویت قرار دهند چراکه سرمایهگذاری بانکی بیشترین اثرگذاری را در رشد اقتصاد دارد. طیبنیا مشکل انجماد مالی و افزایش حجم بدهی دولت به نظام بانکی و افراد حقیقی و حقوقی را ناشی از دولت گذشته دانست و گفت: دولت یازدهم با تشکیل و استقرار بازار بدهی و بازارپذیر کردن بدهیهای دولت به نظام بانکی و اشخاص در این زمینه گام برداشت.
وی افزود: تامین مالی شرکتهای بزرگ و کاهش بدهی به آنها همچنین تامین مالی بخشی از نیازهای دولت از اهداف دیگر دولت در این زمینه بود چراکه رفع انجماد از بدهیهای دولت منجر به حرکت درآمدن چرخهای تولید و رشد اقتصاد میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با اشاره به اجرای برجام و رفع محدودیت بانکها در ایجاد روابط کارگزاری و تسهیل مبادلات بانکی بینالمللی گفت: در دوران تحریم تنها ۳۰بانک کوچک و پرریسک با ایران کار میکردند اما امروز بیش از ۲۴۰بانک روابط کارگزاری دارند و در آینده نزدیک با عموم بانکهای دنیا روابط برقرار خواهد شد.
طیبنیا در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر هماهنگی بین سیاستهای پولی و مالی از طریق ایجاد نهاد نظارت مالی گفت: باید بتوانیم در کوتاهمدت با ایجاد کمیته یا ستاد، نیاز مالی این حوزه را مرتفع کرده و به دنبال راهکاری باشیم تا به درک مشترک از مخرب بودن تداوم اینگونه نرخها برسیم. وی افزود: موسسات اعتباری غیرمجاز هماهنگی بین سیاستهای پولی و مالی را از بین برده و کاهش نرخ سود بانکی را با وقفه مواجه میکنند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی در انتهای سخنان خود تمرکز بر تحقق رشد پایدار اقتصادی را ضرورتی گریزناپذیر برای اقتصاد ایران دانست و گفت: تحقق رشد پایدار اقتصادی تا حد زیادی در گرو یک بازار باثبات مالی است. باید از فرصتهای موجود سود برد و اقدامات انجام شده برای حذف عوامل ثباتزدا از این بازار را با جدیت پیگیری کرد. کشور ما بیش از گذشته به رویکردی هماهنگ و منسجم برای ساماندهی بازار مالی نیاز دارد و باید به الزامات چنین رویکردی گردن نهد. امیدوارم نتایج حاصل از مباحث ارزشمندی که در این همایش مطرح میشود به سیاستگذاران کشور در دسترسی به چنین رویکردی کمک کند.
سیف: ضرورت هوشیاری سیاستگذاران به دنبال تورم دو رقمی
رییس کل بانک مرکزی در مراسم افتتاحیه بیست و هفتمین همایش سیاستهای پولی و ارزی با بیان اینکه مدت زیادی از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری نگذشته است، برنامهریزی برای ادامه تصمیمات و سیاستهای مناسب برای فاصلهگرفتن از روندهای منفی گذشته را در شرایط فعلی مهم و ضروری خواند و گفت: تلاش برای حفظ ثبات مالی و ایجاد بسترهای مناسب رشد اقتصادی پایدار که در این دوره به عنوان موضوع همایش سیاستهای پولی و ارزی انتخاب شده است ازجمله سرفصلهای اصلی وظایف بانک مرکزی در حوزه سیاستگذاری است. همچنین با توجه به محورهای تعیین شده برای همایش سال جاری نیمنگاهی به عملکرد گذشته بانک مرکزی در 4حوزه ثبات پولی، ثبات ارزی، نظارت و سلامت بانکی و در نهایت کمک به بهبود ابعاد مختلف فعالیتهای حقیقی اقتصاد، انداخته و آن را چراغی برای آینده روشن قرار میدهیم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: با وجود موفقیتهای حاصله در زمینه کاهش مستمر نرخ تورم و حفظ این دستاورد در 4سال گذشته، افزایش نرخ تورم به ۱۰.۲درصد در خرداد ماه سال جاری حاکی از ریسکهای موجود پیرامون حفظ دستاوردهای حاصله در زمینه مهار تورم و لزوم هوشیاری مجموعه سیاستگذاری کشور در این زمینه است و امید است با تقویت انضباط پولی و مالی و اتخاذ راهکارهای موثر به زودی شاهد بازگشت مجدد نرخ تورم به سطوح تک رقمی باشیم. البته روند رو به کاهش تورم نقطه به نقطه در ماههای اخیر فضایی را ایجاد کرده است که در صورت استمرار و تقویت انضباط پولی و مالی بتوانیم در سال ۱۳۹۶ مانند سال گذشته شاهد تورم تک رقمی باشیم. رییس کل بانک مرکزی، سیاست ارزی بانک مرکزی را همراستا با بهبود شرایط رشد اقتصادی عنوان کرد و گفت: یک جنبه مهم از این سیاست به ایجاد ثبات در بازار ارز مربوط میشود. آرامش در این بازار از یک سو کارایی نظام قیمتگذاری را برای صادرکنندگان و واردکنندگان بهبود بخشیده و از سوی دیگر اعتبار بینالمللی اقتصاد ایران را با هدف جذب سرمایهگذاریهای خارجی ارتقا میبخشد. عالیترین مقام بانک مرکزی مدیریت نرخ ارز، حجم و ترکیب ذخایر خارجی بانک مرکزی را از پیچیدهترین و حساسترین نقاط تمرکز سیاستگذار پولی برشمرد و گفت: بر کسی پوشیده نیست که بانک مرکزی در بازار ارز میراثدار تلاطمهای اوایل دهه ۱۳۹۰و نااطمینانیها و بیثباتیهای ناشی از آن بوده است. علاوه بر این، نوسانات قیمت در بازار جهانی نفت و کالاهای اساسی، چالشهای جدی را درخصوص مدیریت بازار ارز به وجود آورد. به دنبال عملکرد مناسب بانک مرکزی در مهار هیجانات کاذب و کنترل تقاضای سفتهبازی در بازار ارز، نرخ ارز با شیبی ملایم و متناسب با تحولات متغیرهای بنیادین در اقتصاد و با حداقل نوسانات ممکن تعدیل شده که به نوبه خود نقش تعیینکنندهیی در شکلدهی به ثبات اقتصاد کلان و کنترل نرخ تورم داشته است. رییس شورای پول و اعتبار یکسانسازی نرخ ارز را اقدامی مهم و با هدف صیانت از منابع بانک مرکزی خواند و گفت: انتظار میرود این مهم در آیندهیی نزدیک و با هدف صیانت از منابع بانک مرکزی و از بین بردن زمینههای فساد در نظام تخصیص ارز به سرانجام برسد. لازم به ذکر است، اهمیت حفظ ثبات بازار ارز برای تامین ثبات اقتصادی کشور و نیز اطمینان خاطر از اجرای موفق و پایدار سیاست یکسانسازی نرخ ارز از مهمترین دلایل توضیحد هنده حساسیتهای موجود در پیادهسازی این سیاست به شمار میروند. سیف در ادامه مهمترین سرفصلهای اقدامات بانک مرکزی در حوزه نظارت را برشمرد و گفت: شفافسازی صورتهای مالی بانکها و موسسات اعتباری و عملیاتی کردن سیستم گزارشگری مالی همگرا با استاندارد IFRS، پایش عملکرد بانکها و موسسات اعتباری تحت نظارت و ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی، بررسی مستمر نرخ سود سپردهها و تسهیلات، تاکید بر لزوم استقرار حاکمیت شرکتی و ارتقای کیفیت آن در بانکها و تاکید بر اجرای معیارهای«گروه ویژه اقدام مالی مرتبط با مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم» ازجمله مهمترین اقدامات حوزه نظارت بانک مرکزی است.
رییس کل بانک مرکزی از تلاش این بانک در ۴سال اخیر برای پایین نگه داشتن نرخ تورم و نیز نظارت دقیقتر بر تسهیلاتدهی به بخشهای تولیدی توسط شبکه بانکی خبر داد و گفت: بانک مرکزی سعی کرده ضمن تقویت توان تسهیلاتدهی شبکه بانکی بر تامین مالی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی با هدف استفاده از ظرفیتهای بلااستفاده اقتصاد تمرکز کند. بر این اساس حجم تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در ۲ماهه ابتدایی سال جاری به ۵۷۰ هزار میلیارد ریال رسیده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل 16.4درصد رشد داشته است. علاوه بر این سهم سرمایه در گردش از تسهیلات پرداختی در این دوره معادل 67.8 درصد بوده و این سهم برای تسهیلات پرداختی در بخش صنعت و معدن بالغ بر 87.9درصد بوده است.