تشکیل ستاد اصلاح نرخ سود
در روز اول همایش سیاستهای پولی و ارزی، ثبات مالی، بستر رشد اقتصادی پایدار، وزیر اقتصاد و دارایی و تعدادی از مدیران شبکه بانکی خواستار تشکیل ستاد اصلاح نرخ سود، ستاد هماهنگکننده سیاستهای پولی و مالی برای اثرگذاری بر عملکرد شبکه بانکی کشور شدند تا با بررسی ابعاد و جنبههای مختلف شرایط اقتصادی کشور، زمینه کاهش نرخ سود بانکی فراهم شود.
به گفته علی دیواندری رییس پژوهشکده پولی وبانکی، قرار است که ستادی تحت عنوان ثبات مالی تشکیل شود تا برای نیروهای مخل در بازار چارهاندیشی کند. تشکیل این ستاد با هدف کاهش یافتن نرخ سود سپردههاست و باعث حرکتی در ترازنامهها در جهت وصول مطالبات شده و جریان نقدی در بانکها شکل میگیرد. نرخ بالای سود برای اقتصاد مفید نیست. موضوع جدیدی که در همایش درباره آن بحث شد، تشکیل شورای ثبات مالی بود که جدای از ستاد ثبات، نرخهای سود را در بازارهای مختلف رصد کرده و مانع از بالا رفتن نرخ سود در بازارهای رقیب شود. زیرا بانک مرکزی و بانکها موافق پرداخت سودهای بالا به سپردهها نیستند.
سال گذشته شورای پول و اعتبار نرخ ۱۵ درصد برای سپردههای بلندمدت و ۱۸ درصد را برای تسهیلات اعلام کرد ولی در عمل این نرخها قابلیت پیادهسازی بطور کامل را نیافت که این امر نیز دلایل مختلفی داشت. یکی از دلایلی که بانکها نمیتوانند نرخهای پایینتری را به سپردهها پرداخت کنند، کمبود نقدینگی و تنگنای اعتباری است.
بخشی از تسهیلاتی که بانکها به بنگاههای اقتصادی و مردم میپردازند، برنمی گردد و در ترازنامه آنها رسوب میکند. بازنگشتن بخشی از تسهیلات باعث عطش بیشتر برای جذب سپرده با نرخهای بالاتر است. برخی از موسسات غیرمجاز در بازار غیرمتشکل پولی و خارج از نظارت بانک مرکزی فعالیت و سپردههای مردمی را در مسیرهای دیگری هزینه میکنند و بانکها نیز برای جلوگیری از فرار سپردهها اقدام به پرداخت سودهای بالاتر میکنند. با تلاشهای بانک مرکزی پرونده موسسات غیرمجاز تا پایان سال جاری بسته خواهد شد. بازار پول از بازار سرمایه و بدهی تبعیت میکند و از آنجا که نرخها در برخی بازارهای رقیب مانند خودروسازها بالاتر است، باعث چسبندگی به نرخهای بالاتر میشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز خواستار تشکیل ستادی برای اصلاح نرخ سود بانکی شد و گفت: نرخ بالای سود بانکی و نرخ سود در بازار مالی به یک مانع مهم برای رونق سرمایهگذاری و اشتغال و به عنوان یک منبع ثبات زدا تبدیل شده است، گفت: نرخ اسمی سود تناسبی با نرخ تورم ندارد از این رو هزینههای مالی واحدهای تولیدی افزایش یافته و قدرت رقابت تولیدات داخلی کاهش یافته است.
همزمان با افزایش نرخ سود تسهیلات، قدرت بازپرداخت تسهیلات کاهش یافته از این رو سودآوری عملیات بانکها کاهش یافته است. همزمان با کاهش قدرت بازپرداخت تسهیلات مطالبات بانکها افزایش یافته و منجر به این شده است که بانکها درآمدهای موهوم شناسایی کنند.
نرخ بالای سپرده انگیزه سرمایهگذار برای سرمایهگذاری در بازار مسکن را کاهش داده از این رو باید بدانیم رونق صنعت ساختمان بدون کاهش نرخ سود ممکن نیست. اگر الزامات نهادی-سیاستی و اجرایی لازم برای کاهش نرخ سود شکل نگیرد نه تنها امیدی به رشد و اشتغال نخواهیم داشت بلکه آرامش موجود در بازار نیز لطمه خواهد دید.
ایجاد هماهنگی بین سیاستهای پولی و مالی از طریق ایجاد نهاد نظارت مالی لازم است، نهادی که بتواند سیاستگذاری و هماهنگکننده باشد و بر اجرای آن نظارتهای درستی صورت بگیرد. باید بتوانیم در کوتاهمدت با ایجاد کمیته یا ستاد نیاز مالی این حوزه را مرتفع کرده و بدنبال راهکاری باشیم تا به درک مشترک از مخرب بودن تداوم اینگونه نرخها برسیم.
کاهش نرخ سود بانکی در راستای تحقق رشد اقتصادی یک ضرورت است و برای تحقق این مهم نیازمند رویکرد منسجم هستیم. موسسات غیرمجاز هماهنگی بین سیاستهای پولی و مالی را از بین برده و کاهش نرخ سود بانکی را با وقفه مواجه کرده است.
عدهیی از کارشناسان، با اشاره به عملیات بازار بین بانکی و مشارکت فعال بانک مرکزی در دو سال اخیر که باعث کاهش نرخ بازار بین بانکی از 28درصد به 19درصد شده، خواستار تداوم این سیاست هستند. امابرخی صاحب نظران معتقدند که به دلیل انعطاف ناپذیری بازار پولی کشور، نرخ سود تسهیلات در بانکها کاهش نخواهد یافت و هر چه بانک مرکزی خواستار کاهش نرخ سود تسهیلات و سپرده باشد بازهم بانکها تخلف میکنند زیرا مشکل اصلی بازار کمبود منابع است و این منابع و داراییهای بانکهاست که باید آزاد شود.
عدهیی از صاحبنظران میگویند که نرخ سود باید بهصورت دستوری و با نظارت بانک مرکزی، فورا کاهش یابد زیرا اکنون بهانه حضور موسسات غیرمجاز کاهش یافته و بانکها از طریق نرخ سود بالای صندوقهای سرمایهگذاری که اکنون به 19درصد و بالاتر رفته، با چالشهای جدیدی در آینده مواجه خواهند شد. براین اساس باید با نظارت قوی بر بانکها و حتی نرخ اوراق مشارکت خودروسازان و... مانع از نرخهای سود بالای 15درصد در اقتصاد شویم.
اما در عین حال، برخی دیگر از کارشناسان میگویند که قفل شدن منابع و داراییها، انتظارات صاحبان سپرده، رقابت منفی بین بانکها و... باعث شده که نرخ سود همچنان بالا باشد. برخی صاحب نظران نیز معتقدند که این چالشهای بانکی سرانجام به تزریق منابع بانک مرکزی و تورم بالاتر و سیل نقدینگی به سمت مسکن و داراییهای دیگر منجر شده و باعث رشد نرخ تورم خواهد شد و در این شرایط، بانکها انتظار دارند که بتوانند داراییها و ساختمانها واملاک و وثیقههای خود را بفروشند. بر این اساس، ضرورت تشکیل ستاد نرخ سود که بتواند ابعاد چالشهای پیش روی بانکها و همچنین اثر نرخ سود و کمبود منابع و نظارت بر رعایت نرخ سود مصوب شورای پول واعتبار را پیگیری کند دو چندان شده است.