سند ملی سالمندی تدوین میشود
گروه اقتصاد اجتماعی|
دیروز تبریز میزبان همایش بینالمللی «سالمندی جمعیت و پیامدهای مرتبط با سیاستگذاری» با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود. علی ربیعی در این همایش، با بیان اینکه نمیتوان برای مقابله با پیری جمعیت نسخه واحدی پیچید، گفت: در این همایش نمایندگانی از هشت کشور جهان برای تبادل دانش سالمندی حضور دارند. در قرن بیست و یکم با بحث تحولات جمعیتی و سالمندی جمعیت و الزام به تغییرات بنیادین مواجه هستیم.
او ادامه داد: یکی از مسائل مهم کشورهای جهان پدیده افزایش جمعیت سالمندی است. باید زیرساختهای لازم را برای مقابله با پیری جمعیت در کشور فراهم کنیم. پیشبینی میشود جمعیت زنان سالمند در کشور نسبت به مردان سالمند افزایش یابد. در سال 2050 یک میلیارد زن سالمند در جهان وجود خواهد داشت. او افزود: پس باید ساختارهای اقتصادی را متناسب با افزایش جمعیت سالمندی تغییر دهیم. ربیعی سپس با مرور آمارهای داخلی گفت: طبق آمار، بیش از هفت میلیون از جمعیت کشور را زنان سالمند تشکیل میدهند. در برنامه ششم، مجلس شورای اسلامی طبق یکی از مفاد قانون، دولت را مکلف به اجرای طرحهای حمایت از سالمندان و غنیسازی دوران سالمندی میکند. او ادامه داد: در قالب برنامههای تحت حمایت افراد بالای 60 سال، بیش از دو میلیون نفر در نهادهای حمایتی تحت پوشش قرار گرفتهاند. ربیعی که پیشتر نیز در دیدارهایش در حاشیه اجلاس سالانه سازمان جهانی کار، سالمندی و بحران بازنشستگی را مهمترین مساله ایران در تنظیم اقتصاد و بازار کار دانسته بود، با اشاره به کاهش سن بازنشستگی در کشور، افزود: باید با انجام برنامهریزیهای دقیق، خدمات رفاهی را برای سالمندان کشور فراهم کنیم. در این دولت توانستهایم نمره موفقی در حوزه درمان سالمندان اخذ کنیم؛ بطوری که در حال حاضر تمامی سالمندان در کشور دفترچه بیمه درمانی دارند. وزیر کار در ادامه گفت: مقرر شده غربالگری آلزایمر در چند استان کشور اجرا شود. بهداشت سالمندی را تحت پوشش بیمه قرار دادیم. یکی از هدفهایمان هم رفع بیسوادی سالمندان است. این در حالی است که بحث سلامت روانی، روحی و جسمی سالمندان را نیز در سیاستگذاریها گنجاندهایم. او افزود: قبل از دولت تدبیر و امید یکی از مشکلات ما در حوزه سالمندی، کمبود اعتبارات بود بهطوری که هر مستمریبگیر کمتر از 600 هزار تومان مستمر میگرفت. امروز مستمری سالمندان نسبت به تورم، افزایش یافته و حداقل به یک میلیون و 150 هزار تومان رسیده است.
برنامههایی برای مقابله با سالمندآزاری
در این همایش همچنین رییس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه مقرر شده سند ملی سالمندی در کشور به مساعدت وزارتخانههای بهداشت و درمان، تعاون، کار و رفاه به ویژه بهزیستی کشور تدوین شود، گفت: محورهایی چون تامین رفاه اجتماعی، سالمندی با سلامت، دسترسی عادلانه به خدمات حمایتی، مسکن مناسب و کرامت سالمندان در این سند ملی مورد توجه قرار گرفته است.
انوشیروان محسنی بندپی ادامه داد: استقرار ملی سالمندان حلقه مهمی است که در این سند تعیین شده است. 22 هزار نفر نیروی متخصص سازمان بهزیستی را در حوزه سالمندی مدد میکنند تا بتوانیم در اجرایی کردن سند ملی گامهای ارزشمند و علمی برداریم.
او افزود: برنامههای پیشگیری و مقابله با سالمند آزاری در نظر گرفته شده، هر چند در کشور ما این پدیده شایع نیست.
زنگ خطر رشد جمعیت سالمندی
پیش از محسنی نیز، رییس دبیرخانه شورای ملی سالمندان گفت: در استانهای شمالی کشور درصد رشد سالمندی به میانگین متوسط درصد جهانی رسیده و این زنگ خطری برای سیاستمداران کشور است.
محسن سلماننژاد با بیان اینکه افزایش رشد جمعیت سالمندی کشور زنگ خطری برای سیاستمداران است، ادامه داد: اکنون رشد جمعیت سالمندی، گریبانگیر کشورهای دنیاست. کشور ایران نیز به سمت رشد جمعیت سالمندی پیش میرود، باید به بحث ارتقاء خدمات سالمندی نیز توجه ویژهیی شود. او افزود: افزایش رشد جمعیت سالمندی میتواند بار اقتصادی بسیاری برای کشورها و دولتهایشان داشته باشد. دولتها باید نظام بودجهیی کشور را طوری تنظیم کنند که سهم مناسبی از آن برای ارائه خدمات به سالمندان تخصیص یابد. اگر از رشد جمعیت سالمندی پیشگیری نشود، دولتها بار اقتصادی فراوانی متحمل خواهند شد.
ضرورت حفظ مشارکت سالمندان
نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل نیز در این همایش، با تاکید بر ضرورت حفظ بهرهوری سالمندان به عنوان منابع انسانی با تجربه، توجه به مشارکت این قشر در برنامههای توسعه کشورها را ضروری دانست. لیلا جودان با بیان اینکه سالمندی جمعیت تبدیل به چالش بزرگی برای برخی از کشورها شده است، گفت: زنانه شدن سالمندی هم موضوع دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. او با تاکید بر تدوین سیاستهای ملی توسعه بر اساس جنسیت، ادامه داد: به توانمندیها و نیازهای متفاوت روانی و اجتماعی زنان و مردان سالمند باید توجه کرد. او افزود: توجه به سلامت منابع انسانی برای حفظ بهرهوری در دوران سالمندی ضروری است. امنیت مالی سالمندان هم باید مورد توجه باشد.
همایش بینالمللی سالمندی جمعیت و پیامدهای مرتبط با سیاستگذاری با هدف تسریع در سیاستگذاریها و برنامهریزیهای کلان برای مواجهه با پدیده سالمندی با حضور کارشناسان و صاحبنظران حوزه سالمندی از ایران و کشورهای میانمار، تایلند، مالزی، ویتنام، پاکستان، ژاپن، استرالیا و کرهجنوبی برگزار شد. این همایش به کوشش سازمان بهزیستی و با همکاری صندوق جمعیت سازمان ملل روزگذشته با حضور 20 چهره بینالمللی از هشت کشور و تعدادی از صاحب نظران داخلی در تبریز گشایش یافت و تا 14 تیر ادامه خواهد داشت.