اخبار بورس کالا

۱۳۹۶/۰۴/۳۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۳۴۱۱

سیاست‌های حمایتی دولت از کشاورزان گندم

یک کارشناس ارشد بازارهای مالی گفت: با جایگزینی سیاست قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی، سنگینی بار تامین مالی که برای خرید تضمینی محصولات بر شانه دولت بود کاهش می‌یابد واین امر موجب روان‌سازی و شفافیت در بازار محصولات کشاورزی می‌شود.  به گزارش «تعادل»، داوود معدلت‌فر در گفت‌وگو با ایرنا، به اجرای سیاست قیمت تضمینی گندم در بورس کالا اشاره کرد و بیان داشت: در همه کشورها، دولت همواره به دنبال حمایت از تولیدات داخلی خود بوده و این حساسیت در مورد محصولات استراتژیک مشخص‌تر است؛ در ایران نیز در سال‌های اخیر، دولت در حوزه محصولات کشاورزی به ویژه محصولات مهمی مثل گندم، جو و ذرت از سیاست‌های حمایتی و تشویقی مختلفی استفاده کرده است تا با تشویق کشاورزان به تولید بیشتر نیاز کشور از داخل تامین شده و نیاز به واردات کمتر شود.

وی افزود: از آنجایی که محصول گندم برای اکثر کشورها کالایی استراتژیک محسوب می‌شود، دولت در سال‌های قبل اقدام به خرید تضمینی این محصول از کشاورزان کرد تا خیال کشاورزان از فروش محصول شان راحت باشد، ضمن اینکه دولت از کمبود عرضه برای کنترل بازار به موقع مطلع شود و بتواند با مدیریت واردات، تعادل بازار را برقرار کند.  این کارشناس ارشد بازار سرمایه تصریح کرد: سیاست خرید تضمینی محصولات کشاورزی هر چند به عنوان یک ابزار مداخله دولت در بخش کشاورزی، مورد توجه سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان کشورها از جمله ایران بوده است اما همواره با مشکلاتی همچون کمبود نقدینگی و به تعویق افتادن پرداخت‌های کشاورزان، عدم شفافیت و ایجاد واسطه‌های غیر لازم و ایجاد چند نرخی در بازار محصولات که رانت و فساد را به دنبال دارد و همچنین برنامه‌ریزی نامناسب تولید و عدم بهره وری از سوی کشاورزان که ضرر و زیان‌های هنگفتی را متوجه بودجه دولتی می‌کند، مواجه بوده است. معدلت‌فر اضافه کرد: بنابراین بروز مشکلات در طرح خرید تضمینی محصولات کشاورزی و بررسی‌های فراوان برای رفع مشکلات این طرح باعث شد تا در تیر ماه سال ۸۹ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی در مجلس تصویب شود که ماده ۳۳ این قانون به جایگزینی سیاست قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی محصولات کشاورزی با استفاده از ظرفیت‌های بورس کالا اشاره شده است.

وی اضافه کرد: در سیاست قیمت تضمینی، دولت قیمت تضمینی را اعلام می‌کند و کشاورز محصولش را در بورس کالا عرضه می‌کند، در اینجا اگر قیمت کشف شده محصول در بورس، پایین‌تر از قیمت تضمینی اعلامی از سوی دولت بود، وجه حاصل از فروش محصولات در بورس ظرف چند روز به حساب کشاورز واریز می‌شود و مابه التفاوت قیمت نیز از سوی دولت پرداخت می‌شود. این فعال بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بدین‌ترتیب با جایگزینی سیاست قیمت تضمینی به جای خرید تضمینی، سنگینی بار تامین مالی که برای خرید تضمینی محصولات بر شانه دولت بود کاهش می‌یابد و موجب روان‌سازی و شفافیت در بازار محصولات کشاورزی می‌شود. لذا بودجه‌یی که باید صرف خرید تضمینی و عمدتا زیان دولت می‌شد می‌تواند در قالب یارانه و نیز سرمایه‌گذاری هدفمند در بخش کشاورزی دولت، صرف شود. به گفته وی، همچنین به دلیل اینکه قیمت از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین می‌شود وجود چند نرخ در بازار از بین می‌رود و می‌تواند در راستای کاهش رانت و فساد باشد. از طرفی با توجه به اینکه کشاورز از قیمت مطمئن است و بحث رقابت ایجاد می‌شود به سمت بهره‌وری و افزایش کیفیت حرکت کرده و همین امر رونق کشاورزی را به دنبال خواهد داشت.  براساس این گزارش، بورس کالا، محلی برای عرضه محصولات گروه‌های مختلف صنعتی و کشاورزی و انجام معاملات شفاف است. با عرضه محصولات در بورس کالا، رانت و انحصارگرایی در بازار از بین رفته و بین عرضه کنده و مصرف‌کننده، ارتباطی مستقیم و شفاف شکل می‌گیرد. بورس کالای ایران در سال ۹۵، شاهد معامله ۳۳ میلیون تن انواع کالا به ارزش بیش از ۸۱۷ هزار میلیارد ریال بود که رشد ۷۳درصدی ارزش کل معاملات را در این سال رقم زد.

 

معامله ۱۶۲ میلیون کیلووات ساعت برق در بورس انرژی

در آخرین روز معاملاتی بورس انرژی ایران در هفته گذشته، در تابلوی سلف موازی استاندارد، ۱۱ هزار و ۸۰۰ قرارداد به ارزش 3 میلیارد تومان معامله شد.

به گزارش «تعادل» به نقل از بورس انرژی، بازار برق بورس انرژی ایران در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، شاهد معامله ۲ میلیون و ۸۰۸ هزار قرارداد معادل ۵۸ میلیون و ۱۵۸ هزار کیلووات ساعت به ارزش 1.9میلیارد تومان بود. همچنین در روز چهارشنبه، نمادهای بارپایه، کم‌باری و میان‌باری با متوسط قیمت‌ ۳۷۲، ۳۲۴ و ۳۷۲ریال بر کیلووات ساعت مورد معامله قرار گرفتند. در هفته‌یی که گذشت حجم معاملات برق بورس انرژی ایران در دو بازار فیزیکی و مشتقه به حدود ۱۶۲ میلیون کیلووات ساعت بالغ گردید. از نکات قابل توجه معاملات در هفته گذشته می‌توان به دومین معامله مصرف‌کنندگان بزرگ برق در تابلوی بازار فیزیکی اشاره کرد. در مجموع ارزش معاملات آخرین روز معاملاتی بورس انرژی در بازار مشتقه، به 4.9میلیارد تومان بالغ گردید.  

بازار فیزیکی بورس انرژی ایران از ابتدای سال جاری تاکنون شاهد عرضه‌ حلال ۴۰۲ از سوی پالایشگاه‌های مختلف بوده است که در نتیجه شاهد معامله بیش از ۱۸۲ میلیون لیتر حلّال ۴۰۲ به ارزش بیش از231 میلیارد تومان بوده‌ایم. از این مقدار بیش از ۱۲۰ میلیون لیتر و به ارزش بیش از 150 میلیارد تومان سهم بازار فیزیکی و ۶۲ میلیون لیتر به ارزش 80 میلیارد تومان سهم رینگ بین‌الملل بوده است. این مقدار معامله حلال ۴۰۲ در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته گویای ۳برابر شدن ارزش و ۲ برابر شدن حجم معاملات این فرآورده در بورس انرژی ایران است.  در جریان معاملات روز چهارشنبه گذشته، در بازار فیزیکی بورس انرژی ایران کالاهای حلال ۴۰۲ پالایش نفت شیراز، آیزوریسایکل پالایش نفت بندرعباس، برش سنگین پتروشیمی جم، قطران فولاد زرند ایرانیان و حلال ۴۰۲ عمده پالایش نفت کرمانشاه در رینگ داخلی عرضه شدند.