ریاض سپردههای بانکی دوحه را نشانه میرود
گروه جهان|
برخی روزنامههای عربستان با اعلام اینکه کشورهای عربی محاصرهکننده قطر بهدنبال اعمال تحریمهای بیشتر علیه دوحه هستند، فاش کردند که سه تحریم جدید از جمله خروج سپردههای کشورهای عربی از دوحه و اخراج قطر از شورای همکاری خلیجفارس در انتظار این کشور است.
مقامات عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات در منامه گردهم آمدند تا تحریمهای بیشتری علیه قطر اعمال کنند. روزنامه الحیات چاپ لندن به نقل از منابع مطلع نوشته که وزرای خارجه عربستان و متحدانش به دنبال این هستند تا با تحریمهای بیشتر، فشار فزایندهیی بر دوحه وارد کنند تا نهایتا قطر به شروط آنان تن دهد.
روزنامه عاجل عربستان نیز نوشته که در نتیجه نشست منامه 3 مجازات جدید شامل اخراج قطر از شورای همکاری خلیجفارس، خروج سپردههای کشورهای عربی از بانکهای دوحه و اعمال فشار به شرکتهای جهانی برای قطع روابط با قطر در انتظار این کشور است.
علاوه بر روزنامه الحیات، انور عشقی ژنرال پیشین عربستانی و رییس مرکز پژوهشهای راهبردی خاورمیانه نیز با اشاره به نشست یکشنبه گفته که تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری از جمله اقدامات احتمالی این نشست خواهد بود.
عربستان، امارات، بحرین و مصر از پنجم ژوئن گذشته با متهم کردن دوحه به حمایت از سازمانهای تروریستی، روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع و مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را به روی این کشور بستند.
وزرای خارجه کشورهای محاصرهکننده قطر بارها نشستهای چهارجانبه و دوجانبه زیادی را در مورد حل و فصل بحران جاری با قطر برگزار کردهاند، ولی همه این نشستها بینتیجه مانده است. قطر اقدامات و خواسته کشورهای تحریمکننده را عامل نقض حق حاکمیت ملی خود خوانده و آن را رد کرده است. سفرهای منطقه و بینالمللی بسیاری در راستای حل این بحران به کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس صورت گرفته، اما تاکنون نتیجهیی نداده است.
شرایط دشوار قطریها در مراسم حج
عربستانسعودی در جبهههای غیر اقتصادی هم فشار بر دوحه را افزایش داده است، بهطوری که کمیته ملی حقوق بشر قطر اعلام کرده در خصوص سیاسی کردن فریضه حج توسط عربستان سعودی به سازمان ملل شکایت کرده است.
الجزیره نوشته، کمیته ملی حقوق بشر قطر اعلام کرده که با ارسال نامهیی به نهاد آزادیهای دینی و اعتقادی سازمان ملل متحد به سیاسی کردن فریضه حج و محدود کردن حجاج قطری برای شرکت در این مراسم مذهبی شکایت کرده است. این سازمان حقوق بشر قطری گفته است: «این اقدام عربستان در سیاسی کردن یک فریضه مذهبی و محدود کردن حجاج قطری برای شرکت در مراسم حج نقض آشکار تمام قراردادهای بینالمللی که برای آزادی دینی و اعتقادی به تصویب رسیده است، بوده و سازمان ملل باید موضع قاطعی در این خصوص اتخاذ کند.» در این نامه به اقدامهایی همچون مجبور کردن اتباع قطری به خروج از عربستان که باعث جلوگیری از بجا آوردن فریضه عمره توسط آنها شد یا اخراج این افراد از هتلهای محل اقامت خود اشاره شده است.
ریشخند شورای همکاری خلیجفارس
همزمان با گمانهزنی رسانههای سعودی درباره تشدید تحریمها از جمله تعلیق دوحه از شورای همکاری خلیجفارس، عبدالله بن حمد العطیه معاون نخستوزیر قطر در گفتوگو با رادیو مونت کارلو فرانسه از انفعال شورای همکاری خلیجفارس از ابتدای آغاز این بحران ابراز تعجب کرده و با پرسش از دلایل غیبت عبداللطیف الزیانی، دبیرکل این شورا در عرصه سیاسی گفته است: «ما در جستوجوی او هستیم و آمادهایم که اطلاعیههایی برای یافتن این گمشده منتشر کنیم و به کسی که او را بیابد، جایزه میدهیم.»
این مقام قطری در خصوص فهرست جدید عربستان و متحدانش از نهادها و افرادی که به گفته آنان وابسته به گروههای تروریستی مورد حمایت قطر هستند، گفته است: «دولتهای جهان که بازی این کشورهای را فهمیدهاند به آن پاسخ خواهند داد. این سازمان ملل متحد است که باید فهرست نهادها و گروههای تروریستی را مشخص کند و جمعیتهای خیریه قطر در فعالیتهای انسانی مشارکت داشته و طبق نظارت سازمان ملل متحد عمل میکنند.»
تلاشهای بیثمر
پاتریک تورس دیپلمات امریکایی هم معتقد است ریاض و کشورهای همسایه قطر به چند دلیل موفق نخواهند شد تا دوحه را وادار به تسلیم کنند.
نشریه تایم به قلم تورس که در سالهای 1995 تا 1998 سفیر امریکا در قطر بوده، با اشاره به بستن شدن مرزهای این کشور نوشته است: «قطر با یافتن مسیرهای جدید و جایگزین کردن کشورهای دیگر برای واردات کالا ناظران و حتی مردم خود را حیرتزده کرده است. گر چه ممکن است این مساله هزینه بیشتری به همراه داشته باشد اما کارآمد بوده است. حتی اگر این بحران به زودی حل شود اکثر شرکتهای قطری ترجیح میدهند تا این روشهای جدید را دایمی کنند به جای آنکه مجددا به دیگر همسایگان وابسته شوند.»
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: «واقعیت این است که همسایگان قطر گزینههای اقتصادی اندکی برای تغییر مسیر قطر در اختیار دارند. جلوگیری از واردات کنونی گاز طبیعی قطر به امارات و مصر تنها به این دو کشور خسارت خواهد زد در حالی که قطر برای فروش نفتش میتواند به راحتی بازارهای دیگری پیدا کند. از سوی دیگر خارج کردن سپردههای امارات و عربستان از بانکهای قطری نیز تنها مدت کوتاهی به نقدینگی دوحه لطمه میزند و قطر با منابع مالی که در بانک مرکزی دارد و همچنین با توجه به دیگر منابع مالی و داراییهای خارجیاش میتواند به راحتی ارزش ریال را حفظ کند.»