بازدهی ناچیز؛ عامل فرار نقدینگی از صندوق در سهام

۱۳۹۶/۰۵/۱۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۴۰۶۷
بازدهی ناچیز؛ عامل فرار نقدینگی از صندوق در سهام

گروه بورس|

طی سه ماه گذشته بازدهی انواع صندوق‌های فعال در بازار سرمایه به‌طور میانگین 2.63 درصد بوده که از این میزان بیشترین بازدهی با رقم 4.54درصد متعلق به صندوق با درآمد ثابت بوده و کمترین نیز به صندوق در سهام با بازدهی 1.01 درصد بوده است. این در حالی است که در خارج از بازار سرمایه 75 درصد منابع پربازده‌‌ترین‌ها را اوراق مشارکت و سپرده‌های بانکی جذب کرده‌اند. بنابراین بازار سرمایه یکی از کم‌اهمیت‌ترین مکان برای سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران شناخته شده است.

به گزارش «تعادل» در حال حاضر در بازارهای مالی ایران سه نوع صندوق فعال هستند که بسته به مصرف منابع دسته‌بندی می‌شوند. برخی از این صندوق‌ها تنها در بازار سهام سرمایه‌گذاری می‌کنند که به صندوق در سهام معروف هستند. نوع دیگری تنها در اوراق سرمایه‌گذاری می‌کنند که صندوق با درآمد ثابت نامیده می‌شوند و نوع دیگری نیز مختلطی از بازار سهام و اوراق است که به نام صندوق مختلط معروف هستند، صندوق‌های مختلط عموما بین حداقل ۴۰ و حداکثر ۶۰ درصد منابع خود را اوراق با درآمد ثابت و سپرده‌های بانکی نگهداری می‌کنند و مجاز هستند الباقی وجوه را تا سقف ۶۰ درصد در ترکیبی از سهام و حق تقدم سهام سرمایه‌گذاری کنند. صندوق‌های در سهام دست‌کم ۷۰ درصد وجوه جذب ‌شده را در بازار سهام سرمایه‌گذاری کرده و مجاز باقی مانده وجوه را در اوراق با درآمد ثابت و سپرده بانکی نگهداری می‌کنند.

 معرفی برترین صندوق‌ها

بر اساس اطلاعات دریافتی از مدیریت فناوری بورس تهران پنج صندوق سرمایه‌گذاری ثابت حامی، با درآمد ثابت کاریزما، توسعه سرمایه نیکی، نیکوکاری پرسپولیس و صندوق سرمایه‌گذاری نیکوکاری نیک‌اندیشان بالاترین ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) را در بین همه دارا هستند. بر این اساس سه صندوق سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت حامی، کاریزما و توسعه سرمایه نیکی بر اساس ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) گران‌ترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری به شمار می‌روند. بازدهی این سه صندوق از آغاز فعالیت تا به امروز به ترتیب 88.5 درصد، 75.3 درصد و 92.9 درصد بوده است. پس از آنها نیز دو صندوق نیکوکاری پرسپولیس با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) 113 هزار و 936 تومانی و صندوق سرمایه‌گذاری نیکوکاری نیک‌اندیشان با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) 106 هزار و 291 تومانی در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. قیمت اسمی هر واحد سرمایه‌گذاری یک‌هزار تومان است که پس از آغاز فعالیت صندوق سرمایه‌گذاری در اوراق با درآمد ثابت و در پایان هر مقطع زمانی که ماهانه و در پانزدهمین روز هر ماه است، در صورتی که خالص ارزش روز واحدهای سرمایه‌گذاری بیش از قیمت مبنای واحدها باشد، تفاوت مذکور محاسبه شده و متناسب با تعداد واحدهای سرمایه‌گذاری به حساب کسانی که در پایان آن مقطع، دارنده واحدها بوده‌اند، واریز می‌شود.

 وضعیت بازدهی صندوق‌ها

پس از این پرداخت، خالص ارزش روز هر واحد سرمایه‌گذاری معادل قیمت مبنای محاسبه است. بر این اساس ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری ثابت حامی تا تاریخ 8 تیر 95 به مبلغ 186 هزار و 697 تومان رسیده است که در مقایسه به عمر یک هزار و 62 روزه این صندوق توانسته بازدهی 85.32 درصدی را از ابتدای فعالیت تا به امروز محقق کند. بیش از 97 درصد از ترکیب دارایی‌های این صندوق هم‌اکنون اوراق مشارکت و بقیه آن را سپرده بانکی شامل می‌شود. صندوق سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت کاریزما اما در رتبه دوم بیشترین ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) به مبلغ 181 هزار و 962 تومان ایستاده که در 958 روز فعالیت توانسته بازدهی 79.62 درصد بازدهی را بر جای گذارد. بیش از 56 درصد از دارایی‌های مالی این صندوق را هم‌اکنون سپرده‌های بانکی و پس از آن اوراق مشارکت تشکیل می‌دهد.

در رتبه سوم دارندگان بیشترین خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) نیز صندوق سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت توسعه سرمایه نیکی قرار دارد که در مدت عمر 482 روزه خود ارزش 141 هزار و 405 تومانی را برای هر واحد سرمایه‌گذاری محقق کرده است. بازدهی این صندوق از ابتدای آغاز فعالیت تا دوره مذکور به 92.7 درصد رسیده است. بیش از 75 درصد از دارایی‌های مالی این صندوق هم‌اکنون اوراق مشارکت و بقیه را سپرده بانکی تشکیل می‌دهد. بازدهی این صندوق‌های سرمایه‌گذاری در حالی است که با پذیره‌نویسی واحدهای سرمایه‌گذاری آنها در بازار سرمایه و تحت نظارت بودن از سوی سازمان بورس اما هیچ درصدی از دارایی‌های این صندوق‌ها به سهام اختصاص داده نشده است. پس از آن نیز صندوق با درآمد ثابت نیکوکاری پرسپولیس با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) حدود 113 هزار و 936 تومانی قرار دارد که بازدهی این صندوق را در 1283 روز پس آغاز فعالیت آن به 64.27 درصد رسانده است. 56 درصد از دارایی‌های مالی این صندوق در اوراق مشارکت و بیش از 33 درصد در سپرده‌های بانکی متمرکز شده است.

در نهایت صندوق با درآمد ثابت نیکوکاری نیک‌اندیشان هنر نیز با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) 106 هزار و 291 تومانی در دوره زمانی منتهی به 8 تیر 94 در جایگاه پنجم این رتبه‌بندی ایستاده است. این صندوق در 729 روز پس از آغاز فعالیت توانسته بازدهی 36.59 درصدی را محقق کند. بیش از 85درصد دارایی‌های مالی این شرکت را سپرده‌های بانکی تشکیل می‌دهد.

 برآورد تطبیقی بازدهی شاخص‌ها و صندوق‌ها

بررسی‌ها نشان می‌دهند، بازدهی شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس تهران از ابتدای امسال تا 8 مرداد 96 به 6.4 درصد بالغ شده است. کم بازده‌ترین صندوق‌های با درآمد ثابت نیز به ترتیب صندوق‌های سرمایه‌گذاری امین یکم فردا (ETF) با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) حدود 1004 تومان، پارند پایدار سپهر (ETF) با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) حدود 1013 تومان و صندوق قابل معامله گنجینه آینده روشن (ETF) با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) حدود 1014 تومانی هستند. این سه صندوق با درآمد ثابت قابل معامله (ETF) از آغاز فعالیت خود تا دوره مذکور به ترتیب 13 درصد، 0.14 درصد و 0.49 درصد رسیده است.

پس از آنها نیز صندوق قابل معامله با درآمد ثابت کیان (ETF) با ارزش خالص هر واحد سرمایه‌گذاری (NAV) حدود یک هزار و 156 تومانی و صندوق با درآمد ثابت قابل معامله آرمان آتی کوثر (ETF) حدود یک هزار و 342 تومانی قرار دارند که بازدهی آنها از آغاز فعالیت تاکنون به ترتیب 13.81 درصد و 32.15 درصد بوده است.