بانک نباید سودزایی کند

۱۳۹۶/۰۵/۱۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۰۴۴۵۳

عباس آرگون در رابطه مشکلات بانکی گفت: ایجاد آرامش در نظام بانکی نیاز است و نباید با ایجاد موج رسانه‌یی و مصاحبه‌های پی در پی اعتماد مردم را نسبت به بانک‌ها از بین ببریم.

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: متاسفانه رسانه‌ها نظام بانکی را زیر سوال می‌برند و این موضوع مبنی بر عدم مشکل یا اینکه انتقاد نپذیریم نیست بلکه کشور همانند کشتی است که اگر شکافی ایجاد شد همه باید سعی در ترمیم آن کنند و با آبروی دولت و اعتماد مردم بازی نشود.

آرگون ادامه داد: تمام آهاد و بخش‌های اقتصادی از سلب اعتماد مردم نسبت به بانک‌ها متضرر می‌شوند و دیگر مفهوم بانکی که خوب یا بد عمل کرده است به کلی از بین می‌رود.

وی افزود: عدم اعتماد مردم به نظام بانکی باعث می‌شود مردم برای دریافت سپرده‌ها هجوم ببرند که در قید آزادی خیل نقدینگی خطرات اقتصادی جبران‌ناپذیری متحمل می‌شویم و بیان مشکل حلال مشکلات نیست پس باید همه برای جلوگیری از این اتفاق کمک کنند. آرگون خاطرنشان کرد: بخش خصوصی و دولت باید مساعدت کنند تا سرعت گردش منابع بیشتر شود و رونق در کسب و کار به وجود آید و پس از آن بانک‌ها فقط در بخش‌های داخلی سرمایه‌گذاری کنند و رفتاری که منجر به انجماد منابع بانکی و ایجاد بدهی می‌شود را نشان ندهد.

به گفته وی، دوری بانک‌ها از بنگاه داری در گروی رونق اقتصادی است و اگر فعالیت‌های اقتصادی به حرکت در بیاید به دنبال آن مشکلات بانکی هم حل می‌شود و لازمه این اهم کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی است زیرا سود زیاد منابع را به حبس در بانک‌ها سوق می‌دهد.

آرگون ادامه داد: بانک صرفا یک واسطه است و ذاتا سودآفرین نیست، بانک‌ها موظف هستند تا منابع را به مولد‌های اقتصادی تزریق کنند اما در نحوه تزریق مشکل‌های عدیده‌یی داریم که اقتصاد کلان کشور را تحت سلطه گرفتاری‌های خود قرار داده است.

وی تصریح کرد: سرمایه‌گذاری حقیقی در بانک‌ها شکل نمی‌گیرد، بانک‌ها منابع را جمع کرده‌اند و حتی مصرف هم به همین دلیل به حداقل رسیده زیرا با نرخ سود بهره بیشتر از 20 درصد عملا هیچ واحد اقتصادی بازده کافی را ندارد و از طرفی تولیدکننده‌ها توان بازپرداخت تسهیلات پر بهره دریافتی از بانک‌ها را ندارند و مساله معوقات همچنان باقی می‌ماند. آرگون به اگزیم نیوز گفت: فعالیت‌های بانک‌ها باید در مسیر اقتصاد سازنده پیش رود و تصحیحی در ریسک فیری (ریسک غیر معقول) بودن آنها انجام گیرد، در حال حاضر بانک‌ها علاوه بر انحراف در مسیر خود، مالیاتی هم پرداخت نمی‌کنند و در مجموع صرفه رضایت بخشی ندارد. وی در بخشی از سخنان خود اظهار کرد: دولت باید به ساماندهی موسسه‌های غیرمجاز بپردازد زیرا بخش عظیمی از منابع مالی در این مجموعه‌ها حبس است و سیاست‌های بانک مرکزی در آن اعمال نمی‌شود. آرگون عنوان کرد: اعمال نظارت‌ها نیاز به توجه بیشتری دارد گاهی سود سپرده را کاهش می‌دهند اما به تناسب آن نرخ سود تسهیلات به همان شکل سابق خود باقی می‌ماند.

وی مطرح کرد: بانک‌ها با روش‌های مختلفی سود تسهیلات پرداختی بالایی را دریافت می‌کند و با اعمال نظارت صحیح می‌توان بازی برد بردی را برای بانک و تولیدکننده‌ها به وجود آورد. آرگون افزود: کسب و کار‌های کوچک هم برای فعالیت‌ها نیاز به اخذ مجوز دارند اما یکسری موسسه مالی اعتباری غیرمجاز در سطح کلان فعالیت می‌کنند و حتی شعب زیادی را هم تاسیس می‌کنند و بعد از حد گستردگی وسیع مسوولان به فکر کنترل آنها می‌افتند و این رویداد‌ها حاکی از عدم نظارت صحیح و منطقی است.

عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: موسسه‌های غیرمجاز بیانگر این هستند که بسیاری از تصمیم‌ها و نظارت‌ها فقط در حد بخشنامه باقی می‌مانند و عملی نمی‌شوند. آرگون اذعان کرد: دخالت سیاست در اقتصاد، تحریم‌ها، اقتصاد دولتی و تک محصولی بودن ایران از جمله مهم‌ترین عوامل مشکلات موجود است و شاید واگذاری بخشی از وظایف به بخش خصوصی مقداری به حل آن کمک کند.

وی با اشاره به کفیت بانک‌ها افزود: تعداد شعب در بانک‌ها زیاد است اما سرانه جمعیت در آنها اندک است و باید ساماندهی در این موضوع لحاظ شود. آرگون در رابطه با ایده ادغام بانک‌ها گفت: ایده ادغام بانک‌ها هم دارای مزیت و هم معایبی است و متاسفانه طرحی که در اواخر سال 95 برای حل مشکلات بانکی پیشنهاد و مقرر به واگذاری آن طرح در مجلس بعدی شد تا دولت در این مدت لایحه‌های خود را در این خصوص ارائه کند اما تاکنون از این ماجرا خبری نشده است.